Koncert előtti beszélgetés Petrás Jánossal

A KÁRPÁTIA koncertek látogatottsága már két éve magasan felette áll minden hazai zenei produkciónak. Szeptember 13-án a Sopron melletti HARKÁN a sportpályán megrendezésre kerülő Rongyos Gárda Emléknap fő attrakciójaként lépnek fel. Ebből az alkalomból kérdeztük a zenekar énekes basszusgitárosát, szöveg íróját és zeneszerzőjét, egyszóval az együttes mindenesét Petrás Jánost.

A közelmúltban vettem egy KÁRPÁTIA turné pólót. A hátán száznál is több koncert helyszín és dátum szerepel. János, hogy lehet ezt bírni, és összeegyeztetni a civil elfoglaltságaitokkal és a családjaitokal ?

A KÁRPÁTIA zenekar megalakulása óta folyamatosan úton van a Kárpát-medencében. A civil munkánkat úgy alakítottuk, hogy ez lehetővé tegye akár hétköznapi koncertek vállalását is. Van munkánk és van hivatásunk: hétköznap munka, hétvégén hivatás.

Hozzá lehet e szokni, hogy a honi média szinte ügyet sem vet rátok, vagy ha igen akkor nem a zenekar értékeit domborítják, miközben mondjuk Horvátországban a legnagyobb elismertségnek örvendenek a nemzeti érzéseket közvetítő és erősítő zenei produkciók előadók

Nem fáj nekünk az, hogy abba a mátrixba, amit a magyar média képvisel, nem férünk bele mi sem, mint ahogy sokan mások sem, akik a nemzet megtartását, újraépítését vállalták fel. Egyszer talán nálunk is eljön az az idilli állapot, mint a horvátoknál, tehát hogy a kultúra, illetve az ipar bármilyen területén a saját nemzettársaikat részesítik előnyben. Ők ezt fegyverrel harcolták ki; hogy nekünk mit hoz a holnap, azt a Jóisten tudja.

Látsz e valami változást az elmúl időszakban, hogy közönségsikereitek révén a média is pozitív irányból közelítene a KÁRPÁTIÁ-hoz?

Nem a médiának zenélünk, hanem az embereknek.

A napokban jelent meg az együttesed legújabb albuma IDŐK SZAVA címmel. A művészeti produktumok másolásának a letöltések korában élünk, ezért minden mérőszám viszonylagosan nyújt csak képet, de azért biztos van egy darabszám, amely elérése esetén már elégedettek lehettek. Elárulnád, hogy hogy fogynak a KÁRPÁTIA albumok?

A KÁRPÁTIA albumok folyamatos, kiegyensúlyozott fogyást mutatnak. Mint tudjuk, az embereknek komoly terhet okoz a mindennapi életszükségleteik kielégítése is, és nem igazán van pénz a kultúra, sport, zenei “táplálék” fogyasztására de mi nem panaszkodhatunk. A folyamatos fogyásból azt szűrjük le, hogy amikor tehetik, egy-egy albumot beszereznek eredetiben. Az internetes letöltés számunkra egy olyan lehetőség, ahol reklám nélkül eljutnak a dalok gúnyhatáron belül és kívül azokhoz, akik nyitottak a hazaszeretet általunk megfogalmazott gondolataira. A fontos ebben az, hogy a terjesztés nem megoldott még csonka országon belül sem, hát még az elszakított területeken.

Az új albumra írtál egy ragyogó nótát, amelyben Sopron neve is elhangzik. Mi késztetett arra, hogy megénekeljétek a Rongyos Gárda történetét?

Sopron – mint köztudott – a hűség városa; viszont kevesen tudják, hogy Sopron és az a nyolc falu csak azért szavazhatott trianon utáni hovatartozásáról, mert a Rongyos Gárda tagjai felelősséget éreztek nemzetük sorsa felett. Civilek, első világháborús veteránok, csendőrök, diákok meghallották az idők szavát, fegyvert fogtak és még ha csak akkora területen is, mint a Lajta-Bánság. Ezzel a tettükkel örök példát mutattak, a ma emberének, hiszen életre hívták az alulról szerveződő nemzeti ellenállást.

Talán éppen ennek is köszönhető, hogy rendhagyó módon egy több fellépős rendezvényen a KERECSEN, SÁRDY BARBARA, ROMANTIKUS ERŐSZAK, MOBY DICK társaságában léptek fel HARKÁN?

Az egységes magyar nemzetben gondolkodó szellemiség 1919-ben – válaszként országunk feldarabolására és megszállására – elindított egy máig tartó láncfolyamatot, amelyben a KÁRPÁTIA is csak egy láncszem a hasonló gondolkodású és érzésű emberek, előadók, hagyományőrzők, népművelők sorában.

Köszönöm a beszélgetést, kívánok minden jót Neked és a KÁRPÁTIÁNAK, TALÁLKOZUNK SZEPTEMBER 13-ÁN HARKÁN!

2395 / 1076 látogató

kapcsolódó cikkek

 • Orgona ágaOrgona ága (0)
  Igen, már májust írunk. Téli álmából az ember és a természet is felébredt. Rügyeznek a […]
 • sport-szerűsport-szerű (4)
  A hétvégén ismét a sport játszik majd főszerepet, itt Sopronban és külföldön is. A héten […]
 • Sál, sapkaSál, sapka (2)
  Azt kell, hogy mondjam...középkorú nőci vagyok. Nem vagyok se öreg, se fiatal. Én, ha […]
 • A lényeg, hogy fizess!A lényeg, hogy fizess! (1)
  Mostanában nem vagyok kibékülve a postásokkal. Vagyis a Magyar Posta működésével. Amikor […]
 • Jóslás és MágiaJóslás és Mágia (5)
  Ezen cikkemben néhány országunkban tevékenykedő jóst, mágust szeretnék bemutatni nektek. […]
 • Karácsonyfa variációk, az extrémtől a klasszikusigKarácsonyfa variációk, az extrémtől a klasszikusig (3)
  Igazi, vagy műfenyő?  Cserepes, vagy vágott? Esetleg egyik sem? Gyűjteményünkben […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.