Sopron.info.hu

25 műemlék épület homlokzata újul meg Sopronban

  2018 nov 09 / #hírek

Újabb korszakos fejlesztés valósul meg Sopronban, ahol a belvárosban 25 műemlék épület homlokzata újul meg a hazai forrásból, a Modern Városok Program keretében. 

fotó: cyberpress.hu / Leczovics Zsolt

Minderről pénteken számolt be a városvezetés egy sajtótájékoztató keretében, amelyen elhangzott hogy Magyarország Kormánya 1 milliárd forintos támogatást adott a történelmi belváros 25 önkormányzati, állami, illetve egyházi épületét érintő homlokzat felújítási munkáira. Az említett projekt kivitelezési munkái 2018. október elején kezdődtek meg és 2020 márciusában fejeződnek be. 2018-ban 6 épület, 2019-től 2020 márciusáig további 19 épület újul meg, amelyekben az alábbi épületek az érintettek:  Előkapu 1-3; Fegyvertár u. 2; Fő tér 1, 5; Hátsókapu 2; Orsolya tér 4, 5; Petőfi tér 3; Szent György templom, Szent György u. 9, Templom u. 2, 4, 7, 15, 21, 26; Új u. 4, 8, 12, 16, 26, 22, 24, 28, Várkerület 54-56.

Mint az elhangzott, minden épületet az állapotának megfelelő mértékben újítanak fel. Vannak olyanok, amelyeken kisebb mértékű felújítást, javítást végeznek és vannak, amelyeken nagyobb mértékű beavatkozás szükséges. A műemlék épületek homlokzat felújítása során az adott épület állagának megfelelően tetőfedésre, bádogos szerkezetek cseréjére, vagy javítására kerül sor. A lábazatokat felújítják. A lábazati falaknál utólagos, injektálásos technológiájú vegyi falszigetelés készül. Megújul a teljes utcai homlokzat, felújítják a homlokzati nyílászáró szerkezeteket, kőfelületeket.

A felújítási munkálatokat érintő fontos információ az is, hogy a  kivitelezőnek a munkavégzés alatt biztosítania kell a munkaterületen levő ingatlanokba való bejutást, az intézmények gépjárművel történő megközelítését (szállítások), a munkaterületeken a gyalogosok balesetmentes közlekedését, áthaladását, veszély esetén a tűzoltók, mentők, rendőrség beközlekedését.

 

fotó: cyberpress.hu – p.p.

fotó: cyberpress.hu – p.p.

 

 


%d blogger ezt szereti: