Sopron.info.hu

Egy korszak lezárult a belvárosi attrakciókat tekintve …

  2018 Már 15 / #Cikkmix

Vége … talán soha többé nem láthatjuk és nem tapasztalhatjuk az érzést amit okozott … mintha életünk egy darabja vált volna semmiévé … egy korszak vége, amelyre már csak az egykori fotók emlékeztethetnek majd minket soproniakat! No persze nem gondoljuk komolyan a fenti szösszeneteket, azonban az a része biztos, hogy a belvárosi nagy felújítás egyik “áldozata” lett a rettegett Templom utcai beléptető “merülő oszlop kettős”, ami valljuk be sokaknak okozott bosszúságot. Az új technika lassan teljesen kész, hiszen a java már most is jól látható, ami ugyan továbbra is felügyeli majd a belépésre jogosultak behajtását, azonban a közeljövőben már a jó öreg és jól bevált sorompós történet lesz majd telepítve, amely valljuk be praktikusabb megoldás és minden bizonnyal kevesebb hibalehetőséget is tartogat majd a jövőre nézve.

Érdekességképpen pár gondolatban azért megjegyeznénk, hisz a történet így kerek, nem volt minden zökkenőmentes a süllyedő oszlop életében. Annak idején 2010-ben mikor a megkezdődött a beléptető rendszer kialakítása a Templom utcában, a terület műemléki jelentőségű besorolása és műemléki környezete miatt erre a viszonylag egyszerű, és országszerte elterjedt megoldásra kapott örökségvédelmi hatósági engedélyt. A járda szintjébe emelt beléptető pont az idő előrehaladtával egyre kaotikusabb külsőbe öltözött, és rengetegszer lehetett látni használaton kívüli állapotban. Az áteresztő oszlopok mellé térfigyelő kamera került, a piros-sárga kombinációjú lámpából kettő is kiépítésre került, majd tükör és további feliratok, apró értelmező jelzésekkel tarkították a beengedő rendszert.

Számos kritika megfogalmazódott a kivitelezés milyenségével kapcsolatban. Pletykák szóltak arról is, hogy az üzemelés éveiben közel 40 autóban keletkezett kár, egyes források szerint, elsőként a polgármesteri hivatal autója is áldozatául esett a trükkös oszlopoknak, de megkülönböztető jelzést használó jármű, például tűzoltó is akadt fenn az oszlopon.  Mindezeknek már jó ideje vége, a belvárosi fejlesztések kivitelezése során pedig egy új megoldást választottak.


%d blogger ezt szereti: