Sopron.info.hu

felrúgva a szokásokat

  2007 dec 29 / #gasztro

felrúgva a szokásokatSzilveszterre kigondoltam valami új menüsort, amivel egy kicsit felrúgjuk a szokásos szilveszteri étkezést! A szilveszteri kaja nálunk álltalába hideg sültből, franciasalátából, sonkatekercsből, na meg kaszinótojásból szokott állni! Persze éjfélkor meg még egy kis virsli és vagy töltött káposzta! És ne felejtsük el a ronggyá részegedést sem…. Hát idén ezen változtatunk…(kivéve az elázást..) Egy picit többet kell dolgoznunk de, ha szépen előkészítjük a dolgainkat, akkor pillanatok alatt különleges ételeket varázsolhatunk vendégeink tányérjára, és büszkén söpörhetjük be elismerésüket!

Első fogásként, fokhagymával sült garnélát készítünk, bazsalikomos tésztán, majd oldalast kicsit másképpen, mint a megszokott, és végül csokis-kókuszos habot, mandarinsalátával!

A garnélához az elérhető legnagyobbat vegyük, aminek U5 a megnevezése, páncélban, fej nélkül. Olvasszuk ki, majd a hátán vágjuk óvatosan fel a páncélját, és távolítsuk el a fekete eret, amit ott találunk! Rakjuk forró serpenyőbe, és olívaolajon pirítsuk meg mindkét oldalukat! Ha szép pirosak adjunk hozzá vajat, fokhagymát, zöldcitrom levét meg pár szál friss kakukkfüvet, és lassú tűzön addig süssük, míg szépen átsülnek! De vigyázzunk, mert ha túl sokáig sütjük, rágósak lesznek, és sokat veszítenek értékükből.

felrúgva a szokásokatfelrúgva a szokásokatfelrúgva a szokásokat

Egy másik serpenyőbe olvasszunk vajat, rakjunk bele szeletelt fokhagymát, friss bazsalikomlevelet, dobjuk rá a tésztánkat, locsoljuk meg fehérborral, és pár szem zöldcitromlével, sózzuk, borsozzuk. Várjunk, amíg a tésztánk kellően felmelegszik, és magába szívja az ízeket, majd locsoljuk meg bazsalikomos olajjal, és már halmozhatjuk is a tányérra. A tésztánk tetejére aztán ráhelyezzük a rákfarkainkat, és már láthatunk is hozzá.

Az oldalasunkhoz egy szebb császárhúst válasszunk csont nélkül. Ennek aztán szépen távolítsuk el a bőrét. A húsunkat ezután helyezzük egy tepsibe, és öntsük fel vízzel, hogy félig ellepje. Rakjunk a vízbe egész borsot, babérlevelet, egészköményt, sót, negyedelt vöröshagymát, és szeletelt fokhagymát. Alufóliával zárjuk le, és 140C sütőbe, abáljuk négy órát! Ha kész, vegyük ki a léből, és hűtsük ki úgy, hogy közben egy másik tepsibe súlyt helyezve préseljük.

felrúgva a szokásokatfelrúgva a szokásokat

A bőrét 180C sütőbe süssük ropogósra, és ha kihűlt daráljuk le. Vajat verjünk habosra, keverjünk bele ugyan annyi összemorzsolt corn flakest, mint amennyi a darált bőrünk, sót, borsot egy marék összezúzott kakukkfüvet, és persze a ropogós bőrt, meg tojás sárgáját. Ha kész terítsük el sütőpapíron fél centi vastagságúra, és rakjuk hűtőbe.
A káposztánkat vágjuk vékonyra, és pirított szalonnán meg vöröshagymán dinszteljük meg. Ízesítsük sóval, törött borssal, fokhagymával, őrölt köménnyel, meg persze egy kis cukorral. A paradicsomot dobjuk forró vízbe pár pillanatra, hogy könnyebben lehúzhassuk a bőrét, majd hámozzuk meg. Kettévágjuk, és a belsejét is kikaparjuk. Megmaradt tehát a húsa, amit apró kockára vágunk, és ezt adjuk a káposztánkhoz!

Tálalás előtt a húst egyforma kockákra vágjuk, és ugyan ekkora kocka corn flakeses lapot vágunk rá. Sütőben 160C-on megmelegítjük, és az utolsó pár percben a grillezésre kapcsolva megpirítjuk a tetején lévő kérgünket, ami ettől finom ropogóssá és pirospozsgássá válik! A paradicsomos káposztával és pár szem főtt krumplival tálaljuk.