Sopron.info.hu

Időközi önkormányzati választás Sopronban: Németh Ede, független

  2018 jún 27 / #hírek

Időközi önkormányzati választás lesz július 15-én Sopronban, az 1-es számú egyéni választókerületben, vagyis a belvárosban. A dolgok előzménye az, hogy az áprilisi országgyűlés választásokon Barcza Attila parlamenti mandátumot nyert, így a törvényi kötelezettségeknek eleget téve a helyi önkormányzati képviselői tagságáról lemondott. A nyár közepére kiírt megmérettetésen elsők közt jelöltette magát Sógor Ferenc, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) színeiben és Rétfalvi Csaba, számos párt helyi bázisának támogatását élvező független jelölt. Szintén indulhat még Filep Márk is, az ifjú jelölt a FIDESZ-KDNP pártszövéség támogatottságát élvezi. Bár a Facebook hírfolyamok és trollkommentelők nem híresztelik, a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásából kiderül, Németh Ede is képviselő-jelöltként száll ringbe július 15-én vasárnap. Pénzügyi szakember, ismeri Sopront és a belvárost, sosem volt párttag, és valódi független képviseletet ígér a választópolgároknak. Látja, és nyíltan beszél is problémákról, és megemlíti a pozitívumokat is, kompromisszumkész, ha az az értékeivel nem ütközik.

Fotó: cyberpress.hu ©

Mutatkozz be kérlek, mi köt téged Sopronhoz?

Németh Ede vagyok, 48 éves, nős, három gyermek apja, pénzügyi üzemgazdász. Sopronhoz köt a családom, az őseim, a gyerekkori élményeim, a munkám, és az, hogy szeretek itt élni.

Mit jelent számodra a soproni belváros? Lokálpatrióta vagy?

Örülök, ha majd annak tartanak. Márai írta egy újságcikkében Sopronról: “Ez a város szerény, nem beszél sokat, de tudja rangját. S a régi kövek között érezni és emlékezni tud, őriz egy polgári életformát”. Tíz éve a belvárosban dolgozom, ám nem csak munkanapokon, hanem vasárnap is rendszeresen megfordulok itt. Nekem a belváros Sopron szívét jelenti, ahol a városi élet koncentrálódik. Boltok, vendéglátóhelyek, üzleti központok, hivatalok, iskolák minden szinten, orvosi rendelők, templomok, múzeumok és műemlék épületek. A vasúton érkezők is innen indulnak a városba.

Fotó: cyberpress.hu ©

Hogyan kerültél a politika közelébe, mi motivált abban, hogy jelöltesd magad? Miért indultál függetlenként, ha már volt egy független jelölt?

Nyitott vagyok az emberek felé, és motivál, ha tehetek valamit a közösségért. Nem voltam és nem is leszek párttag, ahogy szüleim sem voltak. Mögöttem nem állnak pártok, nem is egyeztettem velük az indulásomról, tőlük semmilyen támogatást nem kértem. A pártok érdekei és a helyi érdekek eltérhetnek, én itt látom a fő érdekütközést. Az már jó, ha Sopronban, és nem máshol születnek a minket érintő döntések. Még jobb azonban, ha azok Sopron érdekében történnek. A másik „független” jelölt csak választójogi értelemben az, ám ténylegesen nem. A függetlenséget az önállóság és a döntés szabadsága adja, azt ne irányítsa, és ne befolyásolja pártérdek.

A Fidesz jelöltje a belváros ismert arcával áll szemben, ebben a látszólag kiélezett helyzetben mivel tudod meggyőzni a választópolgárokat?

Csak egy jelölt győzhet, velem azonban nyerhetnek. Nyitott vagyok mindenki felé. Figyelek, értelmezek és javaslatot terjesztek elő. A helyi érdekeket pártatlanul és tisztán tudom képviselni.

A Fidesz és az össz-ellenzéki független jelölt közti versengésben egy kevésbé ismert képviselő-jelölt egyszerűen nem kap teret. Nem tartasz attól, hogy még a jelöléshez szükséges aláírás számát se kapod meg a július 15-i választáson? Hogyan szeretnéd magad népszerűsíteni?

Sajnos az embereket a helyi választás kevésbé érdekli, mint az országos, és a többség nem megy el választani. Az ellenzék most nem tudott közös jelöltet állítani, így a tradicionális baloldali és a másik „független” jelölt mögött álló pártok számára a mostani választás egyféle pozícionálás is lehet. Tudom, hogy lesz olyan, aki a jelöltségemet támogatta, és nem fog rám szavazni, mert nem lesz itthon, vagy elígérkezett másfelé. Viszont számítok azoknak a helyi polgároknak a szavazatára is, akik értékelik a nyílt és egyenes beszédet, és a támogatják a közvetlen kiállást az érdekükben. Minél több támogató szavazatot kapok, annál erősebben szól majd a civil hang. Nem az én népszerűségem fontos, hanem az ügyé, hogy a helyieknek valóban legyen beleszólásuk abba, hogy milyen legyen a környezetük. Kampánystratégiám egyszerű, keresem a közvetlen kapcsolatot az emberekkel.

Fotó: cyberpress.hu ©

Sopron megtelt, halljuk egyre több felől, mi a meglátásod, hogyan tehető élhetőbbé Sopron belvárosa? Turisztika, közbiztonság?

A város kitűnő földrajzi elhelyezkedése és az osztrák munkaerőpiac megnyitása miatt Sopron most olyan, mint Amerika volt az aranyláz idején, amikor ellepték a szerencsét próbálók. Megtelt a város az elmúlt öt évben, és most már szűknek érezzük. Sajnos az infrastruktúra fejlesztése az itt lakók számának változását nem követte. Az iskolák reggeli nehézkes megközelítését, a parkolók hiányát, adott napokon araszoló kocsisort mindenki érzékeli. A belváros közlekedési leterheltsége enyhülni fog a gyorsforgalmi út és elkerülő út átadásával. Zárójelben jegyzem meg, hogy szép gesztus lett volna, ha az út első szakasza az országhatártól a városunkig épült volna meg. A közösségi buszközlekedés ütemesebbé és kiszámíthatóbbá tehető, egyes utcák forgalmi áramlása is javítható, a parkolásról és zónák átjárhatóságáról is lenne mit beszélni. A gyalogos átkelőhelyeket még jobban megvilágítanám. Vannak üresen álló önkormányzati lakások és üzletek, aminek megfelelő célt lehetne találni. Fontos a turizmus, amely pénzt hoz a városnak, és érinti az itt élőket. Az utcák tisztasága közös érdek, aminek javításához nagyobb figyelem és több tisztasági pont kell. A járőri jelenlét érzékelhetően javítaná az utcai biztonságérzetet. Vannak ötleteim, ám a javaslatokat megválasztásom után az itt élők bevonásával dolgozom majd ki, ahogy a közösségi terek átalakításánál is számítana a véleményük.

Magyarországon nehezen mondjuk ki, de egy jó politikus akaratlanul is jó lobbista kell, hogy legyen. A választópolgárok képviseletét és programjaid megvalósítását hogyan kívánod célba juttatni?

Az egyeztetéshez kompromisszumkészségre és bölcsességre is szükség van. Bárkivel hajlandó vagyok értékalapon együttműködni az itt élők érdekében. Ilyen együttműködésre lehet szükség például az egészségügyi ellátás terén is, hogy például a kórház egészségügyi szolgáltatása ne csökkenjen tovább. Meg kell érteni az emberek igényét és meg értetni annak szükségességét a döntéshozókkal, érzékeltetve a javaslat mögött állók támogatását. A tartalomról értelmesen beszélgetve, a közös pontokat keresve előbbre juthatunk.

 

Sopron, 2018.06.26.


%d blogger ezt szereti: