Sopron.info.hu

Elkorhadt, életveszélyes! Elbontják a Kecskehegyi-kilátót!

  2018 Sze 18 / #hírek

Még július közepén videós cikkünkbe számoltunk be róla, hogy lezárták és elkerítették a Tómalom-fürdő szomszédságában található Kecskehegyi-kilátót, amelynek oka az volt, hogy statikailag veszélyes lett annak az állapota, így egy esetleges balesetet megelőzendően különböző vizsgálatoknak vetik alá a nyáron a népszerű építményt. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő magaslati kilátóval kapcsolatban megkerestük Bánáti Lászlót, a TAEG Zrt.  Parkerdei és Kommunikációs Igazgatóját, hogy vajon milyen eredménnyel zárultak a vizsgálatok. Nos, sajnos nincsenek jó hírek illetve mégis …

fotó: cyberpress.hu

Az eseménysorozatot összefoglalva érdeklődésünkre Bánáti László elmondta, hogy még a júliusi ellenőrzés során tapasztalták,  hogy a kilátónál elkorhadtak a gerendavégek, ezért akkor azt a döntést hozták, hogy lezárják a tornyot és a balesetveszély felhívására táblákat is kihelyeznek amely jelzi a kirándulóknak, hogy nem szabad azt használni, illetve az alsó lépcsősorokat is eltávolították, hogy kísértésbe se essen senki. Ezt követően szakértőket kértek fel, hogy egy alapos vizsgálatsorozattal mérjék fel a kilátó állapotát, amelynek eredményei a közelmúltban érkeztek meg. Az állapotfelmérési jelentés azt mutatja, hogy az 1972-ben átadott  kilátó állapota annyira leromlott, hogy sajnos le kell bontani, hiszen annak felújítása a gyakorlatban egy új kilátó építésének a költségeit emésztené fel és akkor is az esetlegesen megmaradó elemei elképzelhető hogy pár éven belül ugyanerre az elöregedési, elkorhadási állapotba kerülnének, amely további problémákat jelentene. A fentiek tükrében sajnos azt a szomorú döntést kellett meghozniuk, hogy a kilátót a közeljövőben elbontják, így egyenlőre magaslati torony nélkül marad a kirándulóhely.

A szomorú hír mellett azt is megtudtuk Bánáti Lászlótól, hogy a TAEG Zrt. keresi a megoldást illetve a pályázati forrásokat azzal kapcsolatban, hogy mihamarabb egy új, biztonságos kilátó épülhessen a most bontásra kerülő 16 méter magas faszerkezetű torony helyére, hiszen erről a helyről páratlan panoráma nyílik a térségre, amely egyébként nem csak a soproniak számára kedvelt hely, hanem az idelátogató turisták által is egy népszerű helyszín.

fotó: cyberpress.hu

 

 


%d blogger ezt szereti: