Sopron.info.hu

Győr-Moson-Sopronban is nagy az ingatlanpiaci lendület

  2018 okt 29 / #Cikkmix

Mi magyarok kevésbé merünk befektetni és kockázatot vállalni, de az ingatlanpiac szárnyalása miatt most megéri ingatlanba fektetni a pénzünket. Amennyiben lakásvásárlásban gondolkodsz a 2020-tól megszűnő 5%-os lakásáfa megcsípése miatt is érdemes minél hamarabb lebonyolítani adásvételi folyamatot.

Hogyan változtak az árak 2018-ban?

Az ingatlanpiaci árakban megfigyelhető növekedési tendencia minden ingatlantípus esetén érezteti hatását, de legnagyobb mértékben a téglalakásokat érinti. Az idén Győr-Moson-Sopron megye városai közül Győrben és Mosonmagyaróváron két számjegyű, míg Sopronban egy számjegyű volt a százalékos növekedés a téglalakások átlagos négyzetméter áraiban.

Annak ellenére, hogy a legkisebb növekedés Sopronban történt, a vizsgált nagyvárosok közül szeptemberben itt voltak a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak 458 ezer forintos vezető áron. A középmezőnyben az eladásra kínált győri téglalakások állnak, ahol egy négyzetméter átlagosan 384 ezer forintba került. A legkedvezőbb ajánlattal pedig a mosonmagyaróvári téglalakások átlagos 337 ezer Ft/m2-es kínálati ára jelenti az idei év szeptemberi hónapjában.

A családi házak tekintetében is áremelkedésekkel kell szembesülnünk. Ebben az esetben 2018 szeptemberében a legmagasabb négyzetméterár 357 ezer forint volt Sopronban. A vizsgált városok közül a hűség városát Mosonmagyaróvár követi, ahol az elmúlt hónapban 1 m2-t 335

ezer forintért kínáltak. A középmezőnyben találjuk Győrt, ahol a családi házak kínálati ára átlagosan 274 ezer Ft/m2 volt a szeptemberi hónapban. A megyei átlagnál alacsonyabb átlagos négyzetméter árakkal a Kapuváron, Pannonhalmán és Csornán eladásra kínált családi házak rendelkeznek, melyek 1 m2-e átlagosan 153-197 ezer forint közötti áron jelent meg a szeptemberi hirdetésekben.

Mit fog hozni a jövő?

Az ingatlanpiaci árak emelkedése hazánkban már 5 éve tart. Ingatlanfejlesztők és befektetők szerint további növekedésre számíthatunk, hiszen egy országot jellemző trend általában tíz évig is eltarthat. Azonban a jövőben nem csak mennyiségi változások várhatóak az ingatlanpiacon, a technológia is rohamosan fejlődik. Egyre népszerűbbek az okosotthonok és egyre nagyobb teret nyer az e-kereskedelem is.

Mindezek mellett a robotizáció és digitalizáció is hatással van az ingatlanpiac átalakulására. Meglehet, hogy a jövőben robotok segítik majd az értékbecslők munkáját. Mivel mind az adásvételek, mind az értékbecslések száma is folyamatosan nő, így elengedhetetlen szükség van az automata technológiára annak érdekében, hogy lehetővé váljon a gyors és hatékony kiszolgálás. A gépek elképesztő sebességgel képesek számolni és mivel az értékbecslők munkafolyamatainak egy része már most is automatizálható, így ezek a robotok hamarabb megjelenhetnek a munkaerőpiacon, mint gondolnánk.

 

Együttműködő partnerünk az Ingatlannet.hu !


%d blogger ezt szereti: