Sopron.info.hu

Fűrész V. – Már a mozikban!

  2009 febr 15 / #mozimánia

Jigsaw meghalt, a kirakós gyilkosságoknak vége, látszólag. Mindössze két nyomozó élte túl: Strahm és Hoffman. Strahm meggyöződése, hogy Jigsawnak volt még egy bűntársa Amandán kívül és elkezd nyomozni Hoffman után, miközben valahol máshol öten küzdenek az életükért. A játék csak most kezdődik…

Egyéb címek: Fűrész V.
Nemzet: amerikai
Stílus: horror
Magyar mozibemutató: 2009. január 8.
Amerikai mozibemutató: 2008. október 24.

Nagy hétvége zajlott le az amerikai mozikban, hiszen immáron ötödik éve tudjuk, hogy ha Halloween, akkor Fűrész – nekik. Ezúttal azonban a mindent vivő thrillersorozat emberére talált, hiszen a Disney nagyszerűen érzett rá, hogy a Fűrész iránt kevésbé érdeklődő tinikre és gyerekekre (akiket a korhatár egyébként is távol tart a moziktól) kell rávetniük magukat.

Ennek a taktikának köszönhető, hogy a megszokottól eltérően az új Fűrész-film ezúttal nem az első helyen debütált első amerikai hétvégéjén, de a második hely és a három nap alatt termelt 30 millió dollár nagyszerűnek mondható, főleg a szinte negatív, alig 11 milliós elkészítési költséghez képest. Nem is csoda, hogy az előző hetek uralkodói, a 18 millióval startoló Max Payne – Egyszemélyes háború és a 29 millióval nyitó Beverly Hills Csivava a 3-4. helyre szorult.

A sorozat ereje a hűséges rajongókban rejlik, s nekik köszönhetően éri egyre kevesebb negatív kritika a Fűrész-filmeket; akik már az első, vagy esetleg a második filmnél megnyomták a leszállásjelzőt, miközben mindennek elmondták a sorozatot, azok minden bizonnyal nem tekintették meg a folytatásokat, ezekre tényleg csak a legfanatikusabbak maradtak.

Azonban legfanatikusabból is bőven van, hiszen ha megnézzük, hogy az előző részek hány dollárt termeltek az első hétvégén (Fűrész 2: 31,7 millió dollár, Fűrész 3: 33,6 millió dollár, Fűrész 4: 31,7 millió dollár, Fűrész 5: 30,5 millió dollár), akkor azt vehetjük észre, hogy minimális a nézői lemorzsolódás, amit bármilyen filmsorozat megirigyelhetne.