15 éve kezdődött

1995A leggyakrabban feltett kérdés a VOLT Fesztivállal kapcsolatban talán az esemény nevére vonatkozik. „Miért éppen VOLT?” Valamikor a ’90-es évek elején nagyjából húsz számot élt meg a VOLT névre hallgató popkulturális magazin, amely a rendszerváltás utáni években igazán új színfoltot hozott a hazai lappiacra.

A magazin méretét tekintve akkora volt, hogy egy lakótelepi WC-ben képtelenség volt átlapozni, tartalmilag, szerkesztésileg, küllemileg pedig máig emlékezetes a szerencsés olvasók számára.

A lap két főszerkesztője akkortájt kultikus pesti figurának számított, és ma is meghatározó arcok. Hegyi Hill Zoltán, az egykori Sexepil magyarul beszélő frontembere, a VOLT-al párhuzamosan a Reform kultúr rovatának egyik fő eleme volt.

Ligeti Nagy Tamás, ugyancsak a Reform kötelékéből volt ismerhető. Akkoriban leginkább „CULT” néven jegyezte cikkeit, amely elég beszédes és szimpatikus gesztus…

Az ő nevéhez fűződik többek között a Rockstúdió című tv-műsor, amelyet akkoriban Geszti Péter vezetett, illetve ő volt pár évig a Blikk első embere is.

Tamás ma többek között a Wan2 Magazin főszerkesztője. Bár jó pár évig mindketten csak lélekben vettek részt a VOLT Fesztiválon, amióta egyszer kipróbálták, beleszerettek. Mindkettejüknek sokat köszönhet a VOLT Fesztivál!

Fülöp Zoli és Lobenwein Norbi 19 évesek voltak, amikor Ligetiéktől „kölcsönkérték” a VOLT nevet azzal a szándékkal, hogy fesztivált szervezzenek a helyi Sportcentrumban. Az első VOLT-nak a Csarnok legkisebb terme adott otthont.

Április 4-ét írtunk. 1993-ban még bájos geget jelentett „(F)elszabadulásnak” hívni egy épp’ április 4-re eső bulit, utalva ezzel arra, hogy 4 évvel korábban még állami ünnepnek számított e szép tavaszi vasárnap.

A vicces elnevezés egyébként Müller Péter Sziámi fejéből pattant ki. A jegyár ’93-ban 220 Ft volt, a fellépők száma 5, a közönségé 800.

A fellépő ötösből a meghirdetettől eltérően hiányzott az Európa Kiadó, az őket menedzselő kft. a buli napján egy kétsoros faxban tudatta: „a koncert betegség miatt elmarad”.

1995Az esemény professzionalitását jelzi, hogy a plakátok tervezésekor a grafikus két apró hibát is ejtett: lefelejtette a Perfect Name zenekar felét (így csak „Perfect”-ként szerepeltek a poszteren, de a szórólapon, már rendet tett) és a VOLT Fesztivál teljes nevét, így elszabadulásként aposztrófálta a rendezvényt…

Érdekesség még, hogy a VOLT logót, az akkor még Hotline néven dekoratőr céget működtető HOT X aka Horváth Tbor, későbbi Deadcode Head tervezte.

3938 / 1478 látogató

kapcsolódó cikkek

“15 éve kezdődött” bejegyzéshez 12 hozzászólás

  1. elmentem volna rá biztos jó lehetett:) csak akkor még csak 3 éves voltam:D:D:D go go go GO VOLT!:)

  2. ciki, ezt a cikket már olvastam 2 éve… sztem akkor kerülhetett rá, h 13 éve… elfelejtették átcímezni :) van ilyen

  3. az első volt idején 5éves VOLTam XD 10évvel később már ott voltam :D

  4. Én ott voltam, a Flash Back-ék (QQ-val a fronton) egy szinti dobgéppel kurvára legyalázták az arcunkat. . . Kinopuskin talán azóta sem volt Sopronban, ha egyáltalán léteznek még.

  5. Október sincs már sajnos, én is ott voltam az elsőn is, jól kinőtte magát….

  6. Én 4. éve vagyok lelkes volt rajongó, aki egyszer elmegy a volt fesztre soha nem fogja feledni és minden évbe visza fog találni a zarándok helyre!!!! :) kiscsapatunk nevében mondhatom, hogy várunk téged volt fesztivál! Örülünk hogy elkezdtétek 15 évvel ez előtt!

  7. Boldog szülinapot VOLT :)
    Én 2001 óta élek Sopronban, de sajna csak 2003-ban VOLTam először, de azt hiszem megfertőzött az egész hangulat vagy nem is tudom mi… Szerintem ha lehetőségem lesz rá minden évben ott leszek. Csak így tovább!

  8. Tavaly voltam először és annyira megfertöződtem hogy azon leszek minden rőmmel hogy idén is eljussak.Nagyon jo kis buli!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.