Sopron.info.hu

Fogásfilé spenótos gnocchival és paprika-citromfű habbal

  2007 dec 01 / #gasztro

Fogásfilé spenótos gnocchival és paprika-citromfű habbal A paprikahabomhoz a kaliforniai piros paprikát,(3db) grillező alatt megsütöm, amivel egy finom édes ízt érek el, és nem utolsó sorban, szépen meg tudom fosztani a héjától! Összekockázom, és vajon, apróra vágott hagyma, fokhagyma társaságába pirítom. Friss reszelt gyömbért és citromfüvet dobok hozzá, sózom, borsozom, egy kanál jó minőségű paprikaporral meghintem, és felengedem egy deci ananász, és egy deci mangó lével. (pago). Végül egy slukk fehérbort, és két deci tejszint keverek bele.

Negyed órát főzőm, majd turmixgéppel teljesen simára turmixszolom. Finom szűrőn átszűröm, és még egyszer felfőzőm. Utánízesítem, sóval, zöldcitromlével és egy kis cukorral. A szósz friss, gyümölcsös, és mégis paprika ízű. A szájban a keserűn kívül minden íznek ott kell lennie, a citrusok frissességének, a paprika jellegzetes aromájának, az ananász, mangó édességének, frissességének, és a tejszín lágyságának! A szószunkat még forrón, habszifonba töltjük, és két habpatron tekerünk bele!

A melegen tartóban órákig forró marad! De magában a flaskában is majdnem egy órán keresztül! A szifonból kinyomott hab aztán teljesen levegős és könnyű lesz, telis teli finom ízekkel! A spenótos gnocchinak, a lisztes krumplit héjában megfőzöm, kihűtöm, hámozom, és finom reszelőn lereszelem! Egy kiló krumplihoz 250g réteslisztet, 50g búzadarát, 125g reszelt parmezánt, 6 tojássárgáját, két egésztojást, 180g passzírozott spenótot keverek. Sóval, borssal, szerecsendióval, és egy kis szarvasgomba olajjal ízesítem! Formázom és forrásba lévő sós vízben kifőzőm, majd jeges vízbe szedem, lecsöpögtetem, és leolajozom.

A fogásfilét, szigorúan a bőrős oldalán, egy újnyi olajba ropogósra sütöm, addig amíg majdnem átsül, aztán zöldcitromlével, fokhagymával és friss rozmaringgal ízesített vajba teszem, a húsos felével! És óvatosan, ebben párolom készre. Tálaláskor a gnoccit vajon átmelegítem, ráhelyezem a halszeletet, és a szifonból habot nyomok melléje. Pár szem frissen párolt zöldséggel díszítem!