Sopron.info.hu

Kagylót fogunk főzni

  2007 aug 28 / #gasztro

Kagylót fogunk főzniIsmét egy jópofa recepttel szeretnélek benneteket megismertetni, aminek elég könnyű az elkészítése, mégis különleges, és egyáltalán nem mindennapi. Kagylót fogunk főzni, meg halacskát sütni, és nem vesződünk sokat a körettel, hanem egy kosár, ropogós fehérkenyeret, és paradicsomos ruccola salátát adunk mellé. Kagylót manapság már bármelyik hipermarketben be lehet szerezni.

Az én kedvencem a zöldhéjú, felezett újzélandi kagyló, amit kilós csomagokban árulnak fagyasztva, kiváló, jókora kagylóhússal a közepén. Nekem most friss feketekagylóhoz és tengeri sügérhez sikerült hozzájutnom, de a tengeri sügér helyett a pisztráng is megteszi. (Bár  jelzem, hogy számomra a tengeri sügérnek nincs párja)

Kagylót fogunk főzniA halainkat szépen megmossuk kívül- belül, majd szárazra töröljük. A hasüregüket jól besózzuk, és mindenféle friss fűszernövénnyel, citromgerezddel és természetesen fokhagymával telitömjük. A legjobb talán a bazsalikom, rozmarin, kakukkfű hármas, de meg lehet próbálkozni a medvehagymával, zsályával vagy akármi mással. Lényeg, hogy friss  fűszernövény legyen. Sütés közben ez a sok minden, beleereszti az összes ízét, zamatát, illatát a halunk húsába, és felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg bennünket. Miután a halunkat kívülről is jól megsóztuk, lisztbe forgatva, úgy, egy újnyi forró olajban, szépen megsütjük, gyakran forgatva.

Akkor lesz kész, ha a bőre jó ropogós, és a húsvillával a feje mögötti legvastagabb része könnyen átbökhető! A tepsiből kivéve én mindig megkenegetem fokhagymás vajjal, ettől válik aztán igazi műremekké. Még pár csepp citromlé és már habzsolhatjuk is!

Kagylót fogunk főzniA kagylónak először is egy alkalmas lábost keresünk, amibe pont belefér. Ebbe aztán olívaolajon hagymát pirítunk, meg apróra vágott fehér- és sárgarépát, mindegyikből egy-egy szálat. Persze itt sem hagyhatjuk ki a fokhagymát, sőt elég rendes mennyiséget préseljünk hozzá, úgy nyolc-tíz gerezdet! Ha mindent átpirítottunk, akkor borítsuk bele a kagylónkat, forgassuk át, és öntsük fel fehérborral, és vízzel éppen csak, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és csavarjuk bele egy citrom levét. Forraljuk össze, és a legvégén szórjunk bele egy marék frissen aprított petrezselyemlevelet, és tíz deka vajat, na meg persze pár szál újhagymát apróra vágva! Már tálalhatjuk is az ínycsiklandozóan gőzölgő finomságot.

A salátának a ruccolát mossuk le, majd keverjünk hozzá felezett koktélparadicsomot. Csurgassunk rá jófajta olívaolajat és pár szem citromlevét. Kiváló kísérője lesz a halunknak és a kagylónknak egyaránt!

Torkos Zerge