Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!

Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!Sosem látott kép tárult elém a minap, amikor végigsétáltam Sopron központi negyedében, a Várkerületen. Anno eme híres üzleti központ, a butikoktól hemzsegő és a hömpölygő emberektől hangos városrész, ma már csak egy nagyon szép álomkép maradt.

Minden harmadik üzlet kiadó! Katasztrofális a helyzet! Idén januárban több mint 25 kis üzlet volt kénytelen bezárni kapuit. Hogy ki és miért tehet erről, azt nem az én dolgom megítélni. Nem is fogok belemenni. Én csupán egy helyzetképet kívánok az olvasó elé tárni.

Kicsit mosolyogva, de talán ez volt a legrémisztőbb látvány számomra, amikor észleltem, hogy már a Kínai is bezárt. Ha ők sem bírják cérnával, akkor tényleg itt a Csőd! Régi kereskedő családok és sarjaik árulják magukra maradt üzleteiket, azokat, melyeket több mint 20 évvel ezelőtt nyitottak, és ők voltak a város első butikosai.

Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!

Talán sosem gondolták volna, hogy eljön ez az idő is, amikor a minimálisra lecsökkentett terhek mellett sem tudják tovább árulni portékáikat. A minimális terhek mellet értem, hogy nincs bérleti díjuk mert saját üzletük van, nincs már alkalmazott sem, mert ők maguk dolgoztak boltjukban. És ezzel vége.

Miért jutottak idáig? Ki ezért a felelős? Van-e felelős egyáltalán? Nem kellett volna a kis üzletek jogait jobban megvédeni? Vagy nekik kellett volna máshogy cselekedni? Hogy mit kellet volna tenni, vagy éppen nem tenni, azt nem tudom. A válaszokat az olvasókra bízom.

Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!

5232 / 1979 látogató

Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Sajnos ez nagyon igaz. Nagyon nehéz ma már megélni egy kis üzletből. A törvények a multiknak kedveznek, nyitnak is csőstül Sopronban, lásd Győri út, na meg sokan járnak ki a szomszédba. Hogy miért azt most nem ecsetelem, de ez is a mi gazdaságunk hibája. Meg kellett volna védeni a kis üzleteket, de szerintem már késő. Sajnos idegen érdekeket véd a kormány, nem törődik a kisvállalkozókkal, a magyar kisemberekkel. Nagyon jó a cikk, nagyon hosszasan lehetne erről diskurálni….Egyet lehetne tenni, elkerülni a nagy bevásárlóközpontokat és a kiskereskedőknél vásárolni, de sajnos ők nem bírják az árversenyt. Én százszor szívesebben vásárolok a Parolában mint a tesco-ban mégha drágább is, de ezt nem lehet elvárni a lakosságtól. Pedig a multik sokszor nagyon becsapják a vásárlókat, csak nem veszik észre, mert az akcióikkal kiszúrják a vevők szemét. Most befejezem….

 2. Jó a cikk!

  És főleg a vége, hogy az olvasókra bízza a miértek megválaszolását.
  Szerintem:
  – azért zárnak be a boltok mert a kereskedők elszakadtak a vásárlói igényektől
  – elszakadtak a magyarországi áraktól
  – el kell felejteni az osztrákok pupmpolását, (szar, és drága, de a burgesz megveszi)

  A Nike bolt, a hamísított, török melegítők árulásával, nem csoda bezárt.

  A bérelt boltok halálakor a bérbeadó is ludas, a nem reális ár kalkulásakor, lásd ikva áruház-afrika center sarkon lévő fantom bolt.

  A Kótai butik tulajdonosa, pedig ne sírjon a kisalföldben, hogy be kell zárnia, pedig az elmúlt 20 évben összeharácsolt magának annyit, amit tisztességes úton, adócsalás nélkül lehetetlen. Nem ez az általános magyarországi gyakorlat zavar, hanem az, hogy nem néz végig a vagyonán, és azt mondja: ez igen, jobb ha csöndben maradok.

  Az sírjon, akinek oka van rá!!

 3. Kedves Lajos.
  Köszönjük a hozzászólásokat, nagyon tetszenek, és remélem, hogy a továbbiakban is látogatni fogod oldalunkat, mert ilyen vérpezsdítő kommentekre van itt szükség!!! Mindenki mondja meg a frankót, ahogy gondolja! Ez a szólás szabadsága!

 4. Nem kellett volna az osztrákoknak a sok gagyi, rossz minőségű, hamis márkájú ruhát árulni (persze, tisztelet a kivételnek!!!
  A végtelenségig őket sem lehet hülyének nézni!
  Egy-egy szezon végi osztrák kiárusítással( amikor is sokszor a valódi 30-50% vagy még ennél is nagyobb a leárazása a ruháknak) nem tudják a kis butikok tartani a lépést.
  A plázában is sorban zárva vanank az üzletrészek.
  Igen, a magyar keresetekhez kéne állítani az árakat és nem 200% haszonkulcsal dolgozni.
  Az meg akinek már 20éve butikja van, az valóban ne sírjon, ne a legjobb éveihez viszonyítsa a mostani bevételeit. Még a végén adakozást kell szervezni,szegény régi butikosnak…
  Náluk jobban csak a fogorvosok sírnak az osztrák forgalom visszaesése miatt (főleg azok,akik magyar beteg tudtára adják, hogy nem szívesen látják őket!).

 5. Tényleg jó a cikk és jogos a felvetés. Mi már tavaly nyáron megkondítottuk a vészharangokat (http://www.archers.hu/2007-07-11/a-birodalom-visszavag-1-resz/), vízionálva az elkerülhetetlent: ezeket a szörnyű képeket.

  Talán még most sem késő felvenni a kesztyűt és megpróbálni “életben maradni”. De az is tuti, hogy nem a nyavajgás, a felelőskeresés és az árverseny a megoldás (http://www.archers.hu/2008-02-14/a-szomszed-tehene-1resz/).

 6. Idén, hihetetlen mennyiségű magyarországi ruhagyártó cég zárt be, nem tudják eladni cuccaikat, mert a gyártási költség nagyobb, mint amennyiért Kínában gyártatják a multik. Hiába próbálkoznak mindennel, nem tudnak olcsóbban kijönni előaállítási költségben, mint a multi kisker áron. Ez a probléma országos, és ennek a kihatását látjuk a fenti képeken.

 7. ez világméretű folyamat, de nem érdemes keseregni. Mást kell csinálni. Szörnyen hangzik, de igaz.

 8. Az az osztrák aki a “gagyi, hamis” árut vette az nem volt átvágva, pontosan tudta, hogy mit vesz, hiszen ezért volt az ára az ötöde, mint otthon, náluk. Örültek neki, mert ők is járhattak olyan márkákban, mint odakint a gazdagabbak. Nekem ezt egy bécsi csaj mesélte , aki ma is szívesen venne hamis, de jó minőségü árut nálunk…azt azért leszögezem a hamisítással én sem értek egyet, jó, hogy eltünt a sok másolat, de azért az osztrákokat sem kell ez ügyben félteni, pontosan tudták mit, mennyiért vesznek.

 9. Persze, nem hülyék azok sem…képesek 10 ft-ért átmenni a város másik oldalára! Meggondolják 100 szorosan, mit mennyiért vesznek.

 10. A “sárga vész ” eléri a világot!-Nostradamus jóslata bekövetkezik.
  És még félig kommunizmus van Kínában,mi lesz ha már nem az lesz…

 11. A soproni boltok bezárása nem igazán mondható egyedi esetnek.Inkább országosnak, vagy kontinentálisnak. Be kéne zárni a határokat, a termelést visszakényszeríteni az UNIO-ba, a “kisember”-nek munkát biztosítani és 0%-os munkanélküliségi rátát produkálni.Itt a “kinai veszedelem” vagy mi a franc. ÉBRESZTŐ politikusok!!! Nem lesz adóbefizetés, csak segélykéregetés!!! Védővámokat, és kő-keményeket már tegnaptól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.