Sopron.info.hu

Beugrasz egy zsíros kenyérre? Színház? Kocsma?

  2007 jan 09 / #kultúra

Civitas PinceszínházBeszélgetőpartnerünk Kövesi György a Civitas Pinceszínház művészeti vezetője.

Hogyan és mikor alakult a Civitas Pinceszínház? Honnan ered a név?

A CIVITAS SZÍNPAD még 1973-ban alakult, majd miután “elfoglaltuk” a Templom u. 16. szám alatti ház pincéjét, ami egy régi hangulatos, boltíves középkori pince – ez 1979. évben történt – megnyitottuk a Pinceszínházat.
 1988. évtől kezdődően önálló “kulturális egyesületként”, teljes önfenntartással működünk.
 Évente 130-140 előadást tartunk székhelyünkön, valamint vidéki tájelőadások gazdagítják munkánkat.

A ” CIVITAS ” név a cívis-alapszóból ered, ami “polgárt” jelent /latin/, és ehhez kapcsolódik a “Fidelissima” szó: tehát CIVITAS FIDELISSIMA Sopron város címerében is szereplő jelmondat.
 Hűség a városhoz – a polgárok a városért értelmezésben.

Kik a tagjai, röviden mit lehet tudni Róluk?

A társulat magja már a kezdetektől létezik /1979/. Azóta többen jelentkeztek tagnak, kiknek STÚDIÓT kellett végezni ahhoz, hogy aktív színészekké váljanak. Jelenleg 13 aktív taggal dolgozunk.
 Mi jellemzi őket? Megszállottság, hit és összetartási vágy.
 Mi egy “nagy család” vagyunk! Szeretjük, de kritizáljuk is egymást. Általában az utazásaink is közösek a szabadság alatt. Már a tagok gyermekei is ismerkednek a színházzal, köztünk vannak.Nagyon különleges a helyszín (maga a pince, a bor és a zsíros kenyér felszolgálása…).
A közönség egy középkori pincébe lép be, ahol az egyedi, sajátos hangulat már a kezdetben “lélekfogó”. Hogyan vált ilyenné?

Civitas PinceszínházA speciális játéktér adott volt 1979-től, ebbe kellett “beleálmodni” a stílust, a formát és a tartalmat. A középen “tornyosuló” középkori oszlop meghatározza a játékteret. A kocsmai jelleg még 1983-ban alakult ki, amikor Ladányi Mihály költő életművét dolgoztuk fel, s mivel ezen költő leginkább a kocsmákban élte életét – mint F. Villon a középkorban – így alakítottuk ki a formát /kocsma/, és a tartalmat /versek/, s a verseket nem elmondtuk, hanem dramatizálva megszemélyesítettük. Így a közönség is aktív részese lett a cselekményeknek, hisz ugyanabban a kocsmában foglaltak helyet, mint a megszemélyesítő színészek, s így együtt “ittak”, együtt beszélgettek.
 Interaktív stílus lett a jellemző reánk. Ezeket a darabokat nem lehet színpadon, a nézőtől elvonatkoztatva játszani, hisz akkor épp a bensősége, intimitása veszne el.

A speciális játéktér adott volt 1979-től, ebbe kellett “beleálmodni” a stílust, a formát és a tartalmat. A középen “tornyosuló” középkori oszlop meghatározza a játékteret. A kocsmai jelleg még 1983-ban alakult ki, amikor Ladányi Mihály költő életművét dolgoztuk fel, s mivel ezen költő leginkább a kocsmákban élte életét – mint F. Villon a középkorban – így alakítottuk ki a formát /kocsma/, és a tartalmat /versek/, s a verseket nem elmondtuk, hanem dramatizálva megszemélyesítettük. Így a közönség is aktív részese lett a cselekményeknek, hisz ugyanabban a kocsmában foglaltak helyet, mint a megszemélyesítő színészek, s így együtt “ittak”, együtt beszélgettek. Interaktív stílus lett a jellemző reánk. Ezeket a darabokat nem lehet színpadon, a nézőtől elvonatkoztatva játszani, hisz akkor épp a bensősége, intimitása veszne el.Milyen darabokat játszanak?

A “repertoár” program széles: dráma, abszurd, pantomim, kabaré, komédia, mind-mind megtalálható. Ma már inkább a vidám felhangú darabokat keresik – érthető.

Nemzetközi hírnévnek örvendenek. Játszanak vidéken, külföldön is?

Civitas PinceszínházNemzetközi fellépések: az 1980-as években “szolgálati útlevéllel” utazgattunk külföldre. Több bemutatónk volt Ausztriában /Graz, Bécs, Voitsberg, Salzburg, Mattersburg/ német-nyelvű mesejáték feldolgozásokkal, valamint pantomim-darabokkal.
Németországban szintén pantomim-játék /Heilbronn/. Fesztivál-díjakat nyertünk külföldön. /ALPOK-ADRIA FESZTIVÁL/.
 Szlovákia magyarlakta területein turnéztunk. Az országban sok meghívásunk van, sokat utazunk.

Terveznek-e bármiféle változtatást a Társulatnál?
 
Változtatást nem tervezünk, játszunk magunk módján tovább, a stílusunk változatlan marad. Együtt játszani a nézőkkel.
Ez, ebben a mai rideg világban nagyon is kívánatos, és talán ennek megteremtéséért szeretnek minket.

Bővebb információt hol kaphatnak az érdeklődők?

  Civitas Színházi Egyesület
  9400 Sopron Templom út 16
  Tel: +3699/332-098,
         +3699/335-266
  Web: www.sopronnet.hu/civitas
  E-mail: civitas@sopronnet.hu

Köszönöm az interjút:

Zefír