Sopron.info.hu

Jelzés és piktogram kavalkád a benzinkutakon

  2018 okt 12 / #hírek

Péntektől változtak az üzemanyagtöltő állomásokon a jelölő címkék, amelyek mostantól az európai uniós irányelveknek felelnek meg, amelyek minden tagországra érvényes, azonban mondhatni szerencsére megmaradnak a benzinkutakon az üzemanyagok megszokott helyi jelölései is. 

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az uniós irányelv alapján kötelezővé tett és elkészített egységes méretű és formátumú címkék azért lesznek hasznosak, mert így minden olyan országban, amely tagjai az  Európai Uniónak amolyan egységes “uniformist” kapnak az üzemanyagpisztolyok és így könnyebb lesz a tájékozódás egy-egy benzinkútnál országtól függetlenül. Érdekesség egyébként, hogy kötelező lesz emellett a 2018. október 12. után forgalomba hozott vagy nyilvántartásba vett új járműveknél szintén ilyen jelöléssel ellátni a járgányokat, mégpedig közvetlenül az üzemanyag-tanksapka közvetlen közelében.  Ezáltal látható segítséget nyújt majd a gépjárművezetőknek a kis matrica abban, hogy milyen üzemanyag is kell a járműbe.

Jó tudni, hogy:     

A benzint a kör, a gázolajat a négyzet, az üzemanyag gázokat pedig a rombusz formájú matrica jelöli.

 

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

A Magyarországon kapható benzinfajtáknál egységesen az E5 jelölést alkalmazzák. Az E az etanol rövidítése, az E5 pedig azt jelzi, hogy az üzemanyag legfeljebb 5 százalék etanolt tartalmaz, az országban jelenleg csak ilyen benzin típusú üzemanyagot forgalmaznak.

A dízelt a B7 matrica jelöli. A szakértő szerint Magyarországon ez eleinte okozhat félreértéseket, de a megszokott jelölések segíteni fognak a tájékozódásban. A B betűs jelölés a bio-komponens tartalomra utal.

Az EGT-országokban, Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában, valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban szintén alkalmazzák majd a jelöléseket. Az Egyesült Királyság azonban majd maga dönt arról, hogy az EU szabályait hogyan alkalmazza a Brexit után, de a gyártósorokon az új járművekre felhelyezik a címkéket, tehát az Egyesült Királyság piacára belépő járművek is rendelkezni fognak a címkékkel.


%d blogger ezt szereti: