Sopron.info.hu

Álomszerű harmadik, horrorisztikus negyedik negyed: a vége soproni siker!

  2009 febr 17 / #lapszemle

Nagyon értékes győzelmet aratott idegenben a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében az MKB-Euroleasing Sopron csapata, mely 68–65-re nyert a francia Bourges otthonában. A soproniak káprázatos harmadik negyedükkel döntötték el a találkozót, a záró játékrészt ellenben jobb elfelejteni…
Régi, de nem kedves ismerőssel találkozott a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében az MKB-Euroleasing Sopron: a sárga-zöldek útjába az előző szezonban őket a 16 között búcsúztató francia Bourges akadt.

Azt hamar jelezte Székely Norbert csapata, hogy nem statisztálni jött vendégségbe: 6–3-ra, 8–5-re és 12–9-re is vezetett. Amber Holt második hibája után a Bourges jó szériát produkált, és egy 10–1-es sorozattal átvette a vezetést – jött is az időkérés a magyar szakvezető részéről. A negyed slusszpoénját Jelena Milovanovics mutatta be, aki a dudaszó pillanatában faragott a hátrányból, de így is a Bourges volt előnyben (19–16).

A franciák tartották is az előnyt a második negyed elején, de a Sopron 26–21 után gyors kosarakat dobott, és Honti Kata lerohanás utáni duplájával át is vette a vezetést. Innen kezdve fej-fej mellett haladt a két csapat.

Húsz másodperccel a második játékrész vége előtt egypontos hátrányban a magyar csapat hozhatta föl a labdát, és ez a negyed pontosan ugyanúgy záródott, mint az előző: egy, az utolsó pillanatban dobott Milovanovics-kosárral. Szünetben vezetett az ellenfelénél sokkal pontosabban dobó Sopron! (35–36).

A Székely-csapat meg tudta tartani minimális előnyét, köszönhetően annak is, hogy végre beesett egy tripla (Amber Holt dobta), majd Milovanovics is betalált kintről, így a soproniak megléptek nyolc ponttal! (43–51). Francia időkérés után pedig tízzel is, ekkora különbség még nem volt a két csapat között.

A Bourges-nak „bedeszkázták a gyűrűt”, így meglett a 12, majd 17 pontos különbség is, és a hazai drukkerek némán figyelték csapatuk szenvedését (46–63). A parádésan játszó Sopron gyakorlatilag lenullázta a négyszeres francia bajnokot, amely teljesen kilátástalan játékot nyújtott ebben a periódusban.

Innen már csak elbukni lehetett volna a találkozót, de a két csapat produkciója alapján erre azért nem sok esélye volt a Sopronnak… A Bourges is „megtette a magáét” a vendéggyőzelem érdekében kritikán aluli dobóteljesítményével, bár a magyarok sem találták az utat a gyűrű felé. Mindent elmond a negyed színvonaláról, hogy 5 perc alatt 4–0 volt a játékrész állása a franciáknak.

3:57-tel a vége előtt megvolt végre az első soproni kosár a negyedben – Horti Dóra talált be középtávolról –, de Manic és Dumerc tripláival látótávolságon belülre került a Bourges, és alig több, mint egy perc volt hátra (59–65).

MacLeod újabb hibája után a házigazdáknál volt a labda, de csak egy büntetőt tudtak pontra váltani. Amber Holt is bedobott egyet (60–66), de a Bourges zsinórban öt pontot dobra feljött, Székely Norbert alighanem pedig az infarktus határán állt… Végül Milovanovics büntetői döntöttek: 68–65-re nyert a Sopron, ez pedig bravúr, igaz, az utolsó negyeden lesz mit megbeszélni.

Bár az is igaz: a győzelmet nem kell megmagyarázni. Főleg, ha ekkora bravúrról van szó!

“Elképesztő tettet hajtott végre a csapat, végig hittünk magunkban, ez a legszebb álmaim között szerepelt. Azért azt leszögezném, hogy ez még csak 1-0. Ez egy félig tele pohár már. A kulcs az volt, ahogyan a második félidőben védekeztünk. Sajnos a végén picit zavarba jöttünk, de ez most lényegtelen, hiszen fantasztikus siker volt, remélem, még nincs vége” – nyilatkozta a találkozó után Székely Norbert.