Sopron.info.hu

A nyári szünet utáni első rendes közgyűlést tartják ma a városházán

  2018 Sze 27 / #hírek

A májusi közgyűlést követően két alkalommal, június 28-án és szeptember 7-én tartottak időközi képviselő-testületi ülést Sopronban, a menetrend szerinti soron következőt a mai nap, azaz a szokásokhoz híven a hó utolsó csütörtökén rendezik meg.

A rendes ülés rendkívüli követi majd, előbbi 17 míg utóbbi 4 napirenddel bír. Még a napirend előtt a Helyi Választási Bizottság fog beszámolni a lemondás folytán megüresedett kompenzációs önkormányzati képviselői mandátumról, majd a bizottságok tagjainak és az elfoglalt ülőhelyekről döntenek. Ugyanezen nap kerül sor az egyes számú választókerület önkormányzati képviselőjének eskütételére is sor kerülni. A kárpátaljai Csongor település további öt millió forint támogatást kap városunktól, akik delegációnkat is fogadják október 11-14. között, Dr. Fodor Tamás polgármester vezetésével.

Számos közterület elnevezésről is szavaznak majd a városatyák és városanyák, így az Erdburger dűlő mögött, a Mély út környékén, Balfhoz közeli külterületen és Brennbergbányán a Márta sor környékén lehetnek új – egyelőre még névtelen utcák – elnevezések. Határozat születik az Erdőalja utca továbbnevezéséről is, valamint a Szent Borbála tér elnevezést fog kapni a településrészi, templom előtti tér Brennbergen.

Fotó: cyberpress.hu archívum

Az EFOP-4.1.8-16-2017-0006 azonosító számú „Élethosszig tartó tanulást segítő infrastrukturális fejlesztések a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban” című pályázattal kapcsolatban, az pályázat benyújtását követően rohamosan emelkedő szolgáltatási árakra való tekintettel úgy határoznak, hogy elállnak a pályázattól, hiszen saját költségvetésből nem kívánják kiegészíteni a támogatási forrást. Ennek ellenére a városi könyvtár leromlott műszaki állapotú mosdó helyiségek felújítását tervezik, az önkormányzat ütemezetten fogja elvégezni.

 

Tájékoztatást adnak az 50%-ot el nem érő önkormányzati tulajdonú társaságok legfőbb szervének üléséről, itt értve a Pátria Nyomda, a Raabersport, a Pannon-Sopron, a Sopron Régió, és a Snap-on Equipment korlátolt felelősségű társaságokat. Módosítják a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet, hiszen az alaptörvényben foglaltak szerint a közterületen való életvitelszerű tartózkodás általános jelleggel szabálysértésként tilalmazott tevékenység.

Érkezik az út – fotó: cyberpress.hu archívum

Előterjesztés született még az Újteleki u. 22. sz. alatti garázs értékesítéséről is, de Sopron Megyei Jogú Város településképi rendeletéről és arculati kézikönyvéről is rendeletet alkotnak. A 2018. évi költségvetést is módosítják, valamint a Lewinsky Anna Gyakorló Óvoda Aranykapu Tagóvoda tetőfelújításáról is. Hárommillió forintot biztosítanak az épület megújítására, hiszen az a tavasszal hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt beázott. A Segítség a Mosolyodért Közhasznú Alapítványt 250 000 forinttal, hogy ők a nehéz anyagi körülmények között élőket budapesti színház látogatással ajándékkozák meg. Jóváhagyásra kerül továbbá – pozitív elbírálás esetén – a 2018. évi Helyi Esélyegyenlőségi Programját, ami az uniós pályázatokon való részvétel miatt kiemelten fontos, valamint egyéb aktuális bejelentésekre lehet számítani.

Az ITC látványterve

A rendkívüli ülésen a város legnagyobb projektjei kapták a hangsúlyt, módosítják a szabályozási tervet és a HÉSZ-t, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló Innovációs Technolgóiai Centrum (ITC) létrejöttéhez optimális szabályozás szülessen. Feltehetőleg szintén egy másik nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz, az M85-ös gyorsforgalmi út kisajátításához fontos föld tulajdonjog megszerzésének hatósági jóváhagyása iránti eljárásban kiadott, földbizottsági állásfoglalás ügyében, kifogás elbírálása tárgyban hozott határozat ellen benyújtott fellebbezésről fognak dönteni két ízben.

 


%d blogger ezt szereti: