Erdei klinika – végjáték

Több ezer négyzetméteres erdei klinikát építene egy vállal kozó Sopron mellett. A város elsőre nemet mondott. A természetvédők aggódnak a békák miatt. A beruházó meg a veszni látszó milliárdokért.

Biokoktélbár, tetőterasz, fitneszrészleg, valamint penthouse-kórtermek – ilyen és ehhez hasonló luxusszolgáltatások fogadnák a Sopron melletti erdei klinika betegeit. Ha felépülne. Az egykori határőrbázis helyére tervezett magánkórházban plasztikai sebészet, szülészet-nőgyógyászat, fogászat és rekreációs részleg kapna helyet, korszerűen felszerelt műtőkkel. A tervezők – tekintettel a védett természeti környezetre – külön figyelmet szenteltek az épület tájba illesztésére. A homlokzat természetes borítást kapna, a mélygarázst pinceszintre süllyesztenék, míg fedésként zöldtetőt alakítanának ki. Az épületgépészeti technológia a legszigorúbb levegő-, zaj- és vízvédelmi előírásoknak is megfelel. Lőrinc Attila építész szerint mindössze négy fát kellene kivágni az építkezéshez. Úgy tűnik, ezt se a helyiek, se a környezetvédők, se a természetvédelmi hatóságok nem hiszik el.

Az egykori mucki határőrőrs területére 2006 nyarán adott ki elvi építési engedélyt a soproni építési hatóság. A tervek egy idősotthon létesítéséről szóltak. A fekvő és ambuláns betegeket is fogadó, 8700 négyzetméter alapterületű magánkórház működ tetése már más kérdés – hívta fel Grahovecz Antal, a beruházó ERK Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. ügyvezetőjének figyelmét a város főépítésze két évvel később, a beruházás tervtanácsi tárgyalásakor. – Az ingatlan előző tulajdonosa valóban idősotthont képzelt ide, de az elvi építési engedély egészségügyi intézményre vonatkozott – veti ellen a cégvezető. A tervzsűri egyébként megvalósíthatónak tartotta a projektet, de az építési engedély kiadását a környezetvédelmi hatóság hozzájárulásához kötötték. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi ésVízügyi Felügyelőség azonban nem támogatta a beruházást, így a soproni építési hatóság elutasította az építésiengedély-kérelmet. – Állásfoglalásukban meg sem említik azokat a hatástanulmányokat, amelyeket éppen az ő kérésükre készíttettem el sok millió forintért. Talán azért nem, mivel a tanulmány szerint a beruházás nem befolyásolja az ökoszisztémát – csodálkozik Grahovecz Antal, aki furcsállja, hogy miért rosszabb egy lepusztult határőrőrs helyén épülő klinika egy védett ciklámentelepre tervezett kalandparknál. Az utóbbi létesítését nem támadta a környezetvédelmi hatóság.

A cégvezető decemberben fellebbezett be a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatalnál. – Még nincs döntés – mondta Varga Csaba építési osztályvezető, aki nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

nol.hu

12733 / 2557 látogató

Erdei klinika – végjáték” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Tisztel Fodor Tamás Polgármester Úr!
  Mint polgármester, akadályozza meg ennek a projektnek a létrejöttét, minden eszközzel!
  Ha elkészülne tönkretenné az állandó autóforgalom az erdő nyugalmát,nem beszélve az építés során a nagy teherautó forgalomról.Az őrs közvetlen közelébe lévő sűrű erdőben jelentős az állatvilág.Ez a létesítmény nem idevaló!
  Az a tájvédelmi,festői szépségű táj természeti örökségünk része.
  Az itteni erdő és táj szépsége megfizethetetlen.
  Ne tékozoljuk el az utolsó értékeinket is!Az unokáinak meg majd mesélni fogunk az egykor volt erdő csendjéről?
  Aki engedélyezni akarja, menjen fel most, és tapasztalja meg a tavaszi erdő ébredését, csendjét, szépségét.Ezt az élményt akarják elvenni az építéssel tőlünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.