Sopron.info.hu

Idén közel 60 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat Sopron

  2018 feb 22 / #Soproni Hírek

Hatalmas összegből, közel 60 milliárd forintból gazdálkodhat idén a soproni önkormányzat, miután a csütörtök délutáni közgyűlésen elfogadta a képviselőtestület a költségvetést. Ez az összeg 26,5 milliárd forinttal magasabb a tavalyi költségvetésnek, a bevételi és kiadási főösszege azonban megegyezik. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy a költségvetés stabil gazdálkodást biztosít a városnak és hitelfelvételt nem tervez a leghűségesebb város. A költségvetési hírhez tartozik az is, hogy a Modern városok programon és európai uniós programokon keresztül 29,4 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések idén. Ahogy azokról már korábban beszámoltunk, ebbe a projektbe tartozik többet közt az is, hogy új burkolatot kapnak a történelmi belváros utcái, terei, megújul végre több műemlék épület homlokzata, a városi történelmi értékeket képviselő paloták és egy templom is. A költségvetéshez tartozik az is, hogy megépül az IKVA ÁRUHÁZ szomszédságában a parkolóház is,  Parkolóház épül, megújul a Széchenyi tér, amely így a Várkerülethez integrálódik, de megemlíthetjük azt a jó hírt is, hogy új fedett uszoda épül a Lővérekben.

 

Az önkormányzat saját felhalmozásából 3,6 milliárd forintot fordít további fejlesztésekre is.  Intézmények működésére 4,1 százalékkal több, 3,2 milliárd forint jut, a városüzemeltetési feladatokra pedig 22 százalékkal magasabb összeg, 983 millió forint. Az általános tartalék 1,1 milliárd forintot tesz ki, míg az általános támogatásokra 1,77 milliárd forintot fordítanak.

A közgyűlésen egyebek mellett arról is döntöttek, hogy a Központi Bányászati Múzeum alapítványi fenntartásból a soproni önkormányzat fenntartásába kerül a jövőben, így aktív része lesz majd a belvárosi múzeumi negyed kialakításának és fejlesztésének.

 

A közgyűléshez tartozó hír az is, hogy a költségvetési előterjesztés közben az egyik képviselő váratlanul rosszul lett, akit a helyszínen újra kellett éleszteni. A helyszínen többen azonnal a fiatal politikus segítségére siettek és azonnal megkezdték a szívmasszást és pillanatok alatt a díszterembe került az épület portáján elhelyezett defibrillátor is, amely szintén segítség volt ebben a helyzetben. A mentőszolgálat munkatársai a helyszínre érkezve stabilizálták a fiatal politikus állapotát, majd a szombathelyi klinikára szállították.

 

 


%d blogger ezt szereti: