Feketelista

Feketelista - BAR LIstaSokat hallottunk már a bankok által létrehozott BAR listáról, azaz feketelistáról, melyet önvédelmi célból hoztak létre, hogy ha valaki rossz adóssá válik egy banknál, az máshol ne próbálkozhasson hitelt felvenni. Olyan hirdetéseket is látni, hogy bizonyos helyeken adnak már BAR listásoknak is kölcsönt.

Ami viszont egy kollégámmal történt, az nem egy mindennapi eset. Néhány évvel ezelőtt volt egy hitele az OTP banknál, amit már ki is fizetett, számláját nullával lezárta.

Pár év múlva egy autóhitel kérelem benyújtásakor közölték vele, hogy BAR listás.

Nem tudta mire vélje, így nyomoztatni kezdett. Arról most nem számolok be milyen hosszasan, nehézkesen, bürokratikusan derült ki, az igazság, mely szerint az OTP BANK véletlenül tette fel őt a listára.

Az történt, hogy egy másik városban egy majdnem olyan nevű embert összekevertek vele. Miután végre kiderült a tévedés és az OTP elnézést kért tőle, közölték vele, hogy a BAR listáról sajnos nem tudják levenni, az nem lehetséges, de ha hitelre van szűksége, forduljon hozzájuk, és ha lehet, majd adnak neki.

Szóval így történt, hogy kollégám önhibáján kívül, már csak egy bankhoz fordulhat hitelért, nevezetesen ahhoz a bankhoz, amely a hibát elkövette, az OTP-hez.

Szerintem ez nem igazságos, jól kizárták az összes konkurenciával köthető üzletből, de sajnos ez van.

3688 / 1370 látogató

kapcsolódó cikkek

“Feketelista” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Hát ez komoly. Ilyet még nem is hallottam. És mi az, hogy nem tudják levenni a Bar listáról???!!!! Kész vicc!

 2. Valaki mesélte, hogy ezt az OTP más ügyfeleivel is megcsinálta, hogy ne mehessenek a konkurens intézményekehez. Remélem nem igaz…

 3. Hát elég ilyesztően hangzik!!! Én is remélem, hogy nem fedi a valóságot…

 4. Hát igen, kisértetiesen hasonlít az én esetemre. Most, egy OTP szerződésmódosítás kapcsán derült ki, hogy közel öt éve bárlistán vagyok!?! Azért csak most, mert közben nem volt szükségem rájuk és így nem is kerestem őket.
  Közben egy másik bank, a Raiffaisen, elutasította a kártyakérelmemet, amelyet előzőleg jó lehetőségként felajánlott. Nem tudtam, mire véljem a dolgot, mert nem indokolták meg az elutasítást. Igyekeztem elfelejteni úgy az esetet, mint a bankot.
  Az OTP ügyintézőket faggatva kiderült, hogy már akkor le is kerültem a feketelistáról. Azaz mégsem, hiszen oda csak felkerülni lehet, hanem un. passzív állapotba kerültem, mert úgymond rendeztem a nemlétező adósságomat. Ez a megbélyegzés elegendő, hogy a bankok bizalmatlanok legyenek az emberrel szemben és a továbbiakban elutasítsák a kérelmeit. Ráadásul az OTP is elutasít, pedig saját hibájának következménye, amelyről soha nem értesített és elnézést sem kért. Vigasztaltak és tájékoztattak, hogy nem vagyok egyedül és nemsokára, az öt év leteltével, újra hitelképes leszek, de azon a tényen, hogy BAR listán voltam sajnos soha, senki nem változtathat… Felháborító tény!
  A mozgatórugók számomra ismeretlenek, de ezek után én is elképzelhetőnek tartom úgy a véletlent, az egyszerű tévedést, mint az inkorrekt üzletpolitikát a korrekt ügyfelek megszerzése, megtartása érdekében.
  “Bankok közti megoldás, a rossz adósok elkerülésére”. Ez jó duma. Egy biztos, ha marad a bárlista, nem hagyhatom annyiban a dolgot. De mit tehetek és ki segíthet egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben? A lista megszüntetésében talán az adatvédelmi biztos tehetne valamit…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.