Sopron.info.hu

Elkezdődött a Lenck-villa felújítása! Mutatjuk milyen a jelenlegi állapot! ( fotók )

  2018 jún 22 / #hírek

Jó ütemben halad a Modern városok program soproni programelemeinek megvalósítása, hiszen a lokális fejlesztések végrehajtására szánt ötvenmilliárd forint állami forrás mintegy felét a leghűségesebb város már lehívta. – mondta el Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a megújulás előtt álló Lenck-villa épülete előtt tartott sajtótájékoztatón. 

Gyopáros Alpár / fotó: Leczovics Zsolt

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a már korábban már rendelkezésre bocsájtott ötven milliárd forintos állami támogatás mellett további tízmilliárd forint európai uniós forrást is a város illetve térsége fejlesztésére szánnak, amely összegek így garantálják a  történelmi léptékű megújulást. A kormánybiztos hozzátette, hogy az M85-ös kétszer két sávos gyorsforgalmi út építése Csorna és Sopron, valamint Sopron és az országhatár között, mintegy 260 milliárd forintba fog kerülni, amelynek a kivitelezése már folyamatban van és ami teljes mértékben állami pénzből valósul meg. Gyopáros Alpár kiemelte azt is, hogy a kormány meghirdette a Modern falvak és kisvárosok programot is, aminek az alapkoncepciója várhatóan ez év végén kerül majd a kormány elé és így jövőre konkrét forrásokat is rendelhetnek ezek mellé.

Gyopáros Alpár, Barcza Attila és Dr. Fodor Tamás ( b-j) / fotó: Leczovics Zsolt

Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere kitért a belváros megújítására, amely a végéhez közeledik, hiszen a Templom utcában és Kolostor utcában, valamint az Orsolya téren már elkészült  a közmű és a burkolatcsere, a Hátsókapu utca illetve a Szent György utca kivitelezése pedig folyamatban van. Hozzátette, hogy jelentős előrelépés történt a Szent Mihály-templom felújításával kapcsolatban is, hiszen a közbeszerzési eljárás már folyamatban van, ahogy a  belvárosi homlokzatok megújításával kapcsolatban is jelentősek az előrelépések.

A sajtótájékoztatón a média munkatársai mellett jelen volt Dr. Simon István alpolgármester, Tóth Éva és Péli Nikoletta önkormányzati képviselők és a kivitelezők vezetői is. / fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás a Modern Városok Programhoz kapcsolódóan kiemelte azt is, hogy a sajtótájékoztatónak helyet adó Lenck-villa felújítása is kezdetét vette, amely több mint kétmilliárd forintból valósul meg, két szakaszban. Az első részben kívül és beül újítják fel a Soproni Múzeum kezelésében lévő épületet, ahol egykor a néprajzi gyűjtemény is volt. Megtudhattuk azt is, hogy a felújítást követően az említett néprajzi gyűjtemény visszakerül majd az épületbe, valamint  ezen felül egy újabb kiállítóteret is kialakítanak és egyéb tervek megvalósítása is szerepel az elképzelésekben.  A második szakaszban a télikert is új köntösbe öltözik majd és a villa körüli park is a megújulás után napközben közparkként fog funkcionálni. A Lenck-villa teljes megújulása a tervek szerint 2019. október végére várható.

fotó: Leczovics Zsolt

Barcza Attila, a térség választott országgyűlési képviselője kitért arra, hogy az M85-ös gyorsforgalmi útépítése már elkezdődött, ami gazdasági és turisztikai szempontból az egyik legjelentősebb hatással lesz a városra és a környék településeire és amely minden bizonnyal jelentősen elősegíti majd a térség közlekedését, köszönhetően a kormány döntésnek.

A sajtótájékoztató után lehetőség nyílt a sajtó számára, hogy megtekintse a Lenck-villa épületét, amelynek a felújítási munkálatai még ugyan  nagyon az elején járnak, azonban éppen ezért érdekesek lehetnek, hogy a megújulást követően legyen viszonyítási alapunk.

 

ILYEN MOST A LENCK-VILLA 

2018.06.22.

 

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt


%d blogger ezt szereti: