Sopron.info.hu

Sztárok Eszterházán!

  2008 aug 25 / #kultúra

Sztárok Eszterházán!Világhírű művészek a Magyar Haydn Társaság fesztiválján Világhírű magyar művészek és nemzetközi komolyzenei sztárok garmada jellemzi a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 legújabb „minifesztiválját”. A Haydn Eszterházán Fesztivál, mely a Magyar Haydn Társaság 11. ilyen rendezvénye augusztus 23-31. között zajlik Fertődön és környékén – kilenc nagyszerű koncerttel.

Szimfóniákat is hallhat a közönség a kilenc nap alatt, s még több billentyűs szonáta, trió, vonósnégyes és dal csendül majd fel nagyszerű magyar művészek és nemzetközi sztárok tolmácsolásában. A Magyar Haydn Társaság rendezvénye az egyébként, ahol a legtöbb világsztár lép színpadra a Kastélykoncertek Eszterháza egész nyáron át tartó programsorozatán.

Rögtön az első koncerteken itt lesz két nagyszerű fortepiano-művész. Augusztus 25-én a holland Bart von Oort ad elő fantáziákat, szonátákat és variációkat a bécsi klasszika első mesterétől. A Hágai Királyi Konzervatóriumban végzett művész diplomázás után kezdett fortepianón muzsikálni. 1986-ban első lett és a közönségdíjat is elhozta a Brugges-i Mozart Fortepiano Versenyről. Később az Egyesült Államokban szerzett doktori címet, a historikus zene avatott értőjeként és előadójaként.

Zenélt Utrecht, Firenze, Berlin, Antwerpen, Brugges, Melbourne, Brisbane, York, Montpellier, Moszkva, az Egyesült Államok és Új-Zéland fesztiváljain, s tanított Brüsszelben, Párizsban, Moszkvában, Helsinkiben, Oslóban, Bukarestben, Szófiában, Moszkvában, Perugiában, Ausztrália több városában, valamint Hongkongban és Tokióban is. 1997 óta több mint negyven albumon játszott, amelyek jeles szakmai elismeréseket is kaptak. A fertődi kastélyban nem először mutatkozik be, ismerősként tér vissza Eszterházára.

Három nappal később, augusztus 28-án egy másik világhírű fortepiano-művész, az orosz származású Alekszej Ljubimov muzsikál Magyarország egyik legszebb műemlékében. Az 1944-ben, Moszkvában született zenész szülővárosa konzervatóriumában a legendás pedagógus, Heinrich Neuhaus egyik utolsó tanítványa volt.

Az „Alternatíva” avantgárd zenei fesztivál létrehozásáért feketelistára került, nem utazhatott külföldre, így nemzetközi karrierje csak 1987-ben indult meg. A tilalom éveiben érdeklődése a barokk zene felé fordult: megalapított a Moszkvai Barokk Kvartettet és a Moszkvai Kamaraakadémiát. 1987-től rendszeresen fellép a világ zenei központjaiban Salzburgtól Párizsig, Londontól Szentpétervárig.

A sokoldalú zongorista kamarazenészként és régizenei együttesek szólistájaként is gyakran koncertezik. Ezúttal két nagyszerű brit kollégájával, a hegedűs Simon Standage-dzsel és a gordonkás Jennifer Ward Clarke-kal játszik egy estényit Haydn méltatlanul elfeledett trióiból.

A két brit muzsikus színpadra lép másnap, augusztus 29-én is a kastély dísztermében. Ekkora már vonósnégyessé kiegészülve – Catherine Martin (hegedű), Trevor Jones (mélyhegedű) – lépnek fel a Salomon Kvartettel. Haydn művei mellett Tomasini kompozícióit szólaltatják meg. Simon Standage egyébként a historikus zene egyik legkiemelkedőbb alakja.

1972-ben debütált, s rögtön első hegedűse lett a The English Concertnek, s több más együttesben is vezető szerepet töltött be. 1981-ban alapította meg kollégáival a Salomon Quartetet, melyben azóta együtt játszik Jennifer Ward Clarke-kal, akinek zenei pályája ugyancsak izgalmasan alakult.

A csellista hölgy az elsők között volt, akik historikus zenei felvételek készítettek, ám a kortárs muzsika ugyanúgy izgatta, a The Fires of Londonnal és a London Sinfoniettával rengeteg művet játszott lemezre modern komponistáktól, olyanokat is, amelyeket kifejezetten neki írtak.

Kuriózumokban tehát nem lesz hiány – s ebben a magyarok sem panaszkodhatnak, hiszen 26-án Megyesi Zoltán a Trio Antiquával egy válogatást ad elő Haydn időskori skót népdalfeldolgozásaiból –, ráadásul a „minifesztivált” augusztus 31-én a világ egyik leghíresebb régizenei együttese, az Akademie für Alte Musik Berlin zárja.

A muzsikus társaság rendszeres vendége Párizs, Bécs, Amszterdam, Zürich, Brüsszel koncerttermeinek, sikeresen turnézott Japánban, dél-kelet Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. 1999-ben nagysikerű koncertet adott a londoni Wigmore Hall-ban (Cecilia Bartoli partnereként), napjainkban pedig olyan kiváló muzsikusokkal dolgozik, mint René Jacobs, Marcus Creed, Daniel Reuss, vagy Andreas Scholl.

A zenekar 1994 óta a Harmonia Mundi France lemezkiadónál készíti felvételeit, melyekkel több díjat is nyertek (Grammy, Diapasion d’Or, Cannes Clasical Award, Grammophone Award, Edison Award). A Haydn Eszterházán Fesztivál keretében eljátszanak a komponistától két szimfóniát, valamint Václav Luksszal és Midori Seilerrel egy hegedű- és egy kürtversenyt is.

Részletes program és jegyvásárlás:
http://www.klassz.org/02a-eszterhaza.html