Sopron.info.hu

Egy nagy tárhelyre kerülhetnek országosan a biztonsági kamerák felvételei

  2018 okt 23 / #Cikkmix

Magyarországon több ezer, de Sopronban is bátran mondhatjuk hogy  szép számmal vannak jelen a térfigyelő kamerák a közintézményekben illetve a közterületeken, melyek alapvetően biztonsági szempontokból kerültek telepítésre. Ezeket a felvételeket eddig a helyi rendszerek üzemeltetői tárolták, de most egy új törvényjavaslat szerint – amit Pintér Sándor nyújtott be – egy nagy központi tárhelyre kerülnének feltöltésre, amelyek segítségével aztán a bliccelőktől a terroristákig mindenféle embert elő lehetne keríteni szükség esetén országos viszonylatban is. – mutat rá cikkében a Népszava.

A soproni rendőrségi rendszer bevált és sok esetben nyújt nagy segítséget a helyi hatóságoknak. / fotó: Leczovics Zsolt – cyberpress.hu archívum

A cikk hozzáteszi, hogy a törvényjavaslat szerint ( itt elérhető pdf. formátumban ) a jövőben a biztonsági kamerák felvételei – köztük többek közt a banki, a közterület-felügyeleti, a rendőrségi térfigyelők és a közútkezelő kamerái is – egy közös tárhelyre futnának be, amely elsőként Budapesten, majd később országosan is egy hálózatba lennének így kötve, és központilag tenné lehetővé az elérést egy-egy cselekmény feltárása miatt. Ezek a felvételek aztán legalább 30 napig a központi tárhelyen maradnának, és a törvény által megszabott rendben lehetne őket  lekérni. Ezek közt olyan pontok is vannak, mint a „terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából” vagy „nemzetbiztonsági feladatok ellátása céljából”, ami elég széles kört ölel fel. Ennél konkrétabb például a „körözött személy azonosítása” vagy az a helyzet, ha maga a felvételen szereplő személy kéri ki, például mert pert indít egy baleset miatt.

Ilyen kamerák is figyelik a várost / Fotó: Koszorú Mihály – cyberpress.hu archívum

Még egy szorosan idekapcsolódó eljárási javaslat is szerepel a javaslatban, mégpedig a kötelező felelősségbiztosítás nélkül közlekedő járművek kiszűrésére kiterjedően. Jelenleg ugyan  létezik egy rendszer, amely az aszfaltba épített érzékelők segítségével szűri ki a túlsúlyos teherautókat ( Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) ) amit hamarosan a biztosítatlan autók kiszűrésére is használni fog majd a hatóság. A TSM kamerái összevetik a jármű rendszámát a nyilvántartásban szereplő biztosítási kötvényekkel, és ha szabályszegést észlelnek, jelzést küldenek a közúti ellenőrnek, aki megállíthatja a járművet. Ha ez valamiért elmarad, a rendszer a 15 nap múlva ismét ellenőrzi a biztosítást, és ha nincs, automatikusan eljárást indít, és ennek a végén a hatóság pedig kivonja a forgalomból a kötelező biztosítás nélkül közlekedő járművet.

Sopronban a térfigyelőkamerák a hatókörükön belül mindent látnak és képközelítésre is alkalmasak valamint 360 fokban képesek pásztázni a területet. / fotó: Leczovics Zsolt – cyberpress.hu archívum

 

Bejegyzésünk a Népszava cikke alapján készült.


%d blogger ezt szereti: