Sopron.info.hu

Töktorta

  2007 okt 14 / #gasztro

TöktortaKi gondolná, hogy ennyi minden készíthető a tökből! Ez az édesség azonban ismét kiváló példa  arra, hogy bebizonyítsa, a tökfélék sokoldalúságát és szerethetőségét! Bár őszintén megvallom nem igazán szeretek tortákat sütni, mivel itt tényleg dekára kell mérni mindent, és a méricskélés nem az erőségem. Viszont ez a desszert még az én húzózkodásomat is elsöpörte!

Szükségünk lesz tehát:

1 kg sárgahúsú tökre
1 liter narancslére
friss gyömbérre
fahéjra
szegfűszegre
vaníliacukorra
200g barnacukorra
150g lisztre
200g darált mandulára
5 egésztojásra
1 teáskanál sütőporra
100g folyékony vajra
baracklekvárra
bevonó masszára

A tököt pucoljuk majd a húsát egy centis kockára vágjuk és a narancslébe puhára főzzük. Ízesítjük a reszelt gyömbérünkkel, egy késhegynyi fahéjjal, pár szegfűszeggel és egy jó evőkanál vaníliás cukorral. Leturmixoljuk, vagy szitán áttörjük! A tojások fehérjéjét a cukor felével és egy csipet sóval kemény habbá verjük. (Ne ijedjünk meg borzalmas színe lesz a barnacukor miatt!) Majd a hűtőbe tesszük felhasználásig.

A tojás sárgáját a maradék cukorral habosra verjük (kifehéredésig), majd belekeverjük előbb a tökpépet majd a lisztet, mandulát, sütőport. Ehhez a masszához csurgatjuk aztán óvatosan az olvasztott vajat, és végül beleforgatjuk a tojáshabot, lehetőség szerint úgy hogy ne törjön össze!

Utánízesítünk, és sütőpapíros tepsiben, a sütő középső rácsán, 175 fokon húsz perc alatt készre sütjük. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd vágjuk ketté, és az így kapott lapjaink közé kenjünk baracklekvárt!

A tetejét vonjuk be olvasztott csokival és egy fél napra, hagyjuk a hűtőnkbe! 

Tojáslikőrös tejszínhabbal és gyümölcsökkel tálaljuk!