Sopron.info.hu

A hegykői tűzoltók önállóan is menthetnek, akik egy új szertárból indulhatnak bevetésre

  2018 máj 06 / #Cikkmix
Újabb remek hírrel szolgál  térségünk, hiszen a közel 130 évre visszatekintő Hegykői Önkéntes Tűzoltó Egyesület már önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhat és menthet tűzeset és katasztrófa esetén. A remek hírt vasárnap délben jelentették be Hegykőn, ahol egy új tűzoltó szertár avatására is sor került.
.

Avatóünnepség / Hegykő, 2018.05.06.

.

Az ünnepségen Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltósági főfelügyelője elmondta hogy a tűzvédelmi törvény lehetővé teszi, hogy adott szakmai és technikai feltételek megléte esetén az önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan beavatkozhassanak, olthassanak tüzet és végezhessenek műszaki mentést. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató utasítása értelmében több feltételnek meg kell felelniük. Megyénk területén ötödikként (a győrszemerei, a téti a fertőszentmiklósi és a nagycenki önkéntes tűzoltó egyesület után) Hegykő Önkéntes Tűzoltó Egyesület szaktevékenységet végző önkéntes tűzoltói feleltek meg ezen feltételeknek és kapták meg a lehetőséget, hogy önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhassanak a jövőben.

A hegykői önkéntes tűzoltó egyesületet Széles Sándor megyei kormánymegbízott is köszöntötte, aki kiemelte az önkéntesség nemes áldozatvállalását, amit példaértékű és dicséretes szolgálatnak nevezett és akiknek “minél kevesebb  bevetést” kívánt.

Szigethi István hegykői polgármestere köszöntőjében kiemelte és dicsérte a helyi önkéntes tűzoltók áldozatos munkáját és köszönetét fejezte ki azoknak, akik aktívan szerepet vállaltak abban, hogy az új tűzoltó szertár kialakításra kerülhessen. Beszédében felidézte a hegykői tűzoltóság több mint 130 éves munkáját, amelynek jelentősége mindig is fontos volt és amelynek életében mostantól egy új időszámítás kezdődik.

Az ünnepi eseményen Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója díszszalagot kötött a hegykőiek zászlajára, amit az avatásra érkezett testvértelepülések ( Bucholz és Rikovice ) delegációinak képviselői is köszöntöttek.

Az új szertárt – amelynek kialakítására és korszerűsítésére több mint tízmillió forintot fordítottak – dr. Reisner Ferenc kanonok áldott meg, majd a hivatalos szalagátvágás után immár megyénkben ötödikként megkezdhette önállóan is a bevetési feladatok ellátását a hegykői önkéntes tűzoltóság.

Az avató ünnepségen jelen volt Barcza Attila, Sopron és térsége választott országgyűlési képviselője, valamint a Katasztrófavédelem több tagja is a hivatásos állományból, de térségünk több önkéntes tűzoltó egyesületének tagjai is részt vettek a jeles eseményen.

 


%d blogger ezt szereti: