Sopron.info.hu

Egyenlőre nem épülhetnek új cölöpházak a leégettek helyén! (videó)

  2018 jún 01 / #hírek

Csütörtökön Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata megtartotta aktuális közgyűlését, ahol a sok-sok napirendi pont között előterjesztésre került a 2017-es év elején leégett cölöpházakkal kapcsolatos téma is, amely dióhéjban azt takarja, hogy a katasztrófavédelmi jelentés értelmében egyenlőre nem épülhetnek új épületek azok helyett, amelyek a tűz martalékai lettek. No persze az előterjesztés megjegyzi azt is, hogy a Fertő tó hazánk eső részén egyetlen strandként funkcionáló partszakasz eleve hatalmas fejlesztés előtt áll, amely beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű. ( Erről itt írtunk korábban! )

Az előterjesztésben a Katasztrófavédelem jelentése  rámutat arra,  hogy vizsgálatuk szerint, ha változatlanul épülnének vissza a leégett épületek az tűzbiztonságilag nagy kockázattal járna. A Katasztrófavédelem kiemeli,  hogy a mai szabályozás értelmében tűzvédelmi szempontból eleve veszélyes a fából készült móló illetve az sem tekinthető elfogadhatónak, hogy a cölöpházak túl közel állnak/tak egymáshoz, amelyek tűzveszélyességi fokozatát az is növeli hogy nádtető fedi őket.  A jelentésben foglaltakat igazát alátámasztja eleve a sajnálatos tűzeset is, hiszen mondhatni fékezhetetlenül terjedtek a lángok 2017 tavaszán.  Megjegyzik a jelentésben azt is, hogy a tűzoltási feladatok ellátása közben az is világossá vált, hogy miután  az épületeket nem lehet gépjárművel megközelíteni az oltáshoz szükséges vízkivételi hely sem volt biztosítva a területen és nem állt rendelkezése a vízről történő oltási lehetőség sem.

A képviselő testület a katasztrófavédelmi jelentés figyelembevétele mellett így elfogadta azt az előterjesztést amely arra irányul, hogy egyenlőre nem engedélyezi a leégett épületekre vonatkozólag az újjáépítést a foghíjas cölöpházsoron,  ami hivatalosan úgy van megfogalmazva, hogy változtatási tilalmat rendelnek el a területre. Azt is megjegyzi továbbá az előterjesztés, hogy további szakértők bevonása mellett járja körül a témát a későbbiekben az önkormányzat és vizsgálja majd a újjáépítési lehetőségeket.

 

A tűzvész után 2017 júliusában forgattuk az alábbi felvételt: 

Fertő tavi cölöpházak – a tűzvész után

Sopron és környéke hírportálja, ahol nyomon követheted az aktualitásokat és a város eseményeit. http://cyberpress.hu Az Audionautix előadó Sailors Lament című művének használata a következő licenc alapján engedélyezett: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Előadó: http://audionautix.com/


%d blogger ezt szereti: