Sopron.info.hu

Buszmegállóhoz csapott be a villám Zsirán, négy embert szállítottak kórházba!

  2018 máj 23 / #hírek

Buszmegállóban várakozó emberek kerültek kórházba, miután a közelükben csapott le a villám Zsirán szerda délután fél négy körül – értesült a 112Press hírportál.

A lap információ szerint, valamint a helyiek elmondása alapján éppen menetrend szerinti autóbusz várakozott az buszöbölben, amikor a villám becsapódott, s rögtön hanghatás is követte. A buszmegállóban tartozókódok fülzúgást, bizsergést, fejfájást tapasztaltak a közelben állók, ezért őket a szombathelyi Markusovszky kórházba szállították, megfigyelésre. Úgy tudni, hogy senki sem szenvedett súlyos sérülést, számol be a 112 Emergency Press Hírügynökség portálja.

 

A Katasztrófavédelem tanácsai:

Az elsősegélyről:
–        Azonnal hívjon mentőt!
–        Ellenőrizze, hogy a sérült lélegzik-e, van-e pulzusa, helyezze biztonságba az időjárás viszontagságaitól, gondoskodjon róla, hogy ne fázzon és melege se legyen.
–        Ha a sérült eszméleténél van, helyezze stabil oldalfekvésbe. Közben figyelje, hogy rendesen lélegzik-e.
–        A további sérülések kezelése: az égési sérüléseket steril sebkötöző anyaggal fedje be, ha csonttörés is van, ne nyúljon az érintett testrészekhez.
–        Ha a légzés leállt, de érezhetően van pulzus, lélegeztesse a beteget szájból szájba, ha a pulzus nem tapintható ki, alkalmazzon szívmasszázst.
–        Ha a betegnek megállt a szíve, fektesse a hátára, és alkalmazzon mellkaskompressziót!

Teendők villámlás esetén:
–        Ha van egy ház a közelben, legjobb, ha annak közelébe húzódunk, az épület villámhárítójától (ha van) legalább 3-4 méterre.
–        Lehetőség szerint menjünk be egy házba.
–        Ne álljunk az ablakhoz, azokat zárjuk be.
–        Kerüljük az antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét.
–        Ne tartózkodjunk vízben.
–        A villám általában a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni.
–        Ha sík területen tartózkodunk, legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejünket, és ebben a helyzetben várjuk meg, míg elvonul a vihar.
–        Viharos időben lehetőleg maradjunk az autóban, zárt ajtók és ablakok mögött. Az autó fémkarosszériája ún. Faraday-kalitkát képez, ezáltal jó védelmet nyújt a villámcsapás ellen.
Forrás: 112press

%d blogger ezt szereti: