Sopron.info.hu

Bakkerman – A pékember

  2008 ápr 23 / #mozimánia

Bakkerman – A pékemberMi történik, ha egy pék kitalálja, hogy megsüti a világ legnagyobb kenyerét? Ha a Hasutasok rendezőjének filmjéről van szó, akkor garantáltan sajátos humort, érdekes karaktereket, és a Szőke András filmekből már jól ismert szereplőgárdát jelenti.

A film készítői két célt tűztek ki maguk elé. Az egyik a szórakoztatás, amelyet a maguk sajátos stílusában most is remekül teljesítenek, a másik, hogy legalapvetőbb élelmiszerünknek, a kenyérnek megmutassák azt a jelentéstöbbletét is, amelyet évszázadokon keresztül magában hordozott, és mára nagyrészt feledésbe merült.

A kenyeret, amely maga az élet, az újrakezdés, a termékenység, az alkotóerő, amely az otthon és a család szimbólumaként jelenik meg.

A kenyér, amely összekovácsolja a közösségeket, közös munkára sarkall. És végül a kenyér lesz az, amely összehozza a film két szerelmesét, Kiskovászt és Tündikét, a fiatal tanítónőt.

A szereplők mindannyian érdekes és egyedi karakterek, beszédes nevekkel.

A már említett Kiskovász, és iszákos segédje Csöröge, Suzumi, az egykori autógyári munkás, aki hazaköltözött, Multiplex, a kissé sérült mozigépész, Kövesi, a polgármester, Szmöre, a pernyehuszár és egykori önkéntes tűzoltóparancsnok, vagy éppen Tanár úr, a nyugdíjas iskolaigazgató.

A történetből természetesen kihagyhatatlanok a nők, akiken minden múlik. Ilyen Gyöngyi néni, Kiskovász anyja és Tündike, a munkanélküli tanítónő, illetve az elmaradhatatlan karakter, a helyi szexszimbólum, Irénke, a kocsmárosnő.

A filmben a már jól ismert Szőke-féle alkotógárda mellett feltűnnek a Godot Dumaszínház tagjai, illetve a Bon-bon zenekar is.

Bakkerman
színes magyar film, 82 perc
2008. április 10-től a mozikban

Rendező: Szőke András
Forgatókönyvíró: Szőke András, Kincses Zoltán
Producer: Debreczeni Róbert
Zene: Bon-Bon

Szerelők:
Szőke András
Badár Sándor
Zelei Gábor
Gáspár Tibor
Lázár Kati
Györgyi Anna

Forrás: www.habostorta.hu