Sopron.info.hu

2009 Héraklész-díjasa: Németh Alma!

  2010 febr 03 / #sport

A hétvégén a fővárosban tartották a Héraklész-program díjátadó gáláját, melyen a leány kosaras mezőnyben fiatal tehetségünk, Németh Alma vehette át 2009. legjobbjának járó kitüntetést!

A látványos ünnepségen Németh Alma mellett edzője, Horváth József is elismerésben részesült.

A 2001-ben útjára indult Héraklész-program egy átfogó, államilag támogatott tehetséggondozási rendszer, amely a kiválasztástól az olimpiai felkészülésig segíti az utánpótlás legtehetségesebb versenyzőit. Minden év januárjában, egy látványos gálaműsor keretében köszöntik 20 olimpiai sportágban az előző év legjobb sportolóit és edzőiket, akiket a szakszövetségek jelölnek a díjra. Büszkék vagyunk rá, hogy 2009-ben saját nevelésû tehetségünk, Németh Alma érdemelte ki e kitüntető címet!

– Hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

– Az általános iskolai tanulmányok megkezdése sodort tulajdonképpen a kosárlabda irányába. Felvettek ugyanis a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola kosaras osztályába, ahol kiemelt szerepet kapott a sportág.

– Mikor érezted először hogy érdemes hosszú távon is komolyan foglalkoznod a kosárlabdával?

– Hamar megtetszett a közeg, ami körülvette a kosárlabdát, és persze sokat jelentettek az elsõ sikerek. Ezek közül a legfontosabbal az országos döntõk voltak, melyeken a gyerek és a serdülõ csapat tagjaként is részt vehettem. Az újabb lökést pedig az adta, amikor bekerültem a Balogh Judit vezette U16-os válogatottba.

– A most kapott elismerés egy újabb lépcsõfok lehet a pályafutásodban. Hogyan tudtad meg hogy Te kaptad ezt a díjat?

– Az utánpótlás-vezetõnk, Hollós Nusi néni értesített. Nagyon örültem a hírnek!

– Hogy zajlott az átadó?

– Budapesten, az Uránia moziban volt. Látványos mûsor, sok fellépõ kísérte a közel két órás gálát, melyen a 20 sportág díjazottjai és edzõi mellett több meghívott vendég is megjelent. Egy üveg szobrocskát vehettünk át az edzõinkkel együtt, akiknek szintén elismerték a munkáját. Engem Horváth József kísért el a rendezvényre.

– Ezt a díjat hova tennéd az eddigi sikereidet tekintve?

– Mindenképpen az elsõ helyre!

– Sok sikeres pillanatot tartogatott számodra a tavalyi év, mely ezt a díjat eredményezte számodra. Mi a legkellemesebb emléked 2009-bõl?

– Az izraeli B csoportos Európa-bajnokság, melyet veretlenül nyertünk meg, feljutva ezzel a legfelsõbb osztályba. Óriási élmény volt!

– Miben fejlõdtél tavaly a legtöbbet?

– Úgy érzem minden területen sikerült elõre lépnem.

– Idén bekerültél a felnõtt csapat keretébe is. Miben kíván tõled ez többet?

– Elsõsorban több munkát, figyelmet. Nem egyszerû a tanulás mellett a felnõttek között is megfelelni, de igyekszem!

– Most így pár hónap elteltével miben adott legtöbbet az hogy a felnõttekkel edzhetsz?

– Úgy gondolom minden téren sokat jelent. Folyamatosan új dolgokat tanulok, melyek segítik a fejlõdésemet.

– Az idei évre milyen célokat tûztél ki magad elé?

– A felnõttek között helytállni, megfelelni az elvárásoknak. A juniorokkal szeretnénk dobogóra kerülni a korosztályos bajnokságban, az NB1 második vonalában pedig minél elõbbre végezni. Saját játékomat tekintve pedig szeretnék gyorsulni, és javítani a dobásaimon.

– Még fiatal vagy de már példaképként lehet téged a még fiatalabbak elé állítani. Mit tanácsolnál nekik?

– Dolgozzanak sokat, legyenek kitartóak! Hallgassanak edzõikre, és a kosárlabda mellett az élet más területein is tegyenek meg mindent. Figyeljenek oda az életvitelükre is!

NÉVJEGY

Név: Németh Alma

Születési hely: Sopron

Születési idõ: 1992.10.17.

Klub: Soproni Darazsak, MKB-EUROLEASING SOPRON

Legjobb eredmények: Diákolimpia 1. hely 2008., Középiskolás VB részvétel, NB1 Amatõr Bajnoki Cím 2009., U18 B csoportos EB 1. hely (2009., Eilat, Izrael), Legtöbbet Fejlõdött Darázs (2009.), Legjobb Leány Héraklész Kosaras (2009.)

Utánpótlás-válogatott

Alma edzõje, Horváth József is elismerõen szólt a fiatal játékosról.

“A díj odaítélésénél az egész éves kiegyensúlyozott teljesítmény mellett fõ szempont volt a nyári Európa-Bajnokságokon mutatott teljesítmény, mely alapján Alma feltétlenül rászolgált erre a díjra. Alapembere volt annak az U18-as válogatottnak, mely kivívta Izraelben a feljutást az A csoportba. Klubunknál korán felkerült az idõsebbek közé, így már lassan 4-5 éve dolgozik a kezeim alatt. Igazi csapatember, aki magasságbeli hátrányát remekül ellensúlyozza mentális képességeivel. Nemcsak a pályán, hanem azon kívül is példaértékû a hozzáállása.”

Ezúton is gratulálunk a rangos elismerésért és további sikereket kívánunk Almának, és edzõjének, Horváth Józsefnek!

wb-sopron.com