Sopron.info.hu

Erdei klinika – végjáték

  2010 febr 23 / #helyi

Több ezer négyzetméteres erdei klinikát építene egy vállal kozó Sopron mellett. A város elsőre nemet mondott. A természetvédők aggódnak a békák miatt. A beruházó meg a veszni látszó milliárdokért.

Biokoktélbár, tetőterasz, fitneszrészleg, valamint penthouse-kórtermek – ilyen és ehhez hasonló luxusszolgáltatások fogadnák a Sopron melletti erdei klinika betegeit. Ha felépülne. Az egykori határőrbázis helyére tervezett magánkórházban plasztikai sebészet, szülészet-nőgyógyászat, fogászat és rekreációs részleg kapna helyet, korszerűen felszerelt műtőkkel. A tervezők – tekintettel a védett természeti környezetre – külön figyelmet szenteltek az épület tájba illesztésére. A homlokzat természetes borítást kapna, a mélygarázst pinceszintre süllyesztenék, míg fedésként zöldtetőt alakítanának ki. Az épületgépészeti technológia a legszigorúbb levegő-, zaj- és vízvédelmi előírásoknak is megfelel. Lőrinc Attila építész szerint mindössze négy fát kellene kivágni az építkezéshez. Úgy tűnik, ezt se a helyiek, se a környezetvédők, se a természetvédelmi hatóságok nem hiszik el.

Az egykori mucki határőrőrs területére 2006 nyarán adott ki elvi építési engedélyt a soproni építési hatóság. A tervek egy idősotthon létesítéséről szóltak. A fekvő és ambuláns betegeket is fogadó, 8700 négyzetméter alapterületű magánkórház működ tetése már más kérdés – hívta fel Grahovecz Antal, a beruházó ERK Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. ügyvezetőjének figyelmét a város főépítésze két évvel később, a beruházás tervtanácsi tárgyalásakor. – Az ingatlan előző tulajdonosa valóban idősotthont képzelt ide, de az elvi építési engedély egészségügyi intézményre vonatkozott – veti ellen a cégvezető. A tervzsűri egyébként megvalósíthatónak tartotta a projektet, de az építési engedély kiadását a környezetvédelmi hatóság hozzájárulásához kötötték. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi ésVízügyi Felügyelőség azonban nem támogatta a beruházást, így a soproni építési hatóság elutasította az építésiengedély-kérelmet. – Állásfoglalásukban meg sem említik azokat a hatástanulmányokat, amelyeket éppen az ő kérésükre készíttettem el sok millió forintért. Talán azért nem, mivel a tanulmány szerint a beruházás nem befolyásolja az ökoszisztémát – csodálkozik Grahovecz Antal, aki furcsállja, hogy miért rosszabb egy lepusztult határőrőrs helyén épülő klinika egy védett ciklámentelepre tervezett kalandparknál. Az utóbbi létesítését nem támadta a környezetvédelmi hatóság.

A cégvezető decemberben fellebbezett be a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatalnál. – Még nincs döntés – mondta Varga Csaba építési osztályvezető, aki nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

nol.hu