Sopron.info.hu

Tarot – Ősi beavatási út

  2006 dec 07 / #ezo

Tarot – Ősi beavatási útA Tarot története a történelmi ókor legrégebbi időszakába nyúlik vissza. Az egyiptomi óbirodalmat megelőzően, Krisztus előtt 3300-ban. Valószínűleg ekkor élt Hermész-Toth háromszor nagy, gyógyító-orvoskirály. Az egyiptomi írásjelek kitalálója, egyiptomi ősvallás alapítója, valamint a Tarot ősének, a Tabula Smaragdinának első alkotója.

Ámon imádatára szólította fel az embereket. (Ámon rejtett, láthatatlan Isten.) Nagy Sándor macedón-görög király, Perzsia, Egyiptom és Fönicia uralkodója Kr. előtt 332-ben elfoglalta Egyiptomot, majd 331-ben új fővárost alapított, Alexandriát. Féltestvérét Ptolemaiosz Szoter-t fáraóvá teszi. (Az utolsó Ptolemaiosz Kleopátra volt.) Ptolemaiosz alapította a híres alexandriai könyvtárat, melyben megtalálható volt az ókor összes csillagászati, gyógyászati, mágiával- és vallással foglalkozó műve. 331-ben Nagy Sándor felkereste Amon szentélyét, Memphis-től nyugatra a líbiai sivatagban, és felnyittatta Hermész sírját.

Tarot – Ősi beavatási útA múmia kezében ott voltak a Smaragdtábla lapjai. Hermész, ‘Isten szava’ emberként leszületett a földre, hogy Isten elvárásait megtanítsa az embereknek, hogy haláluk után lelkük üdvözülhessen. Kr.u. 300 évvel Julianus Apostata, római császár azt mondta, hogy ő Jupiter, ezért nincs szükség semmi vallási tanra. Elégettette, vagy a tengerbe dobatta a Tabula Smaragdinát. Mégis fennmaradt, mert Kr.e. 40-30 évvel a királyok völgyében eltemették a Szameref nevű, Ízisznek szentelt papnőt, akivel együtt temették el a Tarot kártyáját is. A XVIII.sz.-ban ezt a sírt feltárták. A leleteket Franciaországba vitték, ahol a Párizs Múzeumnak felajánlották megvételre. Anotine Court de Gebelin megvette és ma is ott található a Néprajzi Múzeumban. Gebelin felkérte Alliette nevű (Etteila álnéven festett) barátját, fesse meg az első európai Tarot-ot. Követőjük, Christian ‘A mágia története’ c. könyvében arról ír, hogy régen a Tarot szimbólumait használták fel Ozirisz misztériumában, a beavatandók felvilágosítására. Szerinte a memphiszi piramis nagy termében 2 oldalt 12-12 oszlop található melyen 12+12 festmény ill. dombormű látható.

Ezeket a titkos hieroglifákat később hordozható lapokra festették. A Tarot Nagy Arkánum-ai számának a héber és kelta abc 22 betűje is megfelel A Tarot ősi, ökumenikus hagyomány, amelynek égi, Isteni eredetű szimbólumai hasonló formában, minden vallásban felfedezhetők. Isten megadta az embernek azt a szabadságot, hogy különbözőképpen tiszteljék, bár Ő mindenhol, mindenki számára ugyanaz marad. A Széfer Jezirah, vagyis a Teremtés könyve szerint, a világ 32 alap princípiuma a 10 szefira és 22 héber betű, azaz a Tarot Arkánumaiból áll. A Kabbala 10 kozmikus intelligenciát tart számon, melyek Isten tulajdonságainak hordozói, őket szefirának, együttesen Szefirotoknak nevezzük.

Tarot – Ősi beavatási útAz egymástól látszólag különböző szefirák mindegyike valójában egy a Végtelennel. A Tarot 78 gazdagon illusztrált kártyát tartalmaz. Az első 22 lap a ‘Nagy Arkánum’ vagy adu kártya, mely 22 rejtett titkot jelent. Míg a 22 Nagy Arkánum az emberi lélek nagy útját szimbolizálja sorsa ösvényén, addig a ‘Kis Arkánum’ 56 lapja az ember különböző tapasztalatait jelképezi a Földön kialakult élet négy területén, mely a négy elemet jelképezi. http://fruzsina-Tarot.fw.hu A Tarot kártyák fajtái: Afrikai Tarot, Angyal Tarot, Ansata Tarot, Aquarian Tarot, Arthur Tarot,Bosch Tarot ,Cagliostro Tarot Cary-Yale Visconti Cat People Tarot, Classic Tarot ,Crowley Thot Tarot, Esoterico Tarot ,Haindl Tarot, Kazanlár Tarot ,Kozmikus Tarot ,Marseilles Tarot, Russian Tarot ,Régi Tarot,Sacred Rose Salvador Dali Tarot, Santa Fe Tarot ,Scapini Tarot ,Spiral Tarot, Stairs Tarot, Stella Tarot, Tapestry Tarot, Ukiyoe Tarot ,Winged Spirit Tarot ,Visconti Tarots. Sopronban jósok és médiumok listáját megtalálod honlapunkon: Demuth János http://ezoterikasopron.uw.hu