đ°A csonthĂ©jasok szerepe az egĂ©szsĂ©ges Ă©trendben A csonthĂ©jasok rendszertanilag a szilva, az Ćszibarack, a cseresznye Ă©s…
đ°A csonthĂ©jasok szerepe az egĂ©szsĂ©ges Ă©trendben A csonthĂ©jasok rendszertanilag a szilva, az Ćszibarack, a cseresznye Ă©s a mandula rokonsĂĄgĂĄba tartoznak, ĂĄm a mindennapi tĂĄplĂĄlkozĂĄsban inkĂĄbb az olajos magvak közĂ© soroljuk Ćket. A diĂł, mogyorĂł, mandula, kesudiĂł, pisztĂĄcia vagy a tökmag rendszeres fogyasztĂĄsa sokfĂ©le egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elĆnnyel jĂĄr. „A csonthĂ©jasok legnagyobb szĂĄzalĂ©kban zsiradĂ©kot tartalmaznak â 100 grammonkĂ©nt körĂŒlbelĂŒl 40â60 szĂĄzalĂ©kot â de ezek jellemzĆen telĂtetlen zsĂrsavak, amelyek kifejezetten elĆnyösek lehetnek a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek megelĆzĂ©sĂ©ben.” â hangsĂșlyozta Nagy Krisztina, a Soproni GyĂłgyközpont csoportvezetĆ dietetikusa. A teljes cikkett itt olvashatjĂĄk: https://www.sopronmedia.hu/âŠ/a-csonthejasok-szerepe-az-eges⊠ForrĂĄs: Soproni GyĂłgyközpont