Sopron.info.hu

Kastélykoncertek Eszterháza 2008 – elkezdődött!

  2008 júl 08 / #kultúra

Ismét Kastélykoncertek Eszterházán júliustól szeptemberig!Jó muzsikáért már Mária Terézia is Eszterházára utazott… Ez a szlogenje a július első hétvégéjén megkezdődött fertődi rendezvénysorozatnak. Most is – ahogy már évek óta – a bécsi klasszika első mestere, Joseph Haydn áll a nyári Fertőd-eszterházai kastélykoncert-sorozat középpontjában, amit 2008-ban először szervez közösen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Hungarofest Kht. frissen alakult KLASSZ Zenei Irodája – együttműködésben a Magyar Haydn Társasággal.

Immár harmadik éve hagyomány a nyári Kastélykoncertek Eszterháza programsorozata. Az idei 37 hangversenyen szeptember 14-ig is természetesen Haydn és persze kortársai állnak a középpontban. Magyarország egyik legszebb műemlékében a vonósnégyes feltalálójaként is emlegetett Haydn rengeteg műve felhangzik, elsősorban azok, amelyeket itt, Magyarországon komponált.

Július első hétvégéjén két koncert idézte meg a mestert, először a korhű hangszereken játszó szlovák Solamente Naturali koncertezett Kiss Noémi szopránénekesnővel, s Maxine Eilander hárfaművésszel. Ezt követően a legújabb zeneakadémista generációból verbuválódott kvartett, az Accord Vonósnégyes muzsikált. Hétéves együtt zenélésük alatt már bejárták a fél világot, most épp az egykori Eszterházán koncerteztek Ludmány Dénes brácsaművésszel. Hatalmas sikert arattak, így még idén vissza is térnek a Magyar Versailles-ba.

Érdekesség, hogy az egész nyáron át tartó Kastélykoncertek Eszterháza 2008 programsorozat több részből áll. Így például megrendezésre kerül a Budapesti Vonósok 14. Haydn Fesztiválja, befejező részéhez érkezik a Joseph Haydn összes Eszterházán írott szimfóniája-sorozat, külön széria, a Párizs Eszterházán keretében hallható a hat párizsi Haydn-Szimfónia, valamint megrendezésre kerül a Magyar Haydn Társaság 11. Fesztiválja, illetve III. Haydn Vonósnégyes Fesztivál. Mindegyik eseményen világhírű magyar előadók és külföldi sztárvendégek muzsikálnak ezen a zenetörténeti jelentőségű helyszínen, hazánk egyik legszebb műemlékében.

A kastély a XVIII. században a kor zenei életének egyik legfontosabb központja volt, hiszen Miklós herceg szolgálatában itt élt és alkotott Joseph Haydn. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar a kastély egykori zeneigazgatójára emlékezve rendezi meg 1995 óta minden évben Haydn Fesztiváljukat. Ez a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 első „minifesztiválja” – július 11. és 20. között 7 koncerten zenél az 1977-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból alakult együttes. 1982-ben a zenekar elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari Verseny díját, 2001-ben pedig megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori Díjat. A 17 fős kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik, és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival koncertezik világszerte.

Az együttes az Esterházy kastélyban ismert sztárokkal ad koncerteket. A július 11-én kezdődő tíznapos hangversenysorozat vendégei lesznek: Fodor Beatrix, Jandó Jenő, Drahos Béla, Szabadi Vilmos, Fenyő László és Stefan Vladar. A fesztiválon Haydn darabjai mellett többek között Bach, Mozart, Mendelssohn, Beethoven és Csajkovszkij művei is műsorra kerülnek.

Kastélykoncertek Eszterháza 2008 – részletes program és jegyvásárlás:
http://www.klassz.org/02a-eszterhaza.html