Sopron.info.hu

Brennbergbányán megújul és elnevezésre kerül a templom előtti tér!

  2018 feb 01 / #Soproni Hírek

Szerdán délután lakossági fórumot tartottak Brennbergbányán, amelyen a fő napirendi pont a templom előtti közösségi tér megújulása volt, de elhangzottak egyéb észrevételek és javaslatok is a lakosság részéről. A kultúrházban tartott eseményen Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Táp Lászlóné önkormányzati képviselő, a településrészi önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd átadták a szót a tervezőknek, akik bemutatták a térrel kapcsolatos terveket.

A számtalan programnak helyet adó templom előtti tér, amely mondhatni a település legfrekventáltabb helyén van időszerű hogy megújuljon – hangzott el – ezért hosszas ötletelés, egyeztetés és tervezés után most bemutatásra kerülhetnek azok a tervek, amelyek a jelenleg elfogadott kivitelezési elképzelést takarja.

A tér a továbbiakban is a közösségi eseményeknek lesz a centruma és éppen ezért szükségessé vált egy állandó színpad megtervezése valamint annak a helyének a megtalálása, amely gyakorlatilag az elképzelés szerint a templommal szemben, a fás, bokros rész előtt lenne. Ez azért is ideális elhelyezés – hangzott el – hiszen a faszerkezetű, fedett színpad szépen illeszkedne a természet által szép hátteret nyújtó helyen és így bőven lenne előtte hely a nézőknek is.

Az autóbuszmegálló, amely szintén a tér egyik oldalán van egy megújuláson menne át, amely röviden azt takarja, hogy meghosszabbításra kerülne annak érdekében, hogy fedett kerékpártároló legyen ott kialakítva, számítva arra, hogy a kirándulók és az eseményekre látogatók egy helyen, biztonságban tudják elhelyezni majd a bringáikat.

A tér egy szoborral is gazdagodni fog, mégpedig Szent Borbála szobrával, amely jelenleg egy magánház udvarán áll a városrészben. Az egyes források szerint 1850-ben alkotott, a talapzatán azonban 1856-ös évszámmal jelzett szobor első lépcsőben egy restauráláson megy majd keresztül, amely a szakemberek aprólékos munkája után a nyár közepén kerülhetne “újraavatásra” immár a központi helyen, az addigra megújult téren.

 

Az egész terület a továbbiakban is füves borítású marad, azonban a megújító projekt által a vízelvezetés is megoldásra kerül a kivitelezés során. A templom felőli oldalon a jelenleg parkolóknak használt rész továbbra is helyet biztosít majd a gépjárműveknek, itt azonban a jelenlegi murvás borítás megváltoztatásának kérdése nyitott kérdés még, de elképzelhető hogy a továbbiakban sem aszfaltozzák le azt a részt.

Elhangzott az is, hogy nincs tervben, hogy a tér egy “leválasztó” kerítés kapjon, hiszen így illeszkedik a tájképbe és egy kerítés “összenyomná” és “tájidegenné” tenné a nyitott területet, azonban a lakossági felvetést, miszerint probléma a quadosok időnkénti megjelenése amely komoly károkat okoz a területen mindenképpen megoldást kíván. Ennek a kérdésnek a felvetését még vizsgálja az önkormányzat, de nagy valószínűséggel a jelenlegi nagyméretű virágládák összehúzásával illetve a többi szabadon maradt részen faoszlopok kihelyezésével lehetne meggátolni azt, hogy a későbbiekben járművek tudjanak behajtani a területre és kárt tegyenek a füvesített területen.

A komplett kivitelezés illetve megvalósítás a térrel kapcsolatban még a 2018-as esztendőben fog megvalósulni a tervek szerint, amelynek az utolsó momentuma nagy valószínűséggel Szent Borbála szobrának a visszahelyezésével zárul majd a nyár közepén.

Az aprólékosan bemutatott tervrajzok és látványtervek után egy nagyszerű hírrel is szolgált Táp Lászlóné, mégpedig azzal ami a temetőre vonatkozik. Hosszú idő után sikerült forrást találni arra, hogy megújulhasson a ravatalozó épülete, ami sok lakosnak volt már a kívánsága valamint a Roth Gyula Erdészeti és Faipar Iskola jóvoltából a temetőben található fák is szakértő gondozást kaphatnak ezentúl.

A remek hírek után nyílt lehetőség a lakossági kérdések és észrevételek megbeszélésre, ahol szóba került a közösségi tér elnevezése is. Egy javaslat szerint, ami a Szent Borbála tér elnevezést preferálná a területnek – főként miután a szobor is idekerül –  a résztvevők között nagy sikert aratott, de a részönkormányzat továbbra is várja az ötleteket ezzel kapcsolatban és mindenképpen egy közös döntés mellett tenné le voksát.

Arra a kérdésre, hogy ki fogja karbantartani a területet Dr. Fodor Tamás polgármester elmondta, hogy miután közterületről van szó, mindenképpen a városüzemeltetéshez tartozik, így minden ilyen jellegű feladatot az önkormányzat fog ellátni.

Elhangzott, hogy problémás a helyi posta megközelítése, hiszen szinte állandóan áll előtte a víz és ezáltal a sár is jelentős, de maga az épület is rossz állapotban van. Egy lakos azt javasolta, hogy esetleg az iskola épületébe is át lehetne költöztetni a postát, ami esetleg egy jó megoldás lenne és elnyerné a helyiek támogatását is. A válaszban elhangzott, hogy miután magának a térnek a felújítása során a vízelvezetés is megoldott lesz.

Többen panaszolták, hogy az utcákra bontott Borbála-telep kivitelezése nem volt túl szerencsés, hiszen a helyieken kívül senki nem tud kiigazodni az utcákban és a kihelyezett táblák sem nyújtanak igazán segítséget. A felvetésre Dr. Sárvári Szabolcs, Sopron Megyei Jogú Város jegyzője válaszolt, aki elmondta, hogy törvényi szabályozás teszi kötelezővé az utcák elnevezését, így bár minden bizonnyal a köztudatban továbbra is Borbála-telepként marad ez a lakónegyed, mégis a rendelet értelmében szükséges volt az utcák elnevezése. A táblák kihelyezését illetve esetleges újabb tájékoztató táblák kihelyezésének lehetőségét azonban megvizsgálják.

Az utcák burkolata is szóba került, hiszen Brennbergben is több olyan utca van, amelynek nincs szilárd útburkolata és a murvás, helyenként döngölt földel borított közlekedési szakaszok nagyban megnehezítik a helyiek életét. Az önkormányzat itt is, ahogy a város egyéb területein azt javasolja, hogy a lakók összefogva alkossanak útépítő közösségeket és pályázat útján forduljanak az városhoz, amely ilyen esetekben 50 %-os támogatást tud biztosítani arra, hogy szilárd útburkolatok épüljenek.

Lakossági részről felvetésre került továbbá az áramszolgáltatással illetve a vezetékes telefonokkal kapcsolatos probléma is, amelyek hibája visszatérő gond. Az észrevétellel kapcsolatban a településrészi önkormányzat azt az ígéretet tette, hogy felveszik a kapcsolatot a szolgáltatókkal és igyekeznek megoldást találni arra, hogy a jövőben ezek üzembiztosan működjenek.

 

cyberpress.hu


%d blogger ezt szereti: