Sopron.info.hu

Dumaszínháztól a VOLT-oviig

  2009 jún 06 / #Volt Fesztivál 2009

Július 1-jén indul a hazai fesztiválpaletta legváltozatosabb vidéki rendezvénye, a VOLT fesztivál. Azt már tudjuk, hogy zenei fronton rendkívül erős a kínálat, hisz Marilyn Manson, a Limp Bizkit vagy a Franz Ferdinand mellett számos nemzetközi sztár és a hazai zenei élvonal felvonul. A VOLT azonban mást is kínál: jelen esetben színházat, izgalmas beszélgetéseket és gyerekprogramokat.

Dumaszínház a VOLT-on!

Még nem tudhatjuk, hogy a legendás Hofi-tréfakorszak utáni “kabaréra” legnagyobb egyéniségei Dumaszínházas szókészletük mely fordulataival túráztatják majd meg a rekeszizmainkat az idei VOLT Fesztiválon. Az viszont biztos, hogy lesz egy mikrofon, lesz töménytelen mennyiségű májrázó duma és fergeteges humoreszk az újszülött hazai kabaréfműfaj legütősebb poénjaiból összegyúrva, díszletek, jelmezek és digitális gesztusok nélkül, tisztán Badár Sándor, Kőhalmi Zoltán és Kiss Ádám humorarzenáljának speciális effektjeivel megdobva.

Színház az egész VOLT Fesztivál!

Az idei VOLT-on négy napon át saját sátrában tart exkluzív előadást a TÁP Színház. A TÁP Varieté és a Performarsz Színház Egyperces Színházában komplet társulat személyre szabott, egyperces élményeken is túl mutató műsorral szórakoztatja majd közönségét július 1-től, július 4-ig a délutáni órákban.

Szintén a TÁP Színház és a Performansz Színház társulatának előadásában lel otthonra a 17. VOLT Fesztiválon Homérosz eposzainak legnépszerűbb hőse, a sokjelzős Odüsszeusz is, aki Lótuszevő, Szirén és Küklopsz partnereivel együtt az Ödüsszeisz! című darabban rappelni, steppelni és énekelni is fog a Lounge színpadán.

Ödüsszeusz koncertjét másnap Kárpáti Péter Szörprájzparty címmel futó színházibulija követi előkészítve a terepet a VOLT-ra egyedülálló fesztiválműsorral készülő Vígszínház társulatának. A Vígszínház pénteki radikális musicelje (A nő vágya), Hegyi Barbara, Bata Éva e.h., Hegedűs D. Géza, Sarádi Zsolt, Csőre Gábor előadásában egy ártatlan vidéki lány öntudatra ébredésének különleges történetét meséli el Párizsban, a szerelem és divat fővárosában.

A nő vágya című előadás magával ragadó muzsikája a legkülönfélébb népszerű zenei stílusokkal játszva varázslatos atmoszférát teremt a színpadon. A színpadi mű Émile Zola regénye alapján készült, és az előadás egy cseh alkotócsoport összehangolt munkája nyomán jön létre, melyet a fiatal rendezőnő, Lucie Malkova állít színpadra.

Ugyanezen a napon a Természetes Vészek Kollektíva szólítja meg a Lővér kemping utcáinak emberét egy fiktív politikai párt (FIXA IDEA PÁRT = FIB) színházkampányának keretében. Zárásként a fesztiválozók a pénteki színházi dózist a Momentán Társulat angol és amerikai hagyományokra épülő improvizációs játékaival öblíthetik le a Borozóban, felkészülve a társulat szombati, immáron több mint 300 előadást megélt RögvEst című előadására.

Hallgasd meg! Fogadd be! Kérdezz rá!

A VOLT új helyszínén, a Cool TV teraszán a délutáni beszélgetős és vitasáv vendégei országosan ismert és népszerű közéleti személyiségek, akik a legrázósabb kérdezz-felelek helyzetekben is mindig megállják a helyüket. A Cool Teraszon a VOLT első napján Soma Mamagésa ragadja magához a kezdeményezést. A kedvelt előadóművész, spiritiszta az individualizáció koránban végbement spirituális öntudatra ébredés révén megváltozott férfi és női magatartásmintákról tart előadást. A legfőbb, megválaszolásra való kérdés ezúttal sem lehet más; mit akar a férfi és mit akar a nő?

Másnap ugyanebben az időpontban három rendkívül komoly öntudattal rendelkező hím veszi át az irányítást a Cool Teraszon. Délután két órai kezdettel Para-Kovács Imre, Wahorn Andárs és Bakács Tibor Settenkedő Hülye vagy?! című pszichoperformanszára szakadnak majd szét az intellektusok a Cool Terasz kifutóján. A következő napon egy órától a Vígszínház sztárjaival, többek között Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színésznő-direktorral beszélget Fiala János a Cool Teraszon, majd egy órával később Vágó István igyekszik lehozni a szemfényvesztés csillagait az égről, a Mit mondanak a csillagok? Érvek és ellenérvek az asztrológiáról című előadásával.

Szombaton Dr. Csides Katalin szexológus tart előadást a világ legnépszerűbb és legelemibb emberi tevékenységéről, hogy a négynapos Cool Teraszos előadások során felvilágosult fesztiválózók sokasága minden érzékszervével rá tudjon feszülni a Magyar Narancs egykori legendás szerzőpárosának, Marton László Távolódónak és Bakács Tibor Settenkedőnek a Quimby együttes frontemberével, Kiss Tiborral folytatott háromszögelős eszmecseréjére.

És mi lesz a gyerekkel?!

Mivel egyre több törzsvendég hozza már magával gyerkőceit is a fesztiválra, ezért idén is állandó gyerekprogramokkal várja a VOLT négy napon át a legkisebb fesztiválozókat a délelőtt 11 órától nyitva tartó VOLT OVI-ban.

A VOLT OVI-ban délután 1-ig ügyességi játékok (gólyaláb, mocsárjárás, nyári sí, kerekes lépegető egyensúlyozó játékok, alagút, óriás labdák, hinták) és kézműves programok (kavics festés, csuhévirágok, gyöngy ékszerek, origami, arcfestés, filcbábok, csipeszdíszek, üvegfestés, VOLT-os hűtőmágnes készítés) várják a gyerekeket.

A színpadon a Kaláka és a Kolompos együttes játéka szórakoztatja az apróságokat és a gyerekkempingbe látogató szülőket. 10 év alatti gyerkőcöknek a belépés – természetesen szülői kísérettel – ingyenes.