Magyarság a Hangárban

Péntek este. Hangár Music Garden. Kárpátia koncert.
Ezek a száraz tények, de több gondolat és tépelődés szorult részemről az esemény mögé. Rokoni behatásra elmentem a Kárpátia első soproni koncertjére. Az országos szinten már kultikus hellyé váló Hangár előtt sor kígyózott.

Már az is furcsa volt, hogy a koncert kezdésére konkrét időpontot mondott a zenede tulajdonosa, de a sor, még jobban meglepett. Bőrdzsekiben, magyar és árpádsávos zászlóval békésen sorakozó fiatalok és szép korúak várták a bebocsátást. Némelyek a biztonsági őrök számáról és jelenlétéről érdeklődtek. Hiába. Itt ennek a közönségnek nem kell biztonsági szolgálat.
A Kárpátia zenekar a trianoni országcsonkolás elleni protestálás egyik zenei szószólója. Aki nem ismerné a zenéjüket, az látogasson el a karpatiax.uw.hu oldalra.

A koncert békés, de demonstratív hangulatú volt. A pogózók békésen lökködték egymást, az ifjak az öregekkel együtt énekelték a szöveget. A közönség lekesen skandálta a “Vesszen Trianon”-t, és “Ria Ria Hungária”-t.
A magyarság és az árpádsávos zászlók körüli gondolatok pörögtek agyamban.
Ha valaki manapság zsinóros ünneplőben jelenik meg valahol, az hamar megkapja a nacionalista bélyeget. Ellenben Ausztriában a dirndli ruha és a bőrnadrág szinte kötelező viselet népünnepélyeken. Nálunk ha valaki kitesz egy nemzeti színű zászlót a választások napján, arra egyből rámondják, hogy jobboldali szavazó. A szomszédban talán észre sem veszik.
A világháború befejezése óta politikusaink egyaránt erősen rádolgoztak a jelenlegi lelkiállapotokra. A közelmúlt politikusai pedig csak hozzátettek ehhez az érzésvilághoz. Összekeverték a magyarságot, a magyakodással. Lassan már az sem mer magyar lenni, aki nem is akar magyarkodni.
Gyerekeinkről nem is beszélve. A magyarságunkat pedig rajtuk keresztül tudnánk megőrizni. Magyarul beszélünk, magyarul tanulunk, magyarul intézzük az ügyeinket. A igazsághoz, hogy megtudjuk mit jelent magyarnak lenni, a határon túl élő magyarokat kell megkérdezni. Ők még tudják a választ. A határon belüliek, a lelkes kisebbségtől eltekintve, lassan már teljesen elfelejtik, hogy mit jelent magyarnak lenni.

Tényleg, mit jelent magyarnak lenni?

pocza

4272 / 1517 látogató

Magyarság a Hangárban” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Nem tudom ki írta ezt a cikket, de nagyon jó volt olvasni! Így van, aki magyar, az magyar, lengethetünk Árpád-sávos zászlót anélkül, hogy az azt jelentené, hogy szélsőségesek lennénk. Ezek nemzeti jelképek, büszkék lehetünk rájuk! A koncert pedig óriási volt! Remélem sokszor lesz még ilyen a Hangárban!

  2. Én is ott voltam a koncerten és hihetetlenül jó volt…még nem éreztem ilyen összetartást(sajnos)VESSZEN TRIANON!!!

  3. ez nagyon igaz ha manapság nézi az ember a TV-t és hall a tüntetésekről mást nem mondanak hogy szélső jobb oldali fitalok öregek kezdeményezik a tömegek hergelését…
    szerintem előbb járjanak utána…

  4. A KÁRPÁTIA koncert valóban nagyonjól sikerült.Sajnos a baliberális gondolkodásamelyet a kereskedelmitv-k és egyéb médiák(rtl, tv2, atv,blikk, danubiusr.,slagerr.stb stb) mind mind azt sugalják hogy magyarnak lenni szégyen , de legalábbis ciki,sokkal frankóbb a nyugatot majmolni megfeletkezve a hazai kultúrárol és azt egy kicsit lesajnálva. Ausztriában dolgozom,ott húszéve ott élő törökök, bosnyákok,románok ,jugók büszkér a saját kultúrájukra, azt büszkén használják és kiálnak,mellettük a végsőkig és meg is fogják azt őrizni. csak mi magyarok majmoljuk még minig az ugynevezett idegen kulturákat és nem becsüljük eléggé a magyart . Ez több mint szégyen!Pedig a magyar értékek lényegesen felülmulják az imént felsorolt népekkulturális színvonalát de sok tekintetben kiálják a versenyt a nyugati civilizációval is . Ezért joggal és okkal lehetünk büszkék a miénkra.

  5. Egy kérdés… Az az igazi Magyar aki kopasz fejjel,bakancsban,német katonai ingben(karján a német zászlóval) kiabálja “gyurcsánytakarodj”??? Mer’ az egyszerű ember ezt látja az árpádsávos lobogó mögött…

  6. Koppánynak
    Ha Te csak az árpádsávos lobogó mögött ezt látod tényleg “egyszerű”ember vagy!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.