Antipasti

AntipastiEgy kedvencemet írom le ma Nektek! Igazából ezt a kaját összejövetelekre ajánlom, tálcára felpakolva, vagy akár kicsi szendvicsecskékre halmozva. Tök egyszerű, de szerintem pompás lakoma, és ráadásul totál egészséges is, nem utolsó sorban.


Vegyünk négy – öt cukkínit meg ugyanennyi padlizsánt, piros és sárga kaliforniai paprikát, champignont, meg jó apró hagymát, és fokhagymát, na azt azért ne olyan aprót, mert azt gyűlölet pucolni.

AntipastiA cukkínit, meg a padlizsánt negyed centis szeletekre vágjuk, legjobb kenyérszeletelő-géppel, és serpenyőben, forró olívaolajban, külön a cukkínit és külön a padlizsánt, enyhén barnára sütjük. Ha van esetleg otthon friss rozmaring vagy kakukkfű, szórjunk hozzá. Kajánul fognak pattogni a levélkék a forró olajban, és utánozhatatlanul izgató illatot eregetnek magukból! Ha mindkét oldaluk eléggé megsült, kiszedjük őket, és egy konyhapapírral bélelt tányérra tesszük, hogy a felesleges olaj eltűnjön a szeletkékről.

AntipastiA paprikákat megszurkáljuk,(hogy ne robbanjon szét a sütőben, pont, amikor kinyitjuk, velem már megtörtént) és vagy grillező alá tesszük vagy kétszáz fokra előmelegített sütőbe és mindkét esetben addig sütjük, míg a héja mindenhol szép barnás feketére ég. Ekkor egy mélytányérba rakjuk, és fóliát húzunk rá. Ami rögvest bepárásodik. Ezt azért tesszük, mert így majd sokkal könnyebb lesz meghámoznunk a paprikáinkat. Pár percet hagyjuk állni. És ha már meghámoztuk, na meg persze kimagoztuk akkor, egy centi széles szeletkékre vágjuk.

AntipastiA gombánkat is olívaolajban sütögetjük, só, bors és fokhagyma társaságában kb. öt percig és aztán ez is mehet egy tányérra. Végül a hagyma, ami ha nem elég apró, akkor vágjuk ketté, a kívánt nagyságú hagyma úgy két centi átmérőjű legyen. Kezdjük el pirítgatni a hagymáinkat is, természetesen olívaolajon, majd pár perc után rakjuk hozzá a fokhagyma gerezdeket is. Kb. 6-7 percig pirítgassuk folyamatos kevergetés mellett, sózzuk, borsozzuk, majd hajítsunk hozzá pár rozmaring, és kakukkfű levélkét. A végén löttyintsünk rájuk egy jó fél deciliter balzsamecetet.

Pároljuk össze, míg az ecet kissé besűrűsödik és már kész is. Ezt a hagymaételt önállóan is fogyaszthatjuk, de kiváló körete lehet, húsoknak, vadnak, sőt még egy szelet lazac-steakkel sem kutya. Ha mindezekkel meg vagyunk, akkor már csak egy nagyobb tányérra vagy tálcára kell szépen ráhelyeznünk az ínycsiklandó zöldségeinket, a hagymát a szaftjával persze valami kisebb edénykébe. Megsózzuk, megborsozzuk, pár csepp citromlével és balzsamecettel meglocsoljuk, majd bőven meghintjük bazsalikom pestoval!

AntipastiPersze most azt kérdezitek mi az a bazsalikom peszto, de majd mindjárt leírom azt is, semmi pánik! Én még szoktam a tálcámra vagy a” szenyómba” rakni egy kis levegőn érlelt sonkát meg kecskesajtot, de ez a zöldségtál önmagában is jó. Már napokkal a party előtt elkészíthető, és nyugodtan tárolhatjuk a hűtőben, csak arra figyeljünk, hogy a fűszerezés a tálalás előtt történjen. Megszórhatjátok még olajbogyókkal, amik kimondottan előnyösek, egy emberesebb italozás előtt, vagy alatt, mivel a zsiradéktartalmuk kibéleli a gyomrot, amin keresztül aztán az a fránya alkohol, nehezebben szívódik fel!

Torkos Zerge

2884 / 1122 látogató

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.