Sopron.info.hu

18 szó

  2008 szept 21 / #csak úgy

18 szóCsak egy ugrás választ el minket a szomszédos Ausztriától. Nem árt, ha tudunk németül, így, problémamentesen kommunikálhatunk a szomszédokkal.

Bár nem meglepő az a tény sem, hogy a kasszás nénit éppen Frau Kissnek vagy a technikai cikkek kedves eladóját Herr Szalainak hívják. Ez nem is baj. De mikor és hogyan kezdjünk bele egy -több- idegen nyelv elsajátításába?

Minnél előbb, annál jobb! Ezt 100% alá tudom támasztani, ugyanis kétnyelvű családban nőttem fel. A soproni lakosság ici-pici százaléka vallhatja magát ilyen szerencsésnek, mint jómagam. Igazából semmi nehézséget nem jelentett a német nyelv.

Nem is kevertem a hetet a hóval. Tudtam, hogy a szomszéd, a pesti nagyi, az ovis társak magyarul beszélnek, a Mutti meg a repűlővel megközelíthető rokonság és barátok pedig németül csevegnek.

Az oroszt viszont már az én fejembe is ütni kellett. Egyáltalán nem komáltam a magolást, sem a ragozást, az írás még úgy ahogy mókás volt, hisz’ a cirill betűk… Szóval az iskolai nyelvoktatás nem volt gyerekcentrikus. (csak az orosz könyv, amit előszeretettel dekoráltunk unalmunkba)

Jó pár évvel később, azaz most, gondolnám, hogy mindez gyökeresen megváltozott. Sajnos nem. Tegnap mesélte egy kislány aki elsőbe jár, hogy 18 német szót kell megtanulnia, egy ete alatt. Tőlem kértek tanácsot, hogy lehet ezt véghez vinni magolás nélkül? Mondtam nekik pár tippet, remélem hasznát veszik. Azt tudni kell, hogy az ‘alternatív’ tanuláshoz fantázia és kreatívitás is szükséges.

A jó tanár viszont elengedhetetlen! Ezekkel az alapfeltételekkel talán a gyerkőc meg is szereti a nyelvet. De, ha a pedagógusnak a der die das és a magolás a kiindulópont, akkor, szerintem süllyedő hajóban utazik az a szrencsétlen hat éves. Szerencsére, Sopronban és Kópházán vannak úttőrők ezen a vonalon is.

Folytatás következik e témában.