Sopron.info.hu

Nagyszabású határellenőrzést tartottak az osztrák hatóságok hétfőn

  2018 Sze 17 / #Cikkmix

Hétfőn kora hajnaltól lehetett számítani intenzív ellenőrzésre a burgenlandi határátkelőhelyeken, a bérdömping elleni küzdelemben a gyanús kamionokat, kisteherautókat és autókat ellenőrizték. Az intézkedést a pénzügyi rendőrség  végezte öt határátkelőhelyen Közép- és Dél-Burgenlandban, a sajtó munkatársait a Deutschkreutz (Sopronkeresztúr) – Kópháza közúti határátlépési ponthoz invitálták.

Fotó: ORF Burgenland

A hatóságok nyomon követik a béreket és a szociális dömpinget. Az ellenőrzésen próbálták kiszűrni, teljesülnek-e a szomszédos országokból származó, tehát a magyar munkavállalók munkavállalók kiküldési feltételei.

Hová megy? Hol dolgozik? Ki a munkáltatója? – szól a fináncok kérdéssora. A munkavállalóknak fel kell tudni mutatniuk az A1-es társadalombiztosítási nyomtatványt, a bérszámfejtési dokumentumokat és a kiküldetési, illetve az ideiglenes foglalkoztatás bejelentését. Ezzel segítik az ellenőrzés mentét – tájékoztatott Wilfried Lehner, az osztrák pénzügyi rendőrség vezetője a határátkelőhelyen.

A kereskedelmi kamara elnöke, Peter Nemeth a kiemelt fontosságú intézkedésen hangot adott annak, hogy a határon átnyúló szolgáltatások egyenlőtlen versenyre és visszaélésekre adnak okot. Mint fogalmazott, így az állam több millió adófizető pénzt veszít, és mindenekelőtt a vállalkozások, de a munkahelyeket és a gyakornoki lehetőségeket is fenyegeti a dömping helyzet.

Fotó: meinbezirk.at

Hamisított A1 jelű nyomtatvány és hamis bérdokumentumok nem egyszer kerülnek elő az ellenőrzésekkor, reggel öt és nyolc között 60 céget, 148 külföldi alkalmazottat és négy belföldi alkalmazottat vizsgáltak át. Öt esetben az általános társadalombiztosítási törvény (ASVG) és kilenc alkalommal pedig a bérek és szociális dömping ellenőrzési törvény (LSD-BG) alapján vonták eljárás alá gyanúsítottakat.


%d blogger ezt szereti: