Sopron.info.hu

A kerékpáros békenagykövet BÉKEFÁT ültetett Sopronban!

  2018 jún 07 / #hírek

A világ egyetlen kerékpáros békenagykövete, Zelei József csütörtökön érkezett a leghűségesebb városba, ahol Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok köszöntötte. A Deák téri találkozón a résztvevők közös megemlékezést tartottak az első világháború lezárásának centenáriumáról, amelynek keretében közösen elültettek egy Békefát is hazánk leghosszabb terén,  majd megkoszorúzták annak szomszédságában az I. világháborúban elesett katonák tiszteletére emelt emlékművet.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Farkas Ciprián elmondta, hogy örömmel köszönti Sopronban a békenagykövetét, aki mostani túrája során egyetlen olyan városként érint minket, amely nem megyeszékely, de mégis fontos és meglátogatandó városként került fel Zelei József térképére.  Ennek talán az is az oka lehet – tette hozzá a tanácsnok – hogy visszaemlékezve a város történelmére bizony volt idő, amikor katonaváros volt ez a csodálatos hely és fontos emlékezni azokra az áldozatokra, akik anno életüket áldozták soproniként a békéért. A leghűségesebb város tanácsnoka hozzátette, hogy a bár nekünk természetesnek tűnhet a béke, ám ez nincs így mindenhol a világban, hiszen számtalan helyen tombol most is háború, amelyek jelenleg is áldozatokat követelnek, így becsüljük meg és dolgozzunk közösen továbbra is azért, hogy soha ne kelljen még egyszer háborús borzalmakat átélnie a városnak és hazánknak.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

 

Zelei József 15 éve biciklizik a békéért, ez idő alatt már az Egyenlítőnél is hosszabb távot, közel 80 ezer kilométert teljesített. Csaknem 100 országban járt, érintve mind az öt kontinenst.

A kerékpáros békenagykövet idén az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából indult béketúrára. Zelei József az elmúlt négy évben mintegy 12 ezer kilométert tett meg Európa-szerte, első világháborús csatamezőket, hadisírokat és emlékműveket látogatva, s mindemellett hogy felhívja a figyelmet a béke fontosságára, a természet védelmére, az egészséges életmód és a sport szükségességére. Idén május 22-én indult el a fővárosból, hogy 18 magyarországi megyeszékhelyet érintve csaknem egy hónapnyi kerékpározás után – június 13-án – befejezze békemisszióját.

fotó: Leczovics Zsolt

 

Az útnak közlekedésbiztonsági célja is van. Az uniós baleseti statisztikák azt mutatják, hogy az utak egyik legveszélyeztetettebbjei továbbra is a kerékpáros közlekedők, azon belül is a gyerekek. Magyarországon a legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklis-balesetek száma az EU-ban. A békenagykövet közreműködésével ezért minden helyszínen Kerékpáros Baleset-megelőző napot is tartanak az úton közlekedő kerekező gyerekek életének védelmére. A program célja a kerékpáros balesetek megelőzése, felvilágosítás és gyakorlati segítségnyújtás, preventív eszközök ajándékozása.

Sopronban délután két órától öt óráig tartottak a Várkerületen a Mária-szobornál az ehhez kapcsolodó roadshow eseményei, amelyen A „Legyen részese a kalandnak” játékos program sok érdekességet tartogatott a gyerekek számára, akiket KRESZ-tanpálya is fogadott, ahol  megismerkedhetnek a közlekedési szabályokkal, valamint kvízjátékokon is részt vehettek.

A soproni rendezvény záróeseménye délután öt órakor kezdődőtt a Liszt-központban. A ”BRINGÁZZ AZ EGÉSZSÉGÉRT” egészség megőrző előadás a Kerékpáros Magyarország Szövetség programjaként valósult meg Sopronban,  majd Zelei József a ” Nagyháborús Emlékesttel” tisztelgett a háborús hősök előtt. Ennek keretében filmvetítéssel egybekötött élménybeszámolót is tartott az általa vállalt misszióról és megtekinthető volt a túrájáról egy fotókiállítás is.

 


%d blogger ezt szereti: