Sopron.info.hu

Elhunyt Székhelyi József színművész

  2018 aug 22 / #Cikkmix

Meghalt Székhelyi József Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, aki tüdőrákkal küzdött. A  hírt a Bálint Ház Facebook-oldala illetve az Élet Menete Alapítvány facebook oldala közölte – utóbbinak a művész az egyik alapítója volt – és amely szomorú hírt a színész családja is megerősített az ATV-nek

Székhelyi József J ászai Mari-díjas színművész, rendező, a Nemzet Színésze / MTI FOTÓ: Balpgh Zoltán

Székhelyi József színházi munkái mellett rengeteg tévéfilmben és tévésorozatban játszott, és sokat szinkronizált is, talán egyik legismertebb szinkronszerepe a Simpson családban Homer Simpson magyar hangja volt.  Jászai-díja után 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2010-ben pedig tisztikeresztjét kapta meg.

Székhelyi József 1971-ben végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ezután a kecskeméti Katona József Színházban játszott, ahonnan 1979-ben átszerződött a budapesti Nemzeti Színházba. 1983-ban a Madách Színház, 1992 és 1994 között az Arizona Színház tagja lett, majd 1994-től Sopronba szerződött, ahol az akkor Mikó István igazgatta teátrumban nagyon megkedvelte a Leghűségesebb város közönsége is.  2003 és 2008 áprilisa között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója is volt és volt a főigazgatója akkoriban a Szegedi Szabadtéri Játékokat is.  2013. február 1-jétől öregségi nyugdíjas lett, majd 2014-től a Veres 1 Színház társulatának lett a tagja. Székhelyi József a színészet és a rendezés mellett mindig is aktív közszereplő volt, egy időben aktívan politizált is.

Székhelyi József 71 éves volt.

 

(via index.hu)


%d blogger ezt szereti: