18 szó

18 szóCsak egy ugrás választ el minket a szomszédos Ausztriától. Nem árt, ha tudunk németül, így, problémamentesen kommunikálhatunk a szomszédokkal.

Bár nem meglepő az a tény sem, hogy a kasszás nénit éppen Frau Kissnek vagy a technikai cikkek kedves eladóját Herr Szalainak hívják. Ez nem is baj. De mikor és hogyan kezdjünk bele egy -több- idegen nyelv elsajátításába?

Minnél előbb, annál jobb! Ezt 100% alá tudom támasztani, ugyanis kétnyelvű családban nőttem fel. A soproni lakosság ici-pici százaléka vallhatja magát ilyen szerencsésnek, mint jómagam. Igazából semmi nehézséget nem jelentett a német nyelv.

Nem is kevertem a hetet a hóval. Tudtam, hogy a szomszéd, a pesti nagyi, az ovis társak magyarul beszélnek, a Mutti meg a repűlővel megközelíthető rokonság és barátok pedig németül csevegnek.

Az oroszt viszont már az én fejembe is ütni kellett. Egyáltalán nem komáltam a magolást, sem a ragozást, az írás még úgy ahogy mókás volt, hisz’ a cirill betűk… Szóval az iskolai nyelvoktatás nem volt gyerekcentrikus. (csak az orosz könyv, amit előszeretettel dekoráltunk unalmunkba)

Jó pár évvel később, azaz most, gondolnám, hogy mindez gyökeresen megváltozott. Sajnos nem. Tegnap mesélte egy kislány aki elsőbe jár, hogy 18 német szót kell megtanulnia, egy ete alatt. Tőlem kértek tanácsot, hogy lehet ezt véghez vinni magolás nélkül? Mondtam nekik pár tippet, remélem hasznát veszik. Azt tudni kell, hogy az ‘alternatív’ tanuláshoz fantázia és kreatívitás is szükséges.

A jó tanár viszont elengedhetetlen! Ezekkel az alapfeltételekkel talán a gyerkőc meg is szereti a nyelvet. De, ha a pedagógusnak a der die das és a magolás a kiindulópont, akkor, szerintem süllyedő hajóban utazik az a szrencsétlen hat éves. Szerencsére, Sopronban és Kópházán vannak úttőrők ezen a vonalon is.

Folytatás következik e témában.

2831 / 1293 látogató

kapcsolódó cikkek

“18 szó” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Helyzet szerintem is változatlan. Akkor amikor súlyos 10 ezreket kell költenem arra hogy gyemekeim középfokú nyelvizsgát tudjanak tenni , pedig az iskolában tanulják a nyelvet elég magas óraszámban ennek ellenére mégis tanfolyamra kell járniuk a cél érdekében, szóval a rendszer valahol hibás, csak azt nem értem én hogy erre az okosok akik azért vannak hogy megoldják ezt a problémát mért nem tudnak rájönni.

  2. Kedves Mariann,
    sajnos az oktatási minisztériumban IS -tisztelet a kivételnek- olyan emberek ‘okoskodnak’, akiknek talán még a végzettségük sincs meg , nemhogy a szakmai hozzáértés! A nyelv vizsga viszont nem minden esetben garantálja a verbális tudást, ami a legfontosabb lenne…

  3. Kedves Zsuzsesz! Teljes mértékben igazad van. Csak hogy a nyelvvizsgát nagyon sok helyen kérik. Az én gyermeken idegenforgalmi szakmenedzser képzésre jár a NYME-AK karára nem is fogja meg kapni a végzettségét addig mig a nyelvizsgái meg nem lesznek. De kérdem én 8 évig tanult az iskolában németet, de 8 évig mit csináltak? Mit tanult 8 évig? Állítom neked hogy a már elvégzett 3 x 30 óra tanfolyam alatt többet tanult , mint eddig. Akik ott tanitanak miért tudják, hogyan kell, akik az iskolában miért nem? Igazad van hogy a verbalis tudást nem garantálja a nyelvizsga, de kérdem én a 8 évbe talán nem férhetett volna bele a nyelvtanitás oly módszere ami talán ilyen téren is adhatna egy kis pluszt. Nagyon sok ismerősöm van akik ezt úgy oldották meg hogy kimentek 1 évet dolgozni, és csak utána folytatták a tanulást. Az én lányom is ezen gondolkozik. De mivan akkor ha ez tömeges jelenség lesz nem fél attól senki, hogy elfelejtenek haza jönni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × három =