Sopron.info.hu

Torkos Zerge Salzburgban

  2006 nov 30 / #gasztro

Torkos Zerge Salzburgban Ma pár salzburgi étterem kínálatát osztom meg veletek. Tudom nem erről kéne írnom és lehet hogy a szerkesztő majd nagy ívben hajítja a kukába, de azért én belevágok. Nem kis részben azért is mert óriási élményben volt részem meg hát az e hónapra szánt ’kosztpénzem’ többszörösét sikerült elköltenem, ez alatt a pár étkezés alatt, és így sajnos reményt sem látok arra hogy a közeljövőben még eljutok étterembe!


Salzburgba egy gasztronómiai kiállítás ürügyén jutottam el. Gondoltam, ha már itt vagyok, kipróbálom Salzburg felkapott helyeit, és degeszre tömöm a hasamat mindenféle finomsággal.

Az éttermek felkutatásában nemrég megjelent GaultMillau étterem kalauz volt segítségemre. Amúgy ezt a könyvecskét ajánlom mindenki figyelmébe ( http://www.gaultmillau.at/ ). Megtalálható benne Ausztria, Horvátország, és észak Olaszország minden valamire való étterme. Pontozzák az éttermeket, és a konyhafőnökök állása, egzisztenciája forog kockán ,amikor valamelyik meglátogatott helyet nagyon lehúzzák. Biztos hallottátok már a történetet, amikor franciahonban egy konyhafőnök saját kezével vetett véget életének, mert megfosztották pár ponttól, és hamvas lelke nem bírta elviselni a szégyent ami érte. Na ez is valami ilyen. Megdicsőülhetsz és elbukhatsz!

Culinarium
Salzburg
5020, Saint-Julien-Strasse 2
+43662878885
http://www.restaurant-culinarium.at/
Menü, délben:€ 9,50 két fogás, este három fogás € 39, a la carte € 19-24 Első este a Culinárium nevű helyre tértünk be vacsorázni, több óra dekkolás után, a csúcsforgalomba. És nem kis bosszúságomra még vagy négy öt kört kellett tennem mire sikerült parkolót találnom a Salza partján. Az étterembe belépve egy ifjú hölgy fogadott minket, és az asztalunkhoz kísért. Az étterem öt asztalból áll ahol kb. 25 vendég tud kényelmesen elhelyezkedni.

A konyha és a pult egy egységként az étterem közepén helyezkedik el, és a személyzet az előbb említett ifjú hölgyből, a SZAKÁCSBÓL, és egy mindenesből áll. Kíváncsi is lettem azon mód, mert az étterem teli volt, és azért nem kis feladat, háromfős személyzettel, minőségi és flott vendéglátást kivitelezni. Hát a flott nem is sikerült. Na de ne rohanjunk ennyire előre. Az étlap, egy miniatűr festőállvány formájában került az asztalunkra, amin 10-12 étel található, az előételtől a desszertig. Ez nem tűnik soknak, de egy szakácsnak bőven elég, és mindenképpen garantálja a mindig friss, minőségi nyersanyagok használatát.

Az italok terén teljesen a felszolgálónkra hagyatkoztunk aki bátran ajánlott, minden fogáshoz a megfelelő itókát, és nem is kellett csalódnunk benne. Előételnek homáros szendvicset, mangóval, és nyersen pácolt libamájat salátán, marinírozott hokaidó tökkel rendeltünk, majd főételnek fogasfilét, beluga lencsével, savanyú káposzta habbal, és őzgerincet ribizli felfújttal, paszternákkrémmel, és fehér szarvasgombával tálalva. Az előételünk előtt kaptunk a konyhától köszöntés képen egy kis csésze ’orientálisan’ fűszerezett sárgarépa krémlevest, ami azon túlmenően, hogy nem tudom mi az, az ’orientálisan’ fűszerezés, egyátalán nem emlékeztetett sárgarépára de még csak nyomokban sem. Amúgy nem volt rossz!

A libamáj jó minőségű volt és ízletesen fűszerezett, bár a salátakörítés nekem kicsit unalmasra sikeredett. A homár jó volt de nem annyira hogy hanyatt vessem magam tőle. Egy szép nagy, olló húsát és a farok egy darabját kaptam meg, két enyhén megpirított toostkenyér szeletke között, vékonyra vágott mangó darabkákkal és valami majonéz alapú öntettel. Nem tudom. A toostkenyér nekem távol áll a homártól, koránt sem egy nyerő párosítás, és talán az a homár is lehetett volna kicsit ízletesebb. Na mindegy! Pincérünk eközben, poharainkat szorgosan töltögetve a kellő távolságtartásáll, és udvariassággal egyengette gasztronómiai utazásunkat.
A második fogásra aztán elég sokat várni kellett, de nem volt zavaró, mert jó volt a társaság és a hangulat is szépen emelkedni kezdett az elfogyasztott italok hatására. Azért mire az őzgerincem megérkezett, ismét megéheztem, és sajna az adag sem volt akkora hogy gyomrom egyre növekvő követelőzését elnyomjam vele. Megettem. A hús kivalló volt, szinte elolvadt a számba, épp annyira megsütve, ahogy az kell, a többit meg felejtsük el, mert se nem volt jó, se nem elég. A fogas a lencsével és a savanyú káposzta szósszal, egy bizarr párosítás de akár még valami nagyon jó is kisülhetett volna belőle, de nem.

A hal túl volt sütve a lencse kemény volt és a savanyú káposzta ízt meg nem találtam, pedig kerestem rendesen. A pincérlány viszont hozta a színvonalat kedves volt, és nem hagyta, hogy üres legyen a poharunk. A desszertre ismét több mint fél órát vártunk, karamellizált körte vaniliafagylaltal , és szarvasgombás sült krém gyümölcsökkel. Mindegyik felejthető kategóriából.

Mire az esténk végére értünk megéheztem, és egy kicsit berúgtam, így hát a szállásra menet betértünk egy benzinkúthoz, és vételeztünk pár jóféle húskenyeres zsemlét mustárral. Hát így történt hogy, majdnem 60€ elköltve fejenként nem laktunk jól, és még azt sem mondhatjuk, hogy hú de jót ettünk.
Majdnem elfelejtettem a toalettet, ami az étteremből nyílik, azért ez elég gáznak tűnik nekem. Viszont ruhatörülköző volt, na nem egy darab, hanem egy automata teli. És még valami, ami nagyon megfogott,  a WC fölött egy színes tévé volt beépítve, vele szembe meg egy egész falas tükör, amibe láttam az adást, meg saját vörösödő burámat is!
Úgy tűnik vagy én vagyok túl proli ahhoz, hogy élvezni tudjam az igazán jót, vagy nem biztos, hogy a magas árak egyből maguk után vonják az igazán jó minőséget. Na tehát nem nagyon ajánlom senkinek, hacsak nem akar televíziót nézni egy WC-n ülve!

Értékelés  

parkolás, bejárat 4
építészet dekoráció 6
mosdók, tisztaság, rend 8
étlap, itallap 8
étel minősége, tálalás 7
italkínálat, minőség, szervírozás 8
ár-érték arány 6
felszolgálás minősége, szakszerűsége 9
borlap, borkínálat, kínálás 9
konyha gyorsasága 4

Összpontszám: 69
Másnap délben Salzburg belvárosában sétálva akadtunk rá erre a kávézó-étteremre, ami Salzburg unásig fényképezett sétálóutcáján fekszik. Aki erre jár mindenképpen térjen be ide akár csak egy kávéra is, de ha rám hallgattok, akkor rendeltek valami harapnivalót is. Itt csak úgynevezett fingerfoodokat készítenek de azt a legjobb stílusban, és minőségben, amivel gyarló életem során találkoztam! Kicsiny kis sós tölcsérkékben hozzák ki a harapnivalókat, elképzelhetetlen változatosságban. Például füstölt harcsa szeletkéket, jégsalátával és dijoni mustár szósszal, vagy sült véres hurkát krumplipürével és hagymaszósszal!

Hihetetlen és finom, bár darabja 3,80 €- 6,80 €-ig terjed. És biztos be kéne zúzni 6-8 darabot hogy jólakjon az ember fia vagy lánya.Hát mi is csak belekóstoltunk a dologba, de koránt sem bántam meg, egy karfiolos, zöld spárgás tölcsért sáfrányhabbal, tat árbifszteket, krumplipürével és zsályával! (a hús hideg, a krumpli meleg és ez egy tölcsérbe és mégis nagyon jó!) Majd végül túrógombócot édes bor mártásban! A kávé is kitűnő, és a kiszolgálás is fenomenális.

Carpe Diem Finest Fingerfood
Salzburg
5020,Getreidegasse 50
+43/2848800
http://www.finestfingerfood.com/ 
Hazaindulás előtt még bementünk a Magazinba! Ebben az étteremben jártam már tavaly, és visszavágytam, nagyon. Az éterem a belvárosban található, félig a salzburgi hegybe vájva. A kapun belépve egy hangulatos kis udvaron jutunk keresztül, ahol egy vasketrecben fahasábok lángolnak barátságos hangulatot árasztva, és sejtelmes fénybe vonva az udvart. Belépve egy pulttal találjuk szembe magunkat, bárszékekkel és pár asztallal körülvéve. Sajnos tovább nem is jutunk mivel az étterem csak, fél héttől van nyitva, és akkor lehet az étlapról rendelni.

Viszont cserébe kapunk egy kisebb étlapot, amin pár étel és két desszert található. Azért, hosszas hezitálás után választunk róla és nem bánjuk meg sőt…. Az asztalon virágmintás gumicsizmákban van, a friss vágott virág, ami nagyon tetszik partneremnek, és én is belátom , hogy nagyon passzol a helyhez. Pincérünk jön és terít, majd hoz egy friss kosár kenyeret, és olívaolajat tölt nekünk egy kis csészébe, ahonnan azt, az omlós kenyérdarabkákkal tunkoljuk ki nagy élvezettel. Előételként gesztenye krémlevest kapunk házi készítésű paszternák pürével töltött raviólival .

Finom, sőt kivalló, ahogy a gesztenyeleves íze összekeveredik a fanyarul édeskés paszternákkal a számba. A leves tetején valami fehér hab található, füstölt ízzel, ami nehezen elképzelhető módon, jól harmonizál a leves ízeivel. Második fogásként sült óriás garnélarák, zöld curryben, zöldséggel és sültrizzsel, és red snapper (vörös sügér, finom tengeri halfajta) filét , céklarizottón, zöldfűszerekkel. Két tényleg nagy rákot kapunk finoman és fűszeresen megsütve egy enyhén csípős, kókuszos, savanykás szószba, frissen ropogós zöldségekkel és shitake gombával.

A Red snapper, ropogósra pirított bőrrel omlósan érkezik, egy csodálatosan krémes, és színpompás rizottón, fenséges! Hát, itt most leborulok a tudás, és szakértelem, és nem utolsósorban a szeretet hatalma előtt, amivel eme ételeket elkészítették. Minden íz külön-külön is felismerhető, és mégis minden harmonizál a másikkal , és nem utolsó sorban jól is lakunk tőle. Persze azért a desszert, itt sem maradhat ki! Csoki felfújt , házi készítésű mogyorófagyival, és friss eperrel, málnával .

A felfujtat, akkor sütötték ki, rendelésre, és mégsem vártunk rá sokat. Egy álom, ahogy a forró, csokifelfújtra rákanalazom a hideg fagylaltot, és együtt helyezem a számba, el alélek! Majd a friss gyümölcs könnyedsége… Ez lenne a kaja szex?? Nem tudom, de orgazmus közeli állapot! Az italról meg azért nem írtam, mert pénztárcám már csak ásványvizet engedett meg nekünk, de azért ez az estebédünk alkohol nélkül is tökéletes volt. Szeretem ezt a helyet!
Ételek ára € 16-29-ig terjed.
Magazin
Salzburg
5020 Agustinergasse 13
http://www.magazin.co.at/
+43/662219777

Értékelés   parkolás, bejárat 7
építészet dekoráció 9
mosdók, tisztaság, rend 8
étlap, itallap 8
étel minősége, tálalás 9
italkínálat, minőség, szervírozás 8
ár-érték arány 8
felszolgálás minősége, szakszerűsége 9
borlap, borkínálat, kínálás 8
konyha gyorsasága 8

Összpontszám: 82

Torkos Zerge