Teszt a börtönben: Négyszáz forintért verhetetlen a rabok menzája

Teszt a börtönben: Négyszáz forintért verhetetlen a rabok menzájaRégi vágyunk teljesült, amikor Sopronkőhidán börtönben ehettünk, bár egy pár illúzióval szegényebben tértünk haza. Kiderült, hogy a tisztek menzája mezei kifőzdének is használható, a rabok a celláikban esznek, magukra főznek, és legalább nyolc féle menüből választhatnak naponta.

A tisztek és a rabok általában ugyanazt eszik, csak a tiszteknek biztonsági okokból konyhásnénik főznek. Állítólag az egyetlen különbség, hogy a rabok nem fűszereznek olyan jól.

Rántott leves, chilis bab, máglyarakás – ez volt a menü a börtönmenzán, amikor elmentünk megnézni Sopronkőhidára Szentiványi Hajnalka fellépését , és úgy döntöttünk, a hosszú út végén bátrak leszünk, és mindenféle vendéglő helyett a börtönben ebédelünk.

Kicsit félve közelítettük meg a menzát, egyrészt azért, mert addigra átestünk az első fémdetektoros vizsgálaton, értékleadáson, és éreztük, tényleg börtönben vagyunk, tényleg rabokkal. Másrészt azért, mert késtünk egy pár percet – na jó legalább negyed órát – az előre megbeszéltekhez képest, és a börtön részéről azt az ukázt kaptuk, hogy 13:28-ra érkezzünk meg, különben volt ebéd, nincs ebéd, a konyhások fél kettőkor hazamennek. Nem kukoricáznak, ez nem az a hely.

Ezt adják a börtönben!

Nagyjából 13:25-kor már az ebédlőn át suhantunk az ételkiadó ablakhoz, ahol szinte kérdés nélkül kaptuk a három fogásos, all inclusive 400 forintos menüt. Ketten ugyanazzal az ócska trükkel próbálkoztak, hogy vegetáriánusok, úgyhogy a chilis bab nem biztos, hogy az ő fogásuk, de erre a kíméletlen: „Nincs ebben sok hús” választ kapták. Bazi nagy görög lagzi, ugye csak élőben. Tényleg nem viccelnek.

A rántott leves a kömény- és a tojásleves között foglalt helyet félúton, jellemzője, hogy iszonyú zsíros és nincs benne semmi. Kaptunk viszont hozzá krutont, vagyis univerzális levesbetétet, valamint reszelt sajtot. Ezeken kívül 1-2 szelet kenyérrel el is fogyott az egész.

Mit esznek a rabok?

A raboknak az a része, akiket konyhamunkára küldtek, készíti el a többieknek az ételeket egy szakács segítségével, igaz ők művezetőnek hívják. A művezető fűszerez, kóstol, és végzi el a precízebb konyhai műveleteket. Sopronkőhidán nyolcféle menü van attól függően, hogy a fogvatartott eszik-e húst, érzékeny-e valamilyen összetevője, fogyó- vagy hízókúrázik-e, illetve, hogy milyen a vallása. És nem arról van szó, hogy a vegetáriánusok megkapják a húsevők menüjének a köretét. Olyannyira odafigyelnek, hogy azzal a késsel, amivel zöldséget vágnak, nem vágnak húst, illetve a különféle vallási tiltásoknak megfelelő figyelmet szentelnek az alapanyagok kezelésének..

„Amikor egy terhes asszony megjelent a börtön bejáratánál, és egy ételhordó társaságában boldogan távozott, akkor arra gondoltam, itt akár én is jóllakhatok. Az étkezőnek azonban iskolai menza szaga volt fertőtlenítővel vegyítve, de még hittem.

Hittem, hogy a leves – rántott – nem kézmeleg és zsírízű, hogy kaphatok húsmentes főételt, és a desszertben sem lesz alma. De ráfáztam, mint az újévi malac. A levesem, hogy ne bukjak le a konyhás nénik előtt, fotósunk tányérjába öntöttem, aki mit sem sejtve kanalazta be a mamut adagot. Mikor beadtam a koszos, félig teli edényt az ablakon, rám nézett a szakács és csak ennyit mondott: nem jó napon jöttek, sajnálom” – panaszkodott az, aki úgy megy menzára, hogy se húst, se almát nem eszik. Szóval négy emberből végül csak kettő lakott jól, de ez van, ez börtön.

A főétel, a chilis bab a legmélyebb emléket azzal hagyta, hogy óriási adag volt. Ízre, állagra, mindenre a teljesen átlagos, kifőzdékben megszokott minőséget kaptuk, csupán néhány olyan aprósággal találkoztunk, amik nem szokványosak chilis babnál, de a 400 forintot és a börtönt emlegetve ezeken is túlléptünk egy legyintéssel. „A chilis bab sűrű volt, az olajosbarna massza monotóniáját kukoricaszemek oldották.

Elfogyasztása közben két ízben haraptam szilárd tárgyra, a másodikat csontszilánkként sikerült beazonosítanom. Úgy éreztem kedves gesztus a konyháshölgyek felé, ha az egészet bekanalazom, ezzel kompenzáltam finnyás kollegáim viselkedését is, akik inkább csak piszkálgatták a menüt” – emlékezett vissza operatőrünk, aki úriember módjára igyekezett kompenzálni a korábbi égésünket a vega menüvel.

A csontdarabkán kívül érdekesség volt még, hogy se nem marha, se nem disznó, hanem csirkehúsból készítették az ételt, ráadásul nem daráltból, hanem felkockázottból. De hát ezek ugye apróságok. Tudják: 400 forint, börtön, és bent vannak, még akkor is, ha a tisztek szárnyában.

Már a chilis babnál borulni látszottak az átlagos éttermi élmények, miszerint egy jó levessel iszonyúan bekezdenek, egy közepes főétellel folytatják, aztán desszertet már sokan nem is kérnek. Persze a rántott levesnél nem nehéz jobbnak lenni, de a lényeg, hogy a chilis bab felfelé ívelő tendenciát mutatott.

Mennyit esznek a rabok?

A rabok napi energiabevitelét törvény szabályozza, aszerint, hogy milyen munkát végeznek a börtönben, mennyi idősek, hízniuk, vagy fogyniuk kell éppen. Lényeg, hogy az a napi átlag 500 kalória felesleg,  ami a magyar étkezési szokásokra jellemző megvan a börtönétrendben is.

Nem tévedtünk. A desszert meghozta a nem várt áttörést. Ennyire jó máglyarakást talán még nem is ettünk, de még csak olyat sem, ami mondjuk nagyon megközelítette volna a sopronkőhidait. Persze az ár/minőség arányszámot végig észben tartva. Egész egyszerűen maga volt a tökély. Nagyon jól eltalált ízek, semmi bosszantó almamag, vagy héjdarab, kellemes állagú hab, jó nagy adag. Egyáltalán nem viccelnek.

„A máglyarakás volt a legjobb, gyümölcsben gazdag és bőséges volt, bár a tészta inkább ragacsos volt, mint omlós. Ízlett, de a bab után már csak a felét sikerült leerőltetnem” – árnyalt a desszertről kialakított képen operatőrünk.

Az ebéd iszonyú laktató volt, órákig súlyosan tele voltunk utána, köszönhetően leginkább a hatalmas chilis bab adagnak, és a szintén nem kicsi és fantasztikus máglyarakásnak. A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön tiszti menzáját mindenkinek csak ajánlani tudjuk, de figyelem, csak a börtön által hitelesített ételhordókat lehet bevinni.

velvet.hu

10389 / 3273 látogató

Teszt a börtönben: Négyszáz forintért verhetetlen a rabok menzája” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ami azt illeti nem igazán lennék ott most köhidán még az úgy mond jó étel miatt se. Azok a magas falak és azok a szűk zárkák ahol 3 ember van be préselve…, de tény 10 ével ezelött még rosszabb volt az étel, azóta bizony sok minden változáson ment át köhida föleg a kemény smasszerek koptak ki a sorból. Híres volt ez az intézmény arról, hogy a légy zümmmögését lehetet hallani :-)
  Nos a művezető csak nézelödik nem főz minden mást a fogvatartot készit el; az ebédet is amit a smasszerek esznek!

 2. te szellemi fogyatékos idióta! az álltalad leírtakból 2 dologra tudok következtetni, egyik az,hoy jó pénzt fizetnek neked azért,hogy ezt a sok hazugságot amit leírtál megjelentesd a másik az ,hogy a s.köhida-i bv intézetett összekeverted valamelyik szálodával te nyomorult idióta jelenleg is fent nevezett intézményben töltöm napjaimat ahol sok mindent tapasztaltam az üres kenyér levestől a takarmány rízs ig és külömbözö moslékokig valamint amindennapos hivatali vissza élések és a 6/1996.(vII.12)im rendelet-11/1996(x.15)im rendelet mindennapos lábbal tiprását. nem elég,hogy törvénytelen körülmények közt tartanak fogva. éhezünk az áramot megvonták tölünk éste 1/2 8tól 23h-ig van csak áram a fürdésünket leredukálták hete 1 alkalomra. a fogvatartás olyan színten törvénytelen,hogy a fönnt írt jogszabájok alap elveit sem tartjákbe. a kapcsolat tartásunkat is szándékosan is akadályozák. ha valaki pl pesti lakos és beszélőre való átszállitását kéri a legtöbb esetben elutasitják vagy 1x engedélyezik aztán többet soha!!!!! nagyon sokunknak a hozzá tartozója nem tudja megoldani az utazást ami esetekben 600-700km. és ez a kapcsolat tartás megszakadásához vezet. ami társadalomba való beilleszkedést nagyban megneheziti e mellett a bv intézett szándékosan törekszik arra,hogy kedvezményünket elvegyék és törvénytelen eljárás keretei között tartják a fegyelmi tárgyalásokat. ezek tények ellentétben az álltalad leírt fikciókkal. amennyiben konkrétumok érdekellnek esetleg valós fényképek abban az esettben ha megjelenteted őket jelezd ezen az oldalon!! és adj mail címet! egy fogvatartott!

 3. Küldd el ide, erre az oldalra meg fogjuk jeleníteni. Fent a kapcsolat- ra kattintva képet is tudsz küldeni, és persze kommentálhatod is VÁRJUK !!!

 4. Az eredeti cikk a velvet.hu -n jelent meg, mint az látható is a cikk alján !!

 5. Rendben!!!! kiss idő és küldeni fokog mindent!!!!!!! elöre is köszönöm!!!

 6. Üdv! sajnos nem tudom az álltalam beigért dolgokat eljutattni hozzád. ugyanis fogdán vagyok. az egyik z-társamnál találtak egy mobil telefont és igy én is iszom a levét. ami színtén jogtalan!!! jelentkezem mihelyst módomban ál!!!!!

 7. hát igen sokan elvagytok tájolva,azt hiszitek egy szállodárol van szo,ez egy börtön,énis tudom mien hejzetek vannak itt köhidán itt van a férjem,és igazság nevü hozzászolonak teljesen igaza van mindenbe.még hogy jo a kaja,ha valakinek nincs rá lehetösége hogy vásároljon magának éhen is halhatna.

 8. minden egyes szó,nagy hazugság!!! az ugy nevezet munkáltato adja el az öszes hust,füszereket,cukrot,stb!!! egymás közt adják a faluba???utazanak el arra és nézék meg milyen mocsokban élnek az örök.egyértelmü hogy mindent el vesznek az elitéltektöl!!irigy kutyák….

 9. Hogy tudnak a fogvatartottak internetezni, talán van a börtönben lehetőségük rá? És ha igen, nem ellenörzik hogy mit írnak?

 10. Az én párom is Sopronkőhidán van tényleg nagyon patkányok ott!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Sziasztok.
  Nekem a testvéremet vitték most oda. 4,5 éve tölti az idejét, novemberben szabadult volna, és nem értem most miért vitték Sopronkőhidára.
  Igy a kedvezménye is oda van…
  Ez egy őrület miket olvasok itt…:(
  De hasznosak az infók.
  Köszönöm…
  és kitartást MINDENKINEK…

 12. Nemtudom, hogy mit fotoztak le, mert 12 év alatt soha nem volt ilyen gusztusos kaja.

 13. na mivan már nem csak telefonálnak hanem neteznek is a rabok??? szenvedjen az összes, megérdemlik..föleg az utolso aljas szemétládák akik miatt most szorulkodnom kell. erröl ennyit.1éve szorulkodok azok miatt a szemetek miatt.

 14. hát nem tudom, hogy miért szorulkoddol, de talán valamit rosszul csinált. fel találták az agyat, amivel lehet gondokodni. az emberi agyat ha használják, akkor ügyes dolgokat lehet kitalálni, amivel meglehet védeni a vagyonkát. De talán adhatok egy-két ötletet, és jobb minta riaszto.

 15. milyen máglya rakásrol firkátok???? S.köhidán akkor volt máglya rakás, amikor a ruszkik uralták a börtönt.

 16. nagyon szar kajákat kapnak a rabok nem eszt érdemlik!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.