Sopron.info.hu

Illegális kincskeresés történt a Várhelyen?

  2018 aug 13 / #Cikkmix

Az Indexen jelent meg egy cikk arról, hogy a soproni Várhelyen fémkeresővel talált értékesnek tűnő leleteket egy magánszemély, amely hazánkban ebben a formában illegális tevékenység. A online hírportál egy a Redditen megjelent posztra alapozza a hír forrását, amelyben egy 40 cm-es  kés vagy tőr mellett egyéb leleteket is kommunikált a “felfedező” fotókkal illusztrálva és kitér arra is, hogy fémpénzeket is talált, amelyeket ugyan leadott a Soproni Múzeumnak, de azoknak elmondása szerint nyoma veszett.

Várhely temetkezési hely / fotó: Leczovics Zsolt

A Rediten posztoló kincsvadász – aki Buwi néven van regisztrálva – azt is elmondta, hogy a  hogy 40 centi hosszú a kést a Várhely kilátónál egy régi kelta lelőhelyen találta a fémkereső segítségével, amiért nem is kellett olyan mélyre ásniuk, hiszen mindössze 60 centiméter mélyen volt.

A kommentálók között egyébként megoszlanak a vélemények arról, hogy ez a lelet valódi lehet-e, de volt aki felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyenfajta kincsvadászat illegális tevékenység hazánkban.

Az Index egyébként próbálta megtalálni a “kincsvadászt” de ez sikertelen próbálkozás volt, azonban a Soproni Múzeum munkatársával sikerült beszélniük. A teljes cikk és a leletekről a képek IDE KATTINTVA olvasható illetve látható.

 

A Várhely kilátó környékén egyébként éppen a közelmúltban került sor egy régészeti örökségi tanösvény átadására, amelyről mi is beszámoltunk képekkel megspékelve  ITT, ami azért is érdekes, mert akár alátámaszthatja azt is, hogy valóban származhat innen az említett “kincskereső” zsákmánya.

fotó: Leczovics Zsolt


%d blogger ezt szereti: