Sopron.info.hu

Gaál István (MSZP): A FIDESZ elképzelés megszüntetné a kis települések önkormányzatiságát! De van remény!

  2018 Már 13 / #csak úgy

Gaál István a soproni MSZP elnökhelyettese tartott sajtótájékoztatót kedden a Magyar utcai pártházban, amelyben egy általuk “kiszivárgott FIDESZ jelentésre” hivatkozva azt hangsúlyozta, hogy a választások után ( amennyiben a FIDESZ nyerne ) megszüntetnék a kistelepülések önkormányzatiságát, amely megnehezítené az ott élők ügyintézéseit és törekvéseit.

fotó: cyberpress.hu archívum

Gaál István ( MSZP ): VAN REMÉNY !!!

A kiszivárgott FIDESZ elképzelés a választások után megszüntetné az önkormányzatiságot a 2000 fő alatti lakosság esetében biztosan, de később az 5000 fő alatti lakosú kisközségekben illetve kisvárosokban. Ezzel a rendszerváltáskor visszakapott, a települések és egyének önrendelkezésének jogát rombolják le, felszámolják az autonóm szervezeteket. A kis önkormányzatok ma sem a gazdasági, sem a helyi ügyek végzésében nem úgy működnek ahogy a 21. században kellene. Szinte minden helyi döntést központosítottak. Sopront kivéve a régi soproni járás területét nézve ez 39 önkormányzatot érint.

Mit jelent ez?

Nem lenne saját költségvetése a községeknek, ezzel elérnék, hogy a települések fejlesztését, a környezetvédelmet, a köztisztaság és településtisztaság biztosítását, a helyi közutak és közterületek fenntartását egy távoli központból végezzék el. A legfájóbb, hogy központosítanák a helyi köztemetők fenntartását is. Hova forduljon gyászában a temetések rendezéséhez pl: Lövő,Hegykő vagy Sopronkövesd lakossága?

De van remény, mert a hétvégén /2018. március 11.-én/ Karácsony Gergely által bemutatott úgynevezett árnyékkormányban külön önkormányzati minisztériumot hoznak létre. Ennek vezetésére Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét kérte föl a miniszteri posztra, a minisztérium irányítására.

A falvaink és kisvárosaink ellehetetlenülésének megakadályozása érdekében támogasd Karácsony Gergely kormány  alakítási törekvéseit és ezzel az önkormányzatiság alapvető jogának megtartását, községeink további megmaradásának és fejlődésének biztosítását!

 

Sopron, 2018.03.13.


%d blogger ezt szereti: