Sopron.info.hu

Hosszas nyomozás után fogott betörőbandát az osztrák rendőrség a cukorgyárnál

  2018 jún 07 / #Cikkmix

A burgenlandi rendőrség fogta el azt a magyar betörőbandát, aminek hat tagja Burgenlandban, Alsó-Ausztriában, Stájerországban és Karintiában fosztogatott, összesen 270 000 euró kárt okoztak.

Fotó: ORF

A rendőrség nem véletlenül választott a rajtaütés helyszínének az egykori siegendorf-i (Cinfalva) cukorgyár területét, szinte nincsen menekülési útvonala a gyanúsítottnak. Szempont volt még az is ezen kívül, hogy az ügyben ártatlanokat veszélybe sodorjanak, hiszen fenn állt ennek a veszélye is. A hat magyar állampolgár ellenállt a letartóztatásnak, tájékoztatta a sajtót Franz Schütz főnyomozó.

Hozzátette, Magyarországon a bűncselekmény mind a hat elkövetője már bűnügyi nyilvántartással rendelkezik. Lopás, betörés, betöréses lopás és csalás miatt, de egyéb bűncselekmények, például rablás, fegyveres rablás,  csoportosan elkövetett rablás, kábítószerrel való visszaélés, garázdaság, testi sértés, súlyos testi sértés, üzletszerű kéjelgés elősegítése és okirat hamisítás, valamint egyéb meg nem nevezett bűncselekmények miatt “- foglalta össze a bűnlajstromot Schütz.

Fotó: Landespolizeidirektion Burgenland

Az első esetek után a rendőrség is zavarban volt. Számos betörést jelentettek Alsó-Ausztriában, Stájerországvan és Karintia  területén, ahol jelentős károkozásról számoltak be, de nyomok aligha voltak. Kizárólag nagy értékű építőipari gépek és speciális szerszámok tűntek el. Végül a magyar rendőség munkatársai értesítették a burgenlandi tisztviselő kollégákat, megneveztek egy csoportot, akik számításba jöhettek.

Ezt követően a nyomozók folyamatosan vizsgálták az eseményekhez kapcsolható neveket és rendszámtáblákat, s sikerült tavaly decemberben lefülelni a hattagú betörőbandát. Amint az országba beléptek, a civil ruhás rendőrök kezdték követni őket. A nyomozás eredményesnek bizonyult, hiszen a banda aznap is azért indult útnak, hogy újabb bűncselekményt kövessenek el.  Az alsó-ausztriai Gloggnitzban törtek be egy helyre, majd Magyarország felé menekültek, ahol már várta őket a rendőrség csapdája, mondta el Burgenland tartomány helyettes rendőrfőnöke, Christian Stella.

A rendőrfőnök kiemelte, tipikus szervezett bűnözésről van szó. Az elkövetők többsége egy előfutó autóval ment a zsákmányt szállító kisteherautó előtt, amiben viszont csak egy sofőr ült. Vallomást egyikőjük sem tett.

Fotó: ORF


%d blogger ezt szereti: