Igénytelen szórakozóhelyek I.

Igénytelen szórakozóhelyek I.„Folyjon a sör, legyen sok csaj, és dübörögjön a basszus” – mondta egyik ismerősöm alig józan állapotban az egyik közismert szórakozóhelyen. Úgy tűnik itt, nyugaton a fiatalok nem is vágynak ennél többre, ha szórakozásról esik szó. Első cikksorozatomban a szórakozóhelyek minőségét, és az emberek igényeit próbálom feszegetni. Vegyes stílus, avagy a legényes tánc divat-e még?

Tekintve, hogy én is egyetemista vagyok, szerves része vagyok az éjszakai életnek Sopronban. Az évek alatt tapasztaltam jót és rosszat egyaránt, ami a vendéglátást illeti. Ugyanakkor nem csak én, de az ismerőseim többsége is zúgolódik, ha a szórakozóhelyek kerülnek szóba. Viszont mégis elmennek mondván, hogy nincs más. Vagy inkább a törzshelyek igazodtak a vendégekhez? Nem is szaporítom tovább a szót. Csapjunk a közepébe!

Szerda este van, holnap vizsgáznék, de tanulni már nincs erőm. Az óra lassan elüti az éjfélt, én pedig azon agyalok, hogy vizsga előtt még bulizzak-e egyet. Vagy mégis inkább fotoszintetizálni kellene? Nincs mit veszíteni, ezért gyors zuhany, borotválkozás, új ruha – Sensation White buli kudarcára való tekintettel – szigorúan fehér, marék zselé a hajba, és cirka 1 órán belül menetképessé tettem magam.

A kiválasztott hely pedig nem más lehet, mint a Baross utcai közismert gyűjtőhelység, a Dáridózó. Ameddig odaérek több társasággal is összefutok, akik az aznap este buli előtt elfogyasztott koccintós bor és a nem kis mennyiségben kísérőként legurított tolnai guggolós – néhol erdélyi szilva – pálinkától egy picit illumináltan harsogják, hogy „Buli van, woaaaazz!”. Végül oda érek a Dáridózó bejáratához.

A hegyomlás nagyságú és a végtelenségig bunkó biztonságiak a szokásos bicepsz és mellizom megfeszítős, energy drinket szürcsölgetős, marbi lájtot szívós félbeton arcot vágós tekintettel merednek mindenkire. Kicsit arrébb a síneknél öklendezni látok egy fiatal srácot. Hiába, sosem tanulják meg mi az a mérték.

Belépek a bűnbarlangba, igazi félhomály, ahogy illik, fülembe üvölt a hangfalakból a Balatoni nyár, és ebben a hangulatban be is álltam a sorba jegyet venni. Előttem egy nagyobbacska társaság. Biztos volt köztük olyan, aki most jár itt először, mert a karszalagot még fel sem tették, de az egyik már be akart menni. Természetesen a „Mit jóvan, jóvan?” és a „Kapjál észbe öcsi!” udvarias felszólítás után kivárta a sorát. Végül bejutottam.

 Ami nekem rendszeres érvágás ebben a városban, hogy jó rezidens DJ-t még nem hallottam. Tehát az, hogy modern tánczene után hiphop jön, majd ezt követi a Náksi klasszikusok, majd a Represent Cuba, az csak egy dolog. De hogy két számot nem tud összehozni, az valami horror. Ugye tudjuk, ez az, amikor a két szám üteme egymáson van és ezért a számváltásokat nem halljuk olyan élesen.

És ami a legelkeserítőbb, hogy még a fénytechnikus srác is jobban pakolja a lemezeket – vagy a laptopon az mp3-at – mint a rezidens. De minek kellene jó DJ? Hiszen így is telt ház van minden szerdán. Kikértem egy sört, próbálok vegyülni, lepacsizok az ismerősökkel. Bambulunk a tömegbe, hajnali 1 órakor alig vannak még. 10 perc múlva behömpölyög a kb. 200 fős tömeg és beindul a buli.

Fiúk és lányok egyaránt fogyasztanak, ismerkednek, összejönnek. Nincs abban semmi. De az elfogyasztott alkoholmennyiség függvényében jelenik meg egyre több ember a tánctéren lévő emelvényen. Na most oda 3 féle ember megy fel táncolni; aki nagyon részeg, aki nagyon magamutogató, vagy aki nagyon tud. Alkalomadtán engem is felcipelnek oda a kedves barátaim.

Ezúttal sem történt ez másképp, hamar a színpadon találtam magam, és ha feljött valaki, akit akár csak messzebbről is ismertem, széles vigyorral, dinnyeszeletelős egyet jobbra egyet balra tánccal, és egy hangos „Eeeeeeeeeee! Te is itt vagy? Há’hogy?” mondattal üdvözölt.

A csúcsa az egésznek az volt, amikor egy srác az emelvény szélére rakta le a sörét, de annyira részeg volt, hogy ha lehajolt volna érte, akkor le is esik onnan. Tehát próbált ott a sörével dűlőre jutni, amikor a szintén ittas, kockás inges, sztk keretes szemüveges, rövid gatyás, informatikus hallgató kinézetű emberek jelentek meg az emelvényen és a herebecsípős jódlit idéző hangon üvöltötték a Living on a prayer-t Bon Jovitól.

Ennek sokknak a hatására inkább leültem beszélgetni, és ott sem volt ingerszegény a környezet. Lábam alatt érzem ahogy ropognak a sörösüvegszilánkok, a hőmérséklet pedig felér egy szaunáéval. Beszélgetés közben néha látok pár sörösüveget lepotyogni az emeletről, a ledobált cigicsikkekről nem is beszélve. Itt is értek különböző interakciók, például amikor az egyik srác orosz papírzsebkendőt használt (had ne fejtsem ki, hogy ez mi), majd nem sokkal később egy szintén hegyomlás fiatalember egy véznábbat két kézzel a feje fölé emelet és úgy táncolt.

A viccesebb pontokat kielemeztem, de minden éremnek két oldala van, így hát jöjjenek az elkeserítő dolgok. Amikor már éppen menni készültem, az egyik ismerősöm és egy másik srác verekedni kezdtek. A közelben levő kidobók tették is a dolgukat, csak picit elkésve, mert mire odaértek, a cimborám összeesve feküdt a földön, mert fejbe vágták egy üveggel. A mentő vitte el. Mint később megtudtam mindezt azért, mert megkérte a srácot, hogy annyira azért ne simuljon már az ő barátnőjéhez tánc közben.

Összegezve ezt az átlagos estét a Dáridózóban, kritikus véleményt kell alkossak. Először is a szórakozóhely minőségét egy paradox folyamat alakítja. A programszervezők nem fogják magukat megerőltetni, mert mindig telt ház van, viszont az emberek a silány programok ellenére elmennek, mert nincs más.

A vendégek pedig igazán odafigyelhetnének egymásra. Kicsit több empátia, és néha egy „köszönöm” vagy „legyen szíves” kifejezés beiktatása a szóhasználatba csodákra lenne képes. Másfelől a verekedések miért kellenek? Elhiszem, hogy a férfiak többségében túlteng a tesztoszteron, de azzal, hogy véresre veritek a másikat még nem lesz több csajotok.

Lehetne ezeken a tényeken változtatni.

Tömeges probléma, de ha mindenki csak egy picit körültekintőbb, az már nagy előrelépés lenne.

7463 / 3150 látogató

kapcsolódó cikkek

 • Nem felel a telefonNem felel a telefon (1)
  Egy több száz milliós vállalkozás, ami 30 főt foglalkoztat, az már egy komoly cégnek […]
 • SZURKOLÓI LEVÉLSZURKOLÓI LEVÉL (5)
  Tisztelt Önkormányzati illetékes!* A soproni futball barátok nevében mélységes […]
 • A Brand-major Sopron vagy nem?A Brand-major Sopron vagy nem? (10)
  Sokan, kik a Brand-majorban élnek, laknak, vettek lakást vagy házat panaszkodnak, hogy […]
 • Fusson Tom CruiseértFusson Tom Cruiseért (16)
  Idén ismét lesz báránybőrben rejtett szcientológusok által szervezett szaladgálás […]
 • Onyx ÉtteremOnyx Étterem (0)
  Márciusban a FeHoVa (Fegyver-Horgász-Vadász) kiállítás tiszteletére Budapestre autóztam, […]
 • Köszönjük Sopron!Köszönjük Sopron! (18)
  Az alábbi transzparenssel álltak fel a kezdéshez a REAC játékosai, a hosszú ideig utolsó […]

“Igénytelen szórakozóhelyek I.” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Siralmas, hogy ilyen a mai fiatalság.Igénytelen a hely,primitív a fiatalság zöme.A könyvtárat vajon ismerik belülről,esetleg múzeumokat?Röhejes az egész mai világ!

 2. Köszi a bíztatást. Lesz folytatás is, csak az átfutási idő kicsit lassú. A fiatalság kb. idáig süllyedt, hiszen az egyik legnépszerűű szórakozóhelyről beszélünk most. Társadalmi problémává nőtte ki magát az igénytelenség.

 3. Az is igaz, hogy annak idején az EFE klub sem volt igényesebb…sőt…Pedig az a hely is ment. Érdekes, hogy ugynaz a tulaja a dáridózónak és a Collosso Grandénak is. pedig szerintem a Colosso nagyon színvonalas, még európa szinten is. Mindenre van igénym úgy látszik.

 4. Imi Grat a cikkedhez!
  HÁt igen a Dáridozó, másnéven Parasztelosztó…
  Szerintem bármeik bulizós fiatalt megkérdeznénk Sopronban, már minenki volt ott. DE MIÉRT IS? Szerintem ők sem tudják. Én azt hiszem a hátralévő életemben bőven elég is volt az a 3 alkalom, amiben részt vettem.
  Nagyon alacson a színvonal, az idióta hapsik nem értek fel a értelem arra a csúcsára, hogy megértse a NEM szót. No meg az a Szörnyű tömeg a szörnyű helyen……NO COMMENT!

 5. Nos ha igénytelenek gyűjtőhelyére mész, ne csodálkozz ha minden amit látsz, szennyes hulladék.
  Írta valaki a kommentjében h a Colosso mekkora király még európai szinten is – nos biztosan sokat pl Lipcse, Berlin és más átlagosnál kicsit kellemesebb városkák szórakotóhelyein. Mindenesetre voltam már igényes és kultúrált szórakozóhelyen, de azokhoz képest az itteni színvonal kb a kisebbségi mulatóskocsmákhoz van közelebb…

 6. Jó a cikk..de szerintem nem a szórakozóhelyeket kéne igénytelennek írni, hívni, mint a cím teszi. Itt nem a helyekkel van probléma. Nem kell ide fényes kristálylámpa, meg több milliós berendezés…..nézd meg a Voltot….fű a talaj, múanyagpohár a sörnek és mégis 60000 ember érzi nagyon jól magát. Sopronban a szórakozóhelyeket a zenei stílus különbözteti meg…..és a “hozzájuk tartozó” rajongótábor. Vannak emberek, akik egyszerűen nem tudnak kultúráltan szórakozni…..ez itt a gond. De ezt te is jól leírtad a cikkedben. Bizonyos emberekkel van sajnos a probléma.

 7. Lipcse, Berlin? Ez Sopron 56.000 lakossal, kár összehasonlítani.

 8. Remek a cikk!!Gratulálok….nagyon jól sikerült!! Emlékeztettél, hogy én miért is kerülöm el az ilyen helyeket!!:)))Röhely…

 9. Colossot emelitek ki? Az még elkeserítőbb… De kinek a pap, kinek a papné…

  Nem a szórakozóhelyek, az emberek változtak. Nem tudom, volt-e valaki még régen (kb. 8 évvel ezelőtt) igazi falusi bálba… Ok, voltak ott is verekedések (azok mindenhol vannak), de sokkal kedvesebbek voltak az emberek és nagyon jót lehetett mulatni. Ehhez képest ami Dáridózóban, a Freeben…stb történik az valami katasztrófa. És a legszomorúbb, hogy a 10-15 éves korosztályt is beengedik ilyen helyre. És akkor csodálkoznak a kedves szülők, hogy a gyerekek honnan látják a példát. Könyörgöm, amikor fiatal voltam, be sem engedtek 18 éven aluliakat egyetlen discoba sem! Engem se! Hova lett a világ?!

 10. Tényleg jó, hogy vki megírta ezt a cikket és mondanék én is egy pár sort.
  A sok kis kocsmai és egyetemista helyek már régen is elég igénytelenek
  voltak,de az biztos, hogy most nagyon sok kocsma discó van ami megöli
  azokat a jó kis clubbokat amibe komoly pénz be van fektetve.Azokról az
  emberekről aki direkt balhézni megy el szórakozni csak akkor van baj ha a
  kidóbónak még ismerőse is és még a kidobó is jól megver.Mostanába nagyon
  sok dj van ami nem is baj,de nagyon sok nem ért hozzá csak egyből ő lesz a király.
  Megkéne mászni a létrát és küzdeni dolgoké és mindennap naprakésznek lenni a
  zenékbe is, bármilyen stílusban amit nyom az illető!Köszönöm.

 11. azert nezzel korbe a colossoban, az oldboysban is
  vagy hetvegen a kis faludban logsz az igenyes helyi kocsmaban?
  mikor voltal egyatalan a colossoban? talan csak a kecskeszakallas, magukat intelligensnek kepzelo, vadaszvedelo, vizsgakra csak puskabol megelo majdani munkanelkuli diplomazok koze tartozol?

 12. Nem voltam Dáridózóba még, és nem is szándkozom. Amúgy a Colosso a kedvenc helyem, mert nem putri, és tiszta is.
  Természetesen nem kell, hogy mindenkinek ugyanazon szórakozóhely legyen a kedvence.
  Nekem a Colosso, ami örök!!!

 13. Figyelj még az a röhely hogy a 17 éves fiút nem engedik be a Discóba de a 12-13 éves lányokat meg simán beengedik.pff :S:@

 14. Jó a cikked meg minden! de a dáridozo is jóhely és ogényes sokszor jártam ott szerdánként amikor egybevonták Thomassal! Azokra a partykra kéne elmennetek;)

 15. hát igen siralmas ami néhány soproni szórakozóhelyen megy!én már nem is vagyok hajlandó betenni a lábam egyikbe sem!de miért van az hogy elmegyek az országban bárhova és sokkal barátságosabbak az emberek!pl:vagy 5ször ráléptem ugyanannak a hegyomlásnak a lábára és ő kért tőlem bocsánatot!itt sopronba ezért jól hülyére vertnének!

 16. Sziasztok!

  Szerintem ez nem minden esestben érvényes. Valószínű az a pár alkalom, amikor ott volt a srác, akkor kifogott egy szarabb napot. Van ilyen! Én mostanság sokat jártam arrafelé és nekem csak egy-kétszer voltak problémáim vele. Szeretek odajárni! S mondjon valaki olyan szórakozóhelyet, nagyobbat és ilyen árfekvésűt, ahol nem lépkedsz szilánkokon. Én még nem voltam olyanba. S ez a megállapítás sem érvényes minden csütörtök esti bulira. Szóval, ha nem szeretitek a helyet, akkor nem kell menni. Ott van a Zanza is! Sopronban már 4 éve tanulok. Először a Free-be jártam még első és másodévesen. Harmadévesen Griffbe. Negyedévesen a Dózóba. :) Nekem ez jött be a legjobban. :)

  Üdv: Deeja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.