Sopron.info.hu

Mi van a soproni karácsonyfa alatt? Mutatjuk: Parkolóház és a Paprét megújulása

  2017 dec 27 / #csak úgy

Sorozatunkban betekintünk Sopron Megyei Jogú Város karácsonyfája alá és kicsomagolva az ajándékdobozokat megismerkedünk azokkal a projektekkel , amelyekkel gazdagodik a közeljövőben a leghűségesebb város. Az első ajándékdobozban a Széchenyi tér illetve a Kisvárkerület teljes megújulását találtuk, a második dobozban pedig egy parkolóházat és a Paprét megújulását.

PARKOLÓHÁZ

A volt mentőállomás helyén, az egykori IKVA és Fenyő áruház szomszédságában valósul meg egy parkolóház építése a közeljövőben. A viszonylag monumentálisnak tűnő épület, aminek építése azért is vált szükségessé, mert jelentősen képes lesz csökkenteni a várkerületi parkolási gondokat. Az épület közel 250 jármű parkolására lesz alkalmas és elektromos autótöltők telepítése is szerepel a projektben.

A parkolóház magassága közel 12 méter lesz a tervek szerint,  – ez nagy vonalakban a szomszédos IKVA áruház magasságának felel meg – amelyben a mélygarázsban is használatos automata rendszer segíteni majd elő a ki és belépést. A gyalogosforgalmat az épületen belül az elengedhetetlen lift illetve egy lépcsőház kivitelezésével oldják majd meg, de nem feledkeztek meg a tervezők az illemhelyek kialakításáról sem, valamint egy másodlagos terv szerint – egyszerű átalakítással – akár üzlethelyiségek is kialakíthatóak lennének a parkolóház földszintjén. ( 4-6 darab )

Az épületet külsőleg egy elég látványosnak és modernnek tűnő, amolyan “fátyolszerűen” kialakított lamellás burkolat takarja majd,  amelynek fényáteresztő hatása is van és ami nem utolsósorban a szükséges szellőzést is biztosítja. Az épület tetején a tervek szerint egy zöldterület lesz  kialakítva, amely bár a hétköznapokban ugye nem látható, azonban komoly jelentőséggel bír a helyi zöldterület biztosításának szempontjából.

Az épület körül egy tereprendezés is megvalósul, mégpedig olyan formában, hogy külső parkolók is helyet kapnak majd ott, ami pluszban még közel 40 autó parkolásának fog helyet biztosítani. Természetesen a közvetlen környéken megvalósul majd a zöldterületek kialakítása, amelybe beletartozik a fák telepítése is, ami barátságosabbá teszi majd a területet.

 

PAPRÉT MEGÚJULÁSA

A terv alapvető célja a megújulás és modernizáció mellett az, hogy a jelenlegi park belső területén megszűnjön a parkolás és így a park visszakapja azt az eredeti egységét és funkcióját, amely a régi archív felvételeken és terveken is szerepelt. Itt egy amolyan közösségi tér kialakítása a fő cél, amelyben helyet kapna a sok fa árnyékában egy játszótér is, és ami ez mellett a város szívében a nyugalom szigete is lehet. A parkot kettészelő, fákkal kísért jelenlegi tengely megmaradna és ehhez alkalmazkodva kerülnének kialakításra  új, keresztirányú kapcsolatokat és a terület jobb feltárását biztosító járdák megvalósítása is.

Természetesen a kor igényeinek megfelelően nem maradna parkoló nélkül a terület az átépítés után sem, csak csökkenne a számuk. A jelenlegi közel 175 férőhely 134 darabra csökkenne, de a közelben megvalósuló Árpád utcai parkolóház biztosítaná az ide érkezők esetleges parkolását is, amennyiben szükséges, viszont az autóbuszoknak maradna 5 darab parkolóhely a zsinagóga oldalán a továbbiakban is.

Egy másodlagos terv szerint a Torna utca – István Bíró utca – Paprét torkolatnál felmerült egy esetleges körforgalom kialakítása is, ami a gördülékenyebb közlekedést segítené elő.

Így változik meg a Paprét illetve az ott található parkolóhelyek aránya: 

papret_parkol


%d blogger ezt szereti: