Sopron.info.hu

120 éves hagyomány – Krisztus hét szava a Szent Imre-templomban

  2018 Már 13 / #csak úgy

Érdekes módon Haydn egyik legkomorabb, legdrámaibb műve lett a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja: a húsvét előtti időszakban világszerte előadják a „Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán” című  kompozíciót, melyet a szerző a nagy népszerűségnek köszönhetően zenekari, vonósnégyes és oratorikus változatban is megjelentetett.

 

Titka talán abban rejlik, hogy gondolkodásra, meditálásra készteti a hallgatót – és erre időről-időre mindenkinek szüksége lehet. Már a Soproni Zeneegyesület megalakulásának első évadában (1829/30) is felcsendült ez a mű városunkban, de 120 éve megszakítás nélküli hagyományként él, hogy soproni vonósok minden évben megszólaltatják ezt a közel egy órás darabot.

1898-tól a II. világháborúig Joseph Haydn kismartoni sírjához zarándokoltak el évente a muzsikusok, napjainkban Sopron templomaiban él tovább ez a hagyomány a zenekar tagjaiból alakult Wespa-vonósnégyes közreműködésével.

Idén március 17-én, szombaton este 7 órakor a Jereván-lakótelepen található Szent Imre-templomban csendül fel ez a monumentális zenemű. A Soproni Tavaszi Napok keretében megrendezésre kerülő koncertre a belépés díjtalan.

 


%d blogger ezt szereti: