Sopron.info.hu

Ausztriában több helyen havazott!

  2018 aug 26 / #Cikkmix

Ausztriában ezen a hétvégén a hosszú ideje tartó nyári hőséget a lehűlés és a havazás váltotta fel. Legalábbis a hegyekben, ahol szombat estétől Salzburg, Tirol, és Vorarlberg tartományokban illetve Felső-Ausztria és Felső-Karintia magasabban fekvő részein most a téli táj szépségeiben lehet gyönyörködni. – számol be az ORF a vasárnapi összefoglalójában.

Ahogy azt írják, jellemzően a 900 méter felett fekvő területeken maradt meg a hó, de akadt olyan rész is (Gasteiner Tal), ahol ennél alacsonyabb  magasságban is kifehéredett a táj. A beszámoló szerint vasárnap folytatódik a csapadékos idő az említett részeken, ám több helyen a havazást az eső váltja majd fel.

Az ORF összefoglalója arra is kitér, hogy a megkérdezett szakértők szerint az osztrák hegyekben nem számít ritkaságnak hogy augusztus második felében havazik, ami elsősorban a hegyi legelőkön tartott állatoknak okoz ilyenkor nehézséget az élelemszerzés szempontjából,  de jellemzően azért ez nem tartós probléma, mert az augusztusi hó ritkán marad meg tartósan az állattartásra használt legelőkön.

A hirtelen jött havazás azonban egy előre tervezett sportprogramnak is problémát okozott, hiszen az erre a hétvégére szervezett Zell am See-ben tartott Ironman triatlonversenyből törölni kellett a kerékpározás versenyszámot, ugyanis a kijelölt utak havasak, hókásásak voltak és a szervezők szerint életveszélyes lett volna így elindítani a versenyzőket a nem teljesen biztonságos útviszonyok között, így az úszó- és a futóverseny lebonyolítása után hirdetnek győztest a rangos triatlonversenyen.

A beszámoló felhívja  a figyelmet arra is, hogy a havazás miatt a magasabban fekvő alpesi utak és hágók közül több járhatatlan lett, így aki arra tervezi vagy tervezte az útját annak érdemes előtte tájékozódni az út- és időjárási viszonyokról.  A csapadékos front az időjósok szerint vasárnap estére elvonul, de a hegyekben továbbra is kimondottan hideg lesz, ami azt jelenti, hogy  2000 méter környékén csak nulla fok várható, míg 3000 méter fölött keményen fagyni fog.

Az ORF azt is hozzáteszi azonban, hogy az előrejelzések szerint jövő héten egész Ausztriában visszatér majd a későnyári jobb idő, azonban az esték és a hajnalok már  hűvösek lesznek.

 

Ez a felvétel az 1952 méter magasan található  Hochwurzennél készült:

Hochwurzen

Hochwurzen, Schladming, Austria. 4.9K likes. Hochwurzen – der Ski-, Snowboard- und Rodelberg, der Startplatz für Paragleiter und Drachenflieger, der Zweite (oder Dritte) im Bunde der…

 

 

Bejegyzésünk az ORF cikke alapján készült. 


%d blogger ezt szereti: