Sopron.info.hu

„Az elnök úrnak bocsánatot kellene kérnie Rátgéber Lászlótól, és ha ezt megtette, kétszer is Székely Norberttől”

  2009 okt 12 / #sport

Megdöbbentő eset borzolja a kosárlabda-rajongók idegeit: sokan azt állítják, bő egy hónappal ezelőtt a soproni kosárcsapat főszponzora hétmillió forintos támogatást ajánlott a szövetségnek azért, hogy Rátgéber László helyett a Sopron edzője, Székely Norbert legyen a női válogatott szövetségi kapitánya

. Vujity Tvrtko, aki a MiZo-Pécs 2010 képviselőjeként vett részt az MKOSZ pénteki küldöttgyűlésén, készségesen vázolta a Pécsiújság.hu honlapnak, hogy ő, illetve az őt delegáló pécsi klub miként vélekedik a kapitánycseréről, illetve az elnökségi ülésről készült jegyzőkönyvről. Vujity Tvrtko fenntartotta a véleményét a kosarinfo.com hírportálnak is.

– Ha azt mondom, mélységesen fel vagyunk háborodva a történteken, és elszomorodva, hogy idáig süllyedhetett a magyar kosárlabda, még nem is adja vissza a valódi érzelmeinket – kezdte Vujity Tvrtko. – Amikor az ülésen megláttam az azóta már a sajtóban is közzétett jegyzőkönyvet, amely a Rátgéber-Székely kapitánycserét gyakorlatilag egy pénzügyi tranzakció szintjére degradálja, nem hittem a szememnek. Persze, ha végiggondoljuk, hogy az elmúlt években melyek voltak Berényi János elnök úr “nagy bejelentései”, amelyek aztán soha nem váltak valóra, és visszaemlékszünk, hogy mi is számított mostanában “kosárlabda-hírnek” a magyar sajtóban (bíróverés, bírósztrájk, tömegverekedés a pályán, elnökségi botrány, kapitánykérdések), már nem is akkora csoda a most kipattant botrány.

– Vitathatatlan, hogy mehetnének jobban is dolgok a sportágon belül.

– A MiZo-Pécs 2010 vezetősége úgy gondolja, hogy ebben a példátlan ügyben ki kellett állnia Rátgéber László mellett, aki másfél évtizeden át sikerre vezette a csapatot és büszkeséget okozott ezzel az egész magyar sportszerető közönségnek; és ki kellett állnia ezen kívül az igazság mellett is. Elfogadjuk természetesen, hogy a szövetség nem a most lejárt szerződésű Rátgéber Lászlóval képzeli el a jövőt, és hogy egyébként bárkit le is lehet váltani kapitányi tisztéből, tisztességes indokokkal és korrekt búcsúval persze.

– Ön hogy járt volna el Berényi János helyében?

– Ha én lettem volna a szövetség elnöke (soha nem is vágyódtam effél titulusokra), Rátgéber Lászlónak a szerződése lejártakor vettem volna egy üveg bort, a feleségének egy csokor virágot, és megköszöntem volna eddigi ténykedését. Ám semmiképpen sem vettem volna a bátorságot, hogy a sportághoz magam által is felvállaltan nem értő vezetőként mély szakmai indoklásba, főleg vitába bocsátkozzak. Arról már ne is beszéljünk, hogy a most nyilvánosságra került leleplező dokumentum mit mutatott meg e vélemény hitelességéről, őszinteségéről.

– Gondolkodtak-e a csapatok ezek után az elnök leváltásán?

– Biztosan meglenne rá a mód, hogy a klubok tegyenek lépéseket az elnök elmozdítása érdekében, ám még ezek után is úgy vélem, az efféle “puccs” helyett magának Berényi Jánosnak kellene végre magába néznie, és levonnia a konzekvenciákat. Ezzel párhuzamosan pedig sürgősen bocsánatot kérnie Rátgéber Lászlótól, majd ha ezt megtette, kétszer is Székely Norberttől. A Sopron rendkívül tehetséges és elismert fiatal vezetőedzőjét, és mondhatom, barátomat, ha lehet, még Rátgébernél is sokkal kényelmetlenebb helyzetbe sordorta. Ha ugyanis ő most elvállalja a kapitányságot, azzal a teherrel kell megküzdenie, hogy sokan biztosan azt gondolják majd, megvették neki a posztot. Ha viszont nem, élete talán legnagyobb álmától fosztja meg az elnök.

kosarinfo.hu